Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tipy na víkend: Otevřené zahrady, šermíři na zámcích i spanilá jízda veteránů

/
  • Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    4. června 2020 ● 16:59

    Turistický ruch se pomalu ale jistě vrací do "starých kolejí". Pokud vás už sezení doma nebaví, vyberte si některý z našich tipů na víkend, které byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Na víkend si s sebou určitě vezměte deštník, bude polojasno s přeháňkami a teploty kolem 18 stupňů.

  • 1.

    Víkend otevřených zahrad

    O tomto víkendu se otevřou po celé republice mnohdy běžně uzavřené zahrady. Připraven je nadstandardní program v podobě komentovaných prohlídek, koncertů, divadla a podobně. Kam se vypravit najdete ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 2.

    Akce na hradech a zámcích

    *hrad Bezděz - Jedna země, jeden král. Pod tímto heslem se tu koná šermířský víkend pro děti. Těšit se můžete i na kovářskou dílnu.

     

    *hrad Karlštejn - u příležitosti zahájení sezóny nabízí mimořádnou možnost prohlédnout si o víkendu I. prohlídkový okruh vlastním tempem bez doprovodu průvodců.

     

    *hrad Trosky - ukázky krmení a příletů dravých ptáků i povídání o sokolnictví zažijete v sobotu od 10 hodin.

     

    *hrad Landštejn – šermíři předvedou své umění hned třikrát denně v sobotu i v neděli.  Vystoupení šermířů na koních se koná v západním příkopu, který není běžně návštěvníkům přístupný.

     

    *zámek Nelahozeves – opožděný dětský den s kejklíři, pouťovými atrakcemi, soutěžemi i jízdou na ponících si nenechte ujít v sobotu od 10 hodin.

     

    *Staré Hrady u Jičína - projít se můžete i dalšími pěti pohádkovými okruhy, kde čekají draci, skřítci, čarodějnice a další postavy. Připraven je i nový okruh – naučná cesta zámeckým pohádkovým sklepením.

     

    *hrad Sovinec - kromě klasických prohlídek s průvodcem se návštěvníci mohou o víkendu těšit na Myslivecké slavnosti. K ochutnání budou speciality jako zvěřinový guláš, jelení steaky, zvěřinové klobásy a další.

     

    *zámek Buchlovice – tradiční prodejní výstava fuchsií se začíná a potrvá přes celé léto.  Sbírka fuchsií čítající více než 1400 druhů, starých i nových odrůd od šlechtitelů celého světa včetně slavných českých odrůd.

     

    *zámek Hustopeče nad Bečvou - festival italské kultury, hudby, jídla, pití, módy… prostě všeho, co k Itálii patří, se uskuteční tento víkend.

     

    *zámek Jánský Vršek - součástí III. prohlídkového okruhu je nově zpřístupněna výstava s názvem Hračky za totáče aneb jak si hrály Husákovy děti.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 3.

    Bedekr Blesku: Nejlepší výlety po Česku

    Ideální průvodce na léto je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Nejlepší výlety po Česku
    Autor: Blesk

  • 4.

    S veteránem Českým rájem

    Veteran car club pořádá tradiční setkání historických vozidel vyrobených do roku 1945 s vyjížďkami krásnou krajinou Českého ráje a bohatým programem. Pátek je výletní jízda zaměřená na památky v okolí Jičína, sobota je soutěžní den s dopolední výstavou (od 9 hodin) vozidel na Valdštejnově náměstí v Jičíně. Následná projížďka vede Českým rájem a je dlouhá zhruba 100 km. Neděle je opět výletní jízda zakončená diváckou soutěží elegance některém z významnějších míst v okolí Jičína.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 5.

    Střelecký den

    Atraktivní program nejen pro děti připravili na sobotu ve sportovním areálu Jívová u Olomouce. Těšit se můžete na ukázky vojenské techniky s možností projížďky, ukázku bitvy s leteckým útokem, soutěže a další atrakce pro děti.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 6.

    Projděte se v korunách stromů

    Ideální a navíc nezapomenutelnou procházkou na čerstvém vzduchu jsou procházky v korunách stromů. V Česku můžete do výšin vystoupat hned na pěti místech:

     

    *Stezka korunami stromů na Lipně – čeká vás tu 675 m dlouhá bezbariérová stezka, která vystoupá do výšky 40 m. Odměnou jsou neskutečné výhledy na Šumavu i vrcholky rakouských Alp. Zpáteční cestu si můžete zpestřit sešupem po tobogánu. Součástí je i rozlehlý areál dětského hřiště.

     

    *Stezka korunami stromů v Krkonoších – trasa dlouhá 1500 m vás vyvede na 45 m vysokou vyhlídkovou věž. Součástí je i unikátní naučné centrum, které se nachází v podzemí dřevěné rozhledny a představuje spletitý kořenový systém stromů.

     

    *Stezka v oblacích na Dolní Moravě – čeká vás tu cesta po dřevěné lávce v délce 710 metrů, po které vystoupáte do výšky 55 m. I tady se zpátky na zem můžete sklouznout stometrovým tobogánem.

     

    *Stezka Beskydské nebe v Trojanovicích - je dlouhá 1 800 metrů a specialitou je 85 m dlouhý vzdušný chodník, který poskytuje nezapomenutelný výhled.

     

    *Stezka Valašska na Pustevnách – nabízí 660 m dlouho trasu s nejvyšším bodem ve výšce 15 metrů

    Stezka u Lipna
    Autor: archiv Stezky

  • 7.

    Večerníčky na výstavě

    Křemílek a Vochomůrka, Štaflík a Špagetka, skřítek Racochejl, Malá čarodějnice nebo Rákosníček – kouzelný svět výtvarníka Zdeňka Smetany přibližuje výstava na Chvalském zámku v Praze 9. V interaktivní části výstavy čeká i fotokoutek, herna, animační dílna a promítání Pohádek z mechu a kapradí. Výstava je přístupná denně od 9 do 18 hodin do 14. června.

    víkendové tipy
    Autor: archiv

  • 8.

    Olympiáda v Brně

    Ta pravá olympiáda se letos sice neuskuteční, ale sedět doma přesto nemusíte. Na brněnském výstavišti si od 6. června až do konce prázdnin si můžete vyzkoušet tradiční i méně typické olympijské sporty. Před vstupem do pavilonu P vznikne několik sportovišť. Kromě basketbalu a stolního tenisu je na programu i streetball nebo teqball. Vstup je zdarma. Zájemci se do areálu dostanou sedmou branou.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Zvedněte kotvy!

    *Plavební sezona se obnovila i v Praze. Plout parníkem můžete po Vltavě historickým centrem metropole nebo se vydat až do zoo.

     

    *Lodě Máj, Racek, Jarmila a Hynek čekají na námořníky i na Máchově jezeře. Za několik desítek minut obkrouží „české moře“ s panoramatem Bezdězu a Máchova kraje.

     

    *Čilý lodní provoz je už také i na Brněnské přehradě. Hladinu brněnského Prýglu bude až do podzimu brázdit šest lodí. Svézt se mžete třeba k hradu Veveří, letošní novinkou je zastávka Sokolské koupaliště.

     

    *Klid a pohodu nabízí plavba po Baťově kanále na jižní Moravě. Z vodní cesty dlouhé 53 km je aktuálně vyčleněn jen závěrečný několikakilometrový úsek u slovenské Skalice. Zájemci si mohou pronajmout motorové čluny, obytná plavidla či plout na výletní lodi. K dispozici je 16 přístavů.

     

    *Turisty na přehradě Slezská Harta na severu Moravy vozí zbrusu nová elektroloď s příznačným jménem Harta. Je navíc jediná svého druhu u nás. Rychlost lodi je mezi 6 až 8 kilometry v hodině, a její maximální rychlost je 13 kilometrů. Loď projíždí všech pět přístavů: Leskovec nad Moravicí, Razová, Meziny, Nové Pláně a Roudno.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 10.

    Exotika ve Světě techniky

    Ostravský Svět techniky připravuje exotické expozice. Cílem programu DOVolená v DOVu je zprostředkovat návštěvníkovi zážitek z cizí země, například z Itálie, USA a Francie. Jeho součástí bude i ochutnávka kuchyně dané země. Projekt je určen pro všechny, kteří se letos nedostanou na vysněnou dovolenou, ale nechtějí se tak úplně vzdát poznávání cizích zemí. Začíná se  v sobotu a organizátoři slibují, že se návštěvníci budou každý víkend cítit jako ve sluncem prozářené Itálii, ve vínem provoněné Francii nebo na návštěvě v USA.

    Svět techniky Ostrava
    Autor: Svět techniky Ostrava

  • 11.

    Za rekordy a kuriozitami

    Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově láká na stovky exponátů. Do Pelhřimova můžete přijet podívat denně od 9 do 17 hodin. Vstupenky zakoupíte přímo v expozicích Muzea, není třeba je objednávat po internetu. Muzeum nabízí dvě vnitřní expozice a zahradu s obřími předměty.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 12.

    Kde bydlely panenky?

    Jak se vařilo v kuchyňkách? Kam si panenky zvaly návštěvy a jak vypadaly jejich postýlky? To a mnohem víc vám přiblíží kouzelná výstava historických hraček v Muzeu Mnichova Hradiště. K vidění budou dětské pokojíčky a hračky z přelomu 19. a 20. století, kdy se pod vlivem průmyslové revoluce nebývale rozvíjela i výroba hraček. Výstava je přístupná od soboty do 30. srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 13.

    Veteráni v automuzeu

    Tři výstavní haly, ve kterých čeká téměř 50 historických automobilů a motocyklů z let 1920 až 1980. To nabízí Automuzeum ve Vratislavicích nad Nisou. Zajímavostí je například anglický Ford B z roku 1932 v původním stavu, prototyp automobilu Škoda z roku 1947 nebo americký Buick, který vlastnil herec Jan Werich. K vidění je i pohřební Mercedes Benz, ve kterém byl vezen prezident Ludvík Svoboda. Muzeum také samozřejmě připomíná vratislavického rodáka Ferdinanda Porsche. Muzeum je zatím otevřeno každou neděli.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 14.

    Jeskyně Blanických rytířů

    Jeskyně je unikátní dílo inspirované českou historií. Nachází se nedaleko města Kunštátu, na kraji obce Rudka, v nitru kopce nazvaného Milenka. Vchod do nitra hory hlídá mohutný kamenný lev. Okolí jeskyně je upraveno jako park a stává se postupně galerií pod širým nebem. Mladí sochaři zde v rámci mezinárodních sochařských symposií postupně vytváří nové sochy. Na kopci Milenka stojí kamenná Burianova rozhledna, ze které je za dobré viditelnosti možné zhlédnout Jeseníky, Krkonoše a Pálavu.

    víkendové tipy
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 15.

    Loutky českých pohádek

    Výstava v Šakvicích na Břeclavsku přibližuje malým dětem tradiční české pohádky a bytosti, které vymyslela a ztvárnila Marie Lexová, autorka výstavy. Výstava je dispozičně podobná malému labyrintu, kde si děti doslova projdou každou pohádkou. V květnu, červnu a září je přístupná o víkendech, v červenci a srpnu každý den od 10 do 19 hodin.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 16.

    „Prase“ v Kopřivnici

    Oldtimer muzeum v Kopřivnici láká po otevření na novou výstavu. Vedle stálých exponátů se nově můžete těšit na přehlídku motocyklů značek Jawa a ČZ vyráběných v letech 1929 až 1970. Mezi třemi desítkami vozidel jsou oblíbené stroje Pionýr, moped Stadion nebo skútr ČZ 501 zvaný prase, ale třeba také závodní motocykly Jawa 350 a Jawa 500.

    Neseďte už doma a vyrazte ven! Zkuste některý z našich tipů na víkend.
    Autor: Foto Blesk, CzechTourism a archiv pořadatelů

  • 17.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce srpna.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

  • 18.

    Korunovační klenoty

    Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů - nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků. K vidění jsou do 28. června v Letohrádku Mitrovských v Brně. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 19.

    Mravenčí a jiné práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá až do ledna příštího roku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Výstava ilustrací Ondřeje Sekory, táty Ferdy Mravence TV Blesk Zdeněk Matyáš

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy