Vína originální certifikace, tedy nesoucí označení VOC, jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou tato vína vyrobena, pocházejí výlučně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Vinaři sami vyberou vinařské trati, které jsou pro výrobu nejvhodnější. Tento přísný výběr poloh s originálním půdním složením dává vínům jedinečné vlastnosti. Do systému jsou zařazeny nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu a často jsou stanoveny i výrobní postupy, které garantují nejvyšší kvalitu vín nesoucích označení VOC. Vinaři sami si v rámci sdružení vína hodnotí, ověřují původ hroznů a charakter vyráběných vín.

VOC Znojmo –- Znojemská vinařská podoblast

Pokud patříte mezi milovníky Sauvignonu, Veltlínského zeleného nebo Ryzlinku rýnského, je jasnou volbou k návštěvě a cílovým místem Znojemsko, kde jsou doma i vína s označením VOC Znojmo. Mimochodem tento spolek byl první, který s celým označením VOC na Moravě začal a kde vše vzniklo. Kromě výborných a charakteristických vín pak hlavně ve Znojmě a jeho okolí stojí za návštěvu mnoho historických míst, jako je třeba nejstarší románská rotunda v Česku ve Znojmě, znojemské podzemí, unikátní Malovaný sklep v Šatově, pozůstatky prvorepublikového opevnění hranic nebo naopak vzpomínky na železnou oponu, Loucký klášter, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, největší křížový sklep v Příměticích a mnohé další. Všude pak lze ochutnat místní skvělá vína nejenom s označením VOC. Po celý rok se pak ve Znojmě a přilehlých vinařských obcích koná mnoho akcí, jako jsou košty, výstavy vín, otevřené sklepy nebo jiné slavnosti vína.

www.vocznojmo.cz

.
Autor: Vinařský fond

VOC Pálava – Mikulovská vinařská podoblast

Milovníci vlašáku, tedy Ryzlinku vlašského, by si neměli nechat ujít výlet na Pálavu a ochutnat vína s označením VOC Pálava. Kromě jedinečného a charakteristického vína je i Pálava jako celek jednoznačný fenomén jak pro vinaře, tak pro milovníky přírody. Víno se zde dělá doslova v každé obci, takže na poznávání práce vinařů např. Pavlova, Horních a Dolních Věstonic, Perné, Klentnice, Bavor nebo města Mikulova určitě nebude stačit jediný víkend. Všude lze samozřejmě ochutnávat Ryzlink vlašský s označením VOC Pálava, ale také mnohá jiná skvělá vína, navštívit různé vinařské unikáty a zajímavosti, projít se sklepními uličkami a po vinohradech, projet se na kole, zhlédnout památky a historická místa nebo prostě jen tak odpočívat a nasávat atmosféru malebné Pálavy.

www.voc-palava.cz

.
Autor: Vinařský fond

VOC Kraví Hora – Velkopavlovická vinařská podoblast

Zejména za červeným vínem to táhne vinařské turisty do oblasti kolem Velkých Pavlovic. První apelace výhradně pro červená vína vznikla na podzim 2017 právě na Velkopavlovicku ve vinařské obci Bořetice. Vína s označením VOC Kraví Hora musí být vyrobená pouze z hroznů zde vyšlechtěné odrůdy André, které se navíc pěstují výhradně ve vinicích viniční trati Kraví Hora. Vína odrůdy André jsou charakteristická tmavě granátovou barvou s vůní zralých ostružin a unikátní poloha Kraví Hory jim zde přidává ještě něco navíc. Velkopavlovicko ale nabízí mnohem víc než jen víno. Pěší výlety i cykloturistika mezi vinohrady i ve zdejší krajině se specifickým rázem mají hodně co do sebe a pohled na okolí z rozhledny na Kraví Hoře u Bořetic je pak pověstnou třešničkou na dort výletu nejen za místním André.

.
Autor: Vinařský fond

VOC Blatnice – Slovácká vinařská podoblast

První apelaci ve Slovácké vinařské podoblasti založil Cech blatnických vinařů v roce 2013 v krásné vinařské obci s romantickým názvem Blatnice pod Svatým Antonínkem. Vína nesoucí označení VOC Blatnice musí být vyrobená z odrůd typických pro místní region Blatnice pod Svatým Antonínkem, Uherského Ostrohu, Lipova anebo Louky, tedy z Ryzlinku rýnského a skupiny burgundských odrůd, tedy Rulandského bílého, Rulandského šedého, Chardonnay a jejich cuvée. Za návštěvu zde kromě degustací místních vinařů stojí určitě také památková rezervace vinných sklepů Stará hora na viniční trati Plachty, kde prý vlastnil vinice i Jan Amos Komenský.

www.vocblatnice.cz

.
Autor: Vinařský fond

Dalšími vinařskými spolky s označením VOC jsou pak VOC Mikulovsko, VOC Mutěnice, VOC Valtice, VOC Modré Hory, VOC Slovácko, VOC Hustopečsko, VOC Velké Pavlovice, VOC Bzenec a v Čechách ještě VOC Mělník.

Více informací o moravských a českých vínech i VOC naleznete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.