Zpívá celá rodina

Připravte si na cestu CD či mp3 s nejoblíbenějšími písničkami vašich dětí. Především ty v mladším věku tuto zábavu ocení. Před cestou si zkontrolujte, zda máte písniček více, aby se ze zábavy nestalo horoucí peklo a vy tisíce kilometrů neposlouchali jen jednu píseň. Některé dětské „hitovky“ mohou skutečně zábavné a uvidíte, že si je ještě s chutí zazpívá celá rodina.

Bylo, nebylo

Tak začíná každá tradiční pohádka. Ty mějte připravené spolu s písničkami. Mluvené pohádkové příběhy potěší zejména starší děti, které mohou během cesty začít brblat, že je dětské písničky už nebaví, protože už „jsou velký“.

Slovní fotbal

Oblíbená a známá hra, díky které procvičí nejen vaše děti, ale i vy, slovní zásobu. Můžete zkusit různé varianty hry. Můžete navazovat na poslední písmenko vysloveného slova nebo na poslední slabiku. Dávejte si ale pozor na to, aby se slova neopakovala, jinak jdete hned z kola ven.

Myslím si…

Podstata hry spočívá v tom, že jeden člen rodiny si myslí, kým je. Zda je pohádkovou bytostí, animovanou postavičkou, oblíbeným hercem. Podle věku dětí můžete libovolně upravovat kategorie, u nejmladších čerpat jen z pohádek, se staršími dětmi můžete oprášit vaše znalosti historie a použít významné postavy z českých nebo světových dějin. Pak už jen pomocí otázek, na které lze odpovědět pouze ANO/NE ostatní zjišťují, kdo jste. Kdo vyhraje má tu čest být tím, kdo „si myslí“.

Zeměpisný kvíz

Jestli jste zeměpisní nadšenci, nebo milujete cestování a vaše děti jsou spíš už na druhém stupni ZŠ, je pak tato hra ideální právě pro autozábavu. Během tohoto kvízu budete hádat hlavní města států. Ještě před začátkem se dohodněte, zda do hry zahrnete všechny státy světa, nebo se omezíte pouze na Evropu. Jeden z vás musí být vždy rozhodčí. Ten nahlas vyřkne stát a na ostatních je co nejrychleji a správně říci hlavní město. Za každé uhodnuté město je 1 bod. 

Hračky

Tento bod asi netřeba připomínat. Ale pro jistotu vezměte dětem do auta jejich neoblíbenější hračky. Pohoda v autě, tak bude téměř jistá a možná si děti se svým oblíbeným plyšákem i rádi během cesty zdřímnou.