Cestování bez auta může být někdy složité. Ovšem turistické tratě se neustále rozšiřují a nadšeným turistům nabízejí lákavé destinace, kam se mohou pohodlně dostat. Doby nepřehledných jízdních řádů jsou naštěstí dávno pryč. S plánováním trasy nám spolehlivě poradí moderní aplikace Bileto, která umí naplánovat cestu z domova až do cílové destinace a na vybraných trasách nabízí možnost zakoupit jízdenku online. Jízdní řády Bileto, které jsou nyní zdarma ke stažení na Google Play i App Store, nám pomůžou najít ideální spojení, které v danou chvíli hledáme. Nám tedy stačí vybrat to správné místo na výlet.

1.          Budeč u Zákolan

Památné místo Budeč se nachází pouhých 17 km od centra Prahy nedaleko obce Zákolany. Na tomto místě si budete moci prohlédnout nejstarší dochovanou budovu v Čechách – a to 1100 let starou dodnes funkční rotundu Petra a Pavla, která pamatuje i česká knížata Václava a Boleslava. Stojí zde i zbytky hradiště Budeč, které bylo založené za dob prvních Přemyslovců. Pozůstatky hradeb se rozléhají na ploše o velikosti 22 hektarů a tak se řadí k největším středověkým hradištím v České republice.

2.          Tetín u Berouna

Tetín patří k nejstarším vesnicím u nás. A odkud se bere název Tetín? Počátky této vesnice jsou dle pověstí spojovány s Tetou – jednou z Krokových dcer. V roce 921 zde byla zavražděna kněžna sv. Ludmila, která tu trávila čas ve svém vdovském sídle. Tetín se nachází pouhé dva kilometry od Berouna a stává se tak lehce dostupným místem, které by měl každý Čech navštívit.

Tetín u Berouna
Autor: Shutterstock

3.          Zámek Dobříš

Celoročně otevřený zámek Dobříš se nachází přibližně 40 km od Prahy. Pokud se na místo vydáte, určitě nezapomeňte navštívit stálou expozici zahrnující 11 nádherných pokojů a známý zrcadlový sál, který je využíván pro pořádání svateb. Za zmínku stojí také zámecká zahrada ve francouzském stylu. Zámek nabízí deset dvoulůžkových pokojů, v nichž se mohou návštěvníci ubytovat.

Zámek Dobříš
Autor: archiv

4.          Petrov u Prahy

Posázavská stezka je určena pro milovníky pěší turistiky. Tento pěší výlet vede romantickou krajinou podél dolního toku Sázavy a měří celých 68 km. A jak se na místo dostat? Z pražského Braníka pravidelně vyráží takzvaný Posázavský pacifik, který nás pohodlně dopraví do Kamenného Přívozu. A právě část mezi Pikovicemi a Kamenným Přívozem patří mezi nejoblíbenější části celé stezky. Je dlouhá 11 km a tak je vhodná i pro rodiny s dětmi. Trasa výletu vede chatařskou oblastí a nabízí několik nádherných vyhlídek.

5.          Koněpruské jeskyně

Patří mezi největší objevené jeskynní systémy v Čechách. Jejich stáří se odhaduje až na 400 miliónů let. Jejich celková délka přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m. Návštěvníci zde mohou obdivovat krápníkovou výzdobu ve dvou zpřístupněných patrech. Nejstarší a zcela unikátní výzdobu jsou krápníkové útvary připomínající růžičkovou kapustu. U východu z jeskyní začíná povrchová naučná stezka s informačními tabulemi, na kterých zjistíte řadu zajímavých údajů o krajině, fauně i flóře chráněného území.

Koněpruské jeskyně a jejich okolí
Autor: Shutterstock