VÍNO

Mikulov patří k tradičním vinařským centrům. Za pěstování vinné révy může Mikulov vděčit již Římanům. V období Velkomoravské říše vinná réva získala své čestné místo v oblasti zemědělství. Zeměpisná poloha, různorodá půda a klima Mikulovské oblasti ve spojením s Pálavou ovlivňují kvalitu vín z této oblasti.

Již více než dvě století má svou tradici slavnost vína neboli Pálavské vinobraní, které každoročně probíhá druhý zářijový víkend a trvá tři dny. Již přes 40 let se koná v Mikulově. Pro veřejnost je připravena pestrá nabídka, na své si přijdou jak dospělý, tak i děti. Mezi pravidelné akce patří tradiční Výstup na Svatý kopeček, Mistroství ČR v rozeznávání vína a další.

Úpatí Pálavy dnes patří k nejteplejším místům Jižní Moravy. Zároveň je to místo s nejkrásnější přírodou z České republiky. Letos slaví 40.výročí, což přináší i řadu akcí. Dne 7.května se uskuteční hlavní akce v Kletnici pod Sirotčím hradem.

Co byste neměli minout?

Rozhodně musíte vidět barokní zámek, který je dominantou tohoto města. Zde na vás bude čekat nejrozsáhlejší tuzemská expozice vinařství. Obrazová galerie nabízí expozici Římané a Germáni, oceněné cenou Gloria musealis v kategorii Muzejní výstava roku 2007.

PAMÁTKY

Kostel sv. Václava, Dietrichsteinská hrobka, Synagoga v Mikulově, Věž na Kozím vrchu, zámek Mikulov, Zámecká zahrada, Židovský hřbitov.
Přírodní památky:
Pálava jako chráněná krajinná oblast nabízí řadu přírodních památek, např. jeskyně na Turoldu, Svatý kopeček, Turold, Kočičí kámen nebo Kočičí skála.

Město Mikulov.
Autor: Vinařský fond


Nejvýznamnější dominantou Mikulova je Svatý kopeček. Pro bohatý výskyt chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů bylo jeho území vyhlášeno za přírodní rezervaci. Na vrchol Svatého kopečku až k poutní kapli sv. Šebestiána, zvonici a Božímu hrobu vás zavede křížová cesta.

Tipy na výlety:

Na jaře se můžete pokochat neuvěřitelnými barvami kosatců a hlaváčků, které vytváří nádherný koberec. Mikulov nabízí velkou řadu památek. V létě spousta lidí jezdí do Pasohlávek neboli k „Moravskému moři“ či po vinařských cyklostezkách.
Podzim je ve znamení sklizně a oslav. Mikulov Vám nabídne Pálavské vinobraní.

 

Další tipy na cestování po České republice