Snad nejkrásnější je sedmdesáti hektarový park, rozkládající se podél meandrů řeky Blanice, na jaře a nebo právě na podzim – když stromy hrají všemi barvami a pod nohama křupe listí. Stačí se zachumlat do šály, projít jednou z novogotických zámeckých bran z poloviny 19. století a nechat se unášet oázou zeleně uprostřed města.

Exotika ve Vlašimi

Ačkoli středočeská Vlašim nebyla kolem roku 1780 rozhodně žádnou Paříží nebo Londýnem, začala se původně lovecká obora a zámecká zahrada právě v tomto období proměňovat v jedinečný přírodně krajinářský park s exotickými architektonickými prvky, jak bylo tehdy u evropských parků módní.

Podél řeky Blanice jsou rozesety sochy, které vznikly v rámci sympózia na téma dětská fantazie.
Autor: Michal Kozel

Zmizely hradby kolem zámku a na místo nich vyrostly Maurská besídka, Starý hrad, Rybárna, Turecká mešita, Čínský pavilon nebo Amorův templ. Většina z těchto staveb v průběhu let zmizela, stejně jako místa s kouzelnými názvy –  Zátiší přátelství, Pěvcův háj nebo Kanárčí ostrov.

Dominanta vlašimského zámeckého parku 

Zámek Vlašim vznikl řadou přestaveb gotického hradu z roku 1303, postaveného na ostrohu nad řekou Blanicí. O tři století později získal dnešní renesanční podobu. Dnes v něm sídlí Muzeum Podblanicka. Seznámí vás s dějinami zámku a parku, ale také s vlašimskou tradicí zbrojařství (město je od roku 1936 sídlem muniční firmy Sellier & Bellot).  Vystoupat můžete na zámeckou věž nebo zkusit štěstí a v zámeckém sklepení najít poklad Vostrovce z Kralovic.

V zámku ve Vlašimi si můžete prohlédnout expozice Muzea Podblanicka.
Autor: Martin Špoula

Asi nejfotogeničtější stavbou parku je Čínský pavilon

Původně se do něj vstupovalo pomocí můstku ze sousední věže, která se ale nedochovala. Interiér byl zařízen v čínském duchu a doplněn čínskými porcelánovými figurkami. Vrchol pavilonu byl zdoben skleněnými zvonky a několika čínskými dráčky. V okolí pavilonu byly umístěny ptačí voliéry. Dnešní podoba Čínského pavilonu vznikla během úprav v 19. století. Pokud jde o inspirační zdroj, svým pojetím se vlašimský Čínský pavilon snad nejvíce přibližuje čínskému kiosku Le Rouge v parku Monceau v Paříži.

Čínský pavilon v zámeckém parku ve Vlašimi prošel nedávno obnovou.
Autor: Martin Špoula

Úžas návštěvníků kdysi vzbuzoval i Starý hrad

Pseudogotická romantická stavba na skále nad údolím Blanice. Původně byl nazýván Kouzelný hrad, protože vybavení jeho interiéru se přímo před zraky návštěvníků za pomoci tajného mechanismu ukrývalo pod podlahu. V 19. století byl hrad zmenšen a obnoven bez tajemně mizícího zařízení.

Terén zámeckého parku ve Vlašimi je členitý, naučná stezka je však velmi dobře udržovaná.
Autor: Michal Kozel

Vlašimský folklór a tip pro výlet s dětmi

Nikdy neházejte po manželce nepovedené knedlíky! Zaprvé je to neslušné a zadruhé byste mohli dopadnout jako Samson, který za tuto opovážlivost zkameněl, i s knedlíkem v ruce, alespoň podle vlašimského folklóru. Originál Herkulova sloupu byl na nejvyšší místo parku, na skalní masiv nad řekou, osazen v polovině 19. století. Sto padesát let na pospas povětrnostním vlivům se negativně projevilo na stavu sochy. Po restaurování zamířil originál do blízkého zámku, ze skály shlíží kopie.

Herkulův sloup alisas socha Samsona s knedlíkem.
Autor: Michal Kozel

Vlašimským zámeckým parkem vás provede naučná stezka

Vine se podél romantických staveb, soch, ale i herních prvků pro děti. Lze ji projet i s kočárkem.  Určitě se nezapomeňte zastavit v Podblanickém infocentru u zámku, kde si můžete zdarma vyzvednout mapu parku a další tipy na výlety v Kraji blanických rytířů.

Naučná stezka vlašimským zámeckým parkem vás dovede také k takzvanému Panskému koupadlu.
Autor: Michal Kozel

Pokud s sebou do Vlašimi vezmete děti, stačí přejít ulici a navštívit paraZOO Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Čeká tam na vás liška Eliška, kuny Alfréd a Máša, krkavec Bob nebo vydří pár Fousek a Kapka.

Další krásy Vlašimi můžete poznávat třeba od stolku u okna některé z kavárniček v historickém centru. Třeba nad hrnkem horké čokolády nebo voňavé kávy. Nebo se ispirujte na webu turistické destinace Kraj blanických rytířů.

Na www.blanik.net najdete, co dalšího ve Vlašimi navštívit, ale také kde se ve městě najíst nebo ubytovat.