Většina vinobraní má podobný základní koncept. Velmi zjednodušeně se jedná o společenskou akci s možností ochutnávat víno a burčák a k tomu zakousnout něco dobrého, to vše s doprovodným kulturním programem. Každá tato událost je ale trochu jiná a hledá si svůj způsob, jak zaujmout. Některým dodává na atraktivitě jedinečné místo konání, netradiční výhledy či nečekaný program. Jaké tedy jsou ty menší unikáty?

Trojské vinobraní (10. září)

Možná je to pro někoho trochu překvapivé, ale několik vinobraní se koná také přímo v Praze. To v pražské Troji určitě není zanedbatelná akce, ale vinařská slavnost, jak má být. Letos se tak můžeme těšit již na 24. ročník a opět jej tradičně hostí působivý areál barokního Trojského zámku, kde vedle mnoha stánků s převážně českým vínem a různým občerstvením nechybí ani zajímavý kulturní program. Vinice v Troji mají dlouhou historii. V současnosti zde najdeme hned tři vinařství – Salabka, Vinice sv. Kláry a nejmladší Vinařství Zilvar.

Autor: Vinařský fond

Karlštejnské vinobraní (24.–25. září)

Když ještě chvíli zůstaneme v Čechách, narazíme na další zajímavé vinobraní, tentokrát v obci a na hradě Karlštejn. Náš možná nejznámější hrad je neodmyslitelně spjat s císařem a králem Karlem IV. a v tomto duchu se nese také místní vinobraní. Bohatý historický program, gotické odívání, výuka historických tanců, souboje šermířů a mnoho dalších vystoupení přenese návštěvníky do doby dávno minulé. K tomu samozřejmě nechybí ochutnávky vín a burčáků a mnohé gastronomické speciality. Vrcholem programu je průvod Karla IV. s chotí Eliškou Pomořanskou a družinou královských dvořanů.

Autor: Vinařský fond

Retro vinobraní (17. září)

Teď už se ale přesuneme na Moravu, kde se každoročně koná většina vinobraní. Málokoho nejspíš překvapí, že za vinobraním na jižní Moravě zamíříme nejprve do Valtic. Kde jinde by se měl konat tento hlavní vinařský svátek než právě v hlavním městě vína. Kromě tradičního vinobraní na zámku se tu ale pořádá i jedno speciální, jímž je Retro vinobraní a mistrovství ve sběru hroznů. Jedná se o jedinečnou vinařskou akci svého druhu, navíc v retro stylu. Návštěvníci si oblečou montérky, zástěry, rádiovky a šátky jako správní brigádníci z 50. a 60. let a vydají se sbírat hrozny do vinohradu. Nechybí samozřejmě dobroty jako čerstvý burčák, chleba se škvarkovou pomazánkou nebo poctivý guláš. O zábavu je zde postaráno, a navíc lze zažít něco netradičního.

Bzenecké krojované vinobraní (16.–17. září)

Vinobraní nechybí ani na Slovácku, v další významné vinařské oblasti. Pokud se vedle dobrého vína chcete seznámit také s místním osobitým folklorem, vyrazte třeba do Bzence. Zdejší vinobraní je unikátní zejména slavnostním průvodem krojovaných, v němž nechybí Bacchus s nymfami a hraběnka se správcem. Těšit se také můžete na lákavou přehlídku souborů a muzik a samozřejmě na ochutnávku burčáků a vín slováckých vinařů v búdách, jak zde nazývají zdejší sklepy. Nechybí ani jarmark řemeslných výrobků, různé výstavy, koncerty či pouťové atrakce a taneční veselice. Zkrátka pořádná porce zážitků a dobrého vína.

Autor: Vinařský fond

Královopolské vinobraní (9.–11. září)

K jižní Moravě samozřejmě neodmyslitelně patří také Brno. Ovšem stejně jako v případě Prahy si ho mnozí s vínem nespojují, a proto zde možná ani nečekají vinobraní. Opak je pravdou, Brno jako centrum Moravy má nesmazatelnou vinařskou historii, kterou každoročně oslavuje Královopolským vinobraním. V letošním roce je akce navíc spojena se 700. výročím narození Jana Jindřicha Lucemburského, moravského markraběte, který ve 14. století významným způsobem přispěl k rozvoji vinohradnictví na Moravě. Vedle možnosti ochutnat víno, pobesedovat s vinaři a dozvědět se tak něco o jejich víně, je připraven také bohatý program. Rytířské turnaje, taneční vystoupení folklorních souborů, cimbálová muzika, atrakce pro děti, ohňová show nebo sabráž sektů, na to vše a na mnohem více zde můžete narazit.

Autor: Vinařský fond

Přehled vinobraní na Moravě i v Čechách naleznete na webu Vína z Moravy, vína z Čech.