Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tipy na víkend: Matějská končí! Králičí hop i festivaly jídla

/
  • Neseďte o víkendu doma, vyrazte na výlet.
    12. dubna 2024 ● 05:00

    Víkend bude takřka báječný. Vydaří se obzvláště sobota, kdy čekejte slunečno a teploty kolem 22 stupňů. Počasí se začne měnit během nedělního odpoledne, kdy přibudou dešťové přeháňky a začne se ochlazovat. Není proto důvod sedět doma. Ve spolupráci s CzechTourism a serverem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili několik tipů na výlety.

  • 1.

    Matějská pouť

    Nejznámější a nejnavštěvovanější pouť u nás, Matějská, v areálu pražského Výstaviště v Holešovicích tuto neděli končí. Můžete tu ještě vyzkoušet kolem stovky domácích i zahraničních atrakcí. Mezi nejznámější patří obří ruské kolo, trojpatrový strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy.

    Matějská pouť po setmění rozehrává neuvěřitelnou světelnou show.
    Autor: Blesk:David Malík

  • 2.

    Kampa je Střed světa

    V sobotu se v pražském parku Kampa uskuteční tradiční malostranský happening Kampa - Střed světa! Zahrají živé kapely, bude tu šapitó i s cirkusovými představeními, dětské workshopy, výstavy, hrnčířský kruh, nerůznější přednášky, v poledne vyjde od Klubu Újezd komentovaná vycházka. Středem světa se Kampa stane ve 14 hodin, kdy se otevře její brána.

    Kampa - střed světa.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Mistrovství v hopu

    Do sportovní haly v Příbrami se v sobotu přesune závodnická elita v králičím hopu z celé republiky. Jedná o nejprestižnější událost celé hopácké sezony. Své síly poměří přes 40 závodníků a skoro 120 ušatých sportovců. Po celou dobu bude připraven i doprovodný program – tvořivá dílna, tombola a mnoho dalšího.

    Králičí hop v Příbrami.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 4.

    Přejezd české Route 66

    Silnice 66, známá také jako „Česká Route 66“ po čtyřech letech opět v sobotu ožije. I když je trasa dlouhá jen osm kilometrů láká všechny milovníky motorek a nejen je. Obnovená tradice je opět přivede na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami, odkud vyjedou směrem do Milína.

    Motorkáři se projedou po české Route 66.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 5.

    Kam za dobrotami

    *Praha – V O2 Universum se v pátek a v sobotu koná Makro Czech GastroFest. Pokud jste milovníkem jídla, dozvíte se o kulinářských novinkách, potkáte známé tváře české gastroscény a okusíte rozmanité chutě ze všech koutů světa.

     

    *Praha - Z prostor Smíchovské náplavky se v sobotu od 10 hodin stane obří grilovací zóna, kde si všichni milovníci grilování a barbecue budou připadat jako v nebi (nebo pekle).

     

    *Praha – Prague Beer Fest uvítá v pátek a v sobotu v Holešovické tržnici, v hale 13, hosty ze zhruba 50 pivovarů, polovina přijede ze zahraničí - z Evropy i z USA. Připraveni jsou špičkoví domácí sládci, pestrá nabídka workshopů, přednášek a degustací.

     

    *Kolín – Na Karlově náměstí se v sobotu můžete těšit na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K ochutnání bude víno, pivo z malých pivovarů i výběrová káva.

     

    *Brno – Nezapomenutelný zážitek plný vůní, chutí a zážitků na Food Day Festivalu na hradě Špilberk. Procestovat tu můžete světové kuchyně a ochutnat lahůdky z různých koutů světa.

    Food festivaly jsou zase tu.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 6.

    Pojďte si zaběhat

    *Pardubice - Start Pardubického vinařského půlmaratonu je v sobotu ve 14 hodin na Smetanově náměstí, cíl je na Pernštýnském náměstí. Závodit mohou i vozíčkáři, bruslaři, koloběžci a zejména rodiče s dětmi.

     

    *Dvůr Králové nad Labem - Přijďte si zazávodit do dvorského safari parku. Účastníci Safariběhu tentokrát podpoří záchranu psů hyenových v Africe. Běžet můžete trať o 5 nebo 10 km, dětský běh měří 2 km.

     

    *České Budějovice – z náměstí Přemysla Otakara II. odstartují v sobotu běhy hned v několika trasách. Vybrat si můžete ze 3, 5 a 10 kilometrů nebo štafety historickým centrem města.

    Běžte si zaběhat.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 7.

    Odemkněte řeky

    *Vltava - Kanoe, kajaky, rafty a další plavidla budou v Českém Krumlově odemykat řeku Vltavu. Vodník Pivoňka se svou paní budou čekat v sobotu mezi 9. až 12. hodinou v Kempu Krumlov (U Trojice). Po slavnostním odemčení bude následovat 12 km dlouhá plavba do Zlaté Koruny.

     

    *Jizera - Odemykání řeky Jizery se plánuje na Žluté plovárně na Malé Skále v sobotu. Otužilci předají symbolický klíč od řeky vodákům a společně odstartují vodáckou sezónu na Jizeře tradičním závodem »Tam na lodi a zpět na koloběžce«.

     

    *Sázava – Řeka už odemknutá je, ale ještě potřebuje vyčistit. Dobrovolníci tak opět vyrazí k řece, aby ji před nadcházející turistickou sezónou zbavili všeho, co do přírody nepatří. Tradiční jarní úklid na vodě bude probíhat od pátku do neděle.

    Odemkněte řeky.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 8.

    Festival tvarůžků

    Centrum Olomouce bude o víkendu opět patřit typické hanácké speciality – Olomouckým tvarůžkům, které se vyrábějí v Lošticích už více než 600 let. K ochutnání tu budou tvarůžky v teplé i studené kuchyni, nebudou chybět ani tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů. Připraveny budou i dílničky pro děti, folklor, koncerty i další bohatý program.

    Festival tvarůžků v Olomouci.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 9.

    Výstava myslivosti

    Výstavišti Kroměříž bude o víkendu patřit výstavě Myslivost. Milovníci přírody se mohou těšit na stovky vzácných trofejí, unikátní přednášku odborníka na srnčí zvěř Pavla Scherera, expozici africké zvěře, sokolníky, nebo na soutěž o nejlepšího laser střelce či o nejlepší zvěřinový guláš a další zvěřinové pochoutky.

    Výstava Myslivost v Kroměříži.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 10.

    Svět fantazie

    V ZŠ Dětská v Ostravě-Porubě bude o víkendu k vidění výstava modelů ze stavebnice Lego nazvaná Svět fantazie z kostek. K vidění budou desítky exponátů od tvůrců z celé republiky, kteří představí například modely s tematikou života v indiánské vesnici nebo v pravěku.

    Spěšný vlak do Bradavic - sběratelská edice Lego.
    Autor: Lego

  • 11.

    Zaskákejte si jako koníci

    Sportovní odpoledne pro děti, kdy si můžete vyzkoušet na popularitě stoupající hobby horsing se koná v Dětském ranči v Hlučíně. V tomto sportu, kdy děti skáčou přes překážky s maketou koníka v ruce, se tu také v sobotu budou konat závody.

    Hobby horsing v Hlučíně.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 12.

    Rychlé šípy slaví 85 let

    Oblíbený komiks Rychlé šípy slaví 85. výročí od prvního vydání. Skauti proto připravili celoroční program s názvem Rok Rychlých šípů – 85 let. Celý duben potrvá soutěž s názvem Zde by mohly být Rychlé šípy. Tajuplné indicie najdou účastníci na plakátech na 30 místech republiky, tematicky spojených s komiksovými příběhy. Úkolem hráčů je najít všechny plakáty a vyluštit z nich tajenku. Více se dozvíte ZDE

    Rychlé šípy slaví.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 13.

    Czech Press Photo

    Výstava Czech Press Photo je mimořádnou výstavou, která vznikala v mimořádné době. V letošním ročníku soutěžilo 236 fotografek a fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií v osmi kategoriích. V prostorách Národního muzea můžete do konce srpna vidět oceněné snímky a další vybrané fotografie, které charakterizují uplynulý rok. Celkem je k vidění více než 470 tištěných fotografií a více než 240 snímků v obrazovkách a projekcích.

    Snímky z loňské výstavy Czech Press Photo.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 14.

    Folklor ve skanzenu

    Tradiční výstava »Jaro na vsi« ukazuje v celém areálu skanzenu v Přerově nad Labem staré zvyky a obyčeje od masopustu do májů, jak je v tomto kraji zaznamenali národopisní sběratelé. V celém areálu skanzenu budou připomínány různé staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období život našich předků ve středním Polabí. Zavítat sem můžete až do 21. dubna.

    Skanzen Přerov nad Labem.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 15.

    Cesta kolem světa

    Nová interaktivní rodinná zážitková výstava z dílny plzeňského DEPO2015 přináší unikátní koncept světelné zážitkové výstavy kombinované s prvky únikových her. Příběh expozice odkazuje na slavný román Julese Verna. Návštěvníci budou mít za úkol projít devíti prostředími symbolizujícími různá místa celého světa od italských Benátek, přes bazar na Blízkém Východě, Africkou savanou, Indii, po prales jižní Ameriky nebo mrazivou krajinu Arktidy. V každém z prostředí přitom musí vyřešit zapeklitý úkol, aby získali indicii do svého pasu a mohli pokračovat v cestě dál. Dobrodružství tu můžete zažít až do konce letních prázdnin.

    Plzeňské DEPO 2015.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 16.

    Úkoly od Analfabety

    Interaktivní výstava je inspirovaná stejnojmennou knihou Analfabeta Negramtoná. V Městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava, která nejen děti provede různými literárními žánry, při kterých budou plnit nejrůznější úkoly. Do 21. dubna se potkáte se třeba s Pinocchiem nebo Pipi Dlouhou punčochou.

    V městském muzeu v Mimoni je připravena interaktivní výstava namotivy knížky Analfabeta Negramotná.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 17.

    Rudolf II. v Holešově

    Výstava na zámku v Holešově na Kroměřížsku zve do doby Rudolfa II. Odhaluje zajímavosti z panovníkova života a představuje řadu exponátů. Multimediální výstavou zájemce provází samotný digitálně oživený římský císař a český král. Tvář a hlas mu propůjčil Jiří Werich Petrášek, syn Jana Wericha, který vládce ztvárnil v legendárních filmech Císařův pekař a Pekařův císař. Lidé se díky výstavě seznámí nejen s osudy panovníka žijícího na přelomu 16. a 17. století, ale i sbírkami, které shromažďoval. Trvá do 23. června.

    Výstava o Rudolfu II.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 18.

    Vodojemy na Žlutém kopci

    Komplex tří vodojemů na Žlutém kopci v Brně z let 1874, 1894 a 1917 vznikly kvůli posílení vodovodní soustavy Brna. Svému účelu sloužily do roku 1997. Nyní se po rekonstrukci za 150 milionů korun otevřely veřejnosti. Více čtěte ZDE

    Brňané i návštěvníci města mohou navštívit trojici vodojemů na Žlutém kopci. Rekonstrukce přišla Brno na 150 milionů.
    Autor: Zdeněk Matyáš, archiv

  • 19.

    Vystavují šifrovací legendu Enigmu

    Originál přenosného šifrovacího přístroje Enigma je ozdobou výstavy v Technickém muzeu v Brně, zapůjčilo Slovenské technické muzeum v Košicích. Přístroje Enigma sloužily k šifrování komunikace mezi německými jednotkami a velením. Výstava je věnovaná kryptologii, tvoří ji exponáty ze světa šifrování, kódování, sledování a odposlechů. Potrvá do konce roku. Více čtěte ZDE

    Šifrovací přístroj Enigma.
    Autor: ČTK / Hlaváčová Monika

  • 20.

    Záhady světa

    Letohrádek Mitrovských v Brně pořádá pozoruhodnou výstavu největších záhad světa. K vidění bude například slavná lebka z jednoho kusu křišťálu, repliky Longinova kopí, Turínského plátna, válečná Tutanchamonova trubka a mnoho dalších záhadných artefaktů. Ke každému se váže pozoruhodná historie plná záhad. Na výstavu můžete zavítat do 28. dubna. Více čtěte ZDE

    Slavná Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka.
    Autor: Blesk:Ondřej Mikulášek

  • 21.

    Klenoty na hradě

    Na Slezskoostravský hrad dorazila putovní výstava České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny jsou mistrovské repliky českých korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a pravděpodobně nejcennějším a nejznámějším českým pokladem. Autorem replik je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků – Jiří Urban. Realizoval například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. K vidění tu budou do 29. května.

    Korunovační klenoty Na Slezskoostravském hradě.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 22.

    Malý princ

    Legendární klasika o smyslu života a přátelství Malý princ ve výjimečné interaktivní instalaci světově uznávané multimediální umělkyně Elišky Podzimkové ožívá v prostorách historické vily Hanse Ulricha v centru Ostravy. Ilustrátorka vytvořila tajuplný svět kombinací fotografií a ilustrace, které pomocí aplikace ožijí. Zažít to můžete do 2. června

    Interaktivní výstava ilustrací Malý princ.
    Autor: CzechTourism, archiv pořadatelů a Blesku

  • 23.

    Pohádková země

    Kouzelné a velmi oblíbené postavičky skřítků malířky a spisovatelky Vítězslavy Klimtové (†75) ukazuje do 17. května muzeum v Třinci. Vidět tu tak můžete třeba skřítka Dopíječe, dědečka Poletuchu, Hnusníka, Hospodáříčka, hejkala a spoustu dalších. Více se dočtete ZDE

    Třinecké muzeum obsadili skřítci, které zhotovila Vítězslava Klimtová (†75) pro Pohádkovou zemi.
    Autor: Blesk:Jana Gartnerová
    Fotogalerie
    41 fotografií

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy