"Výstavu jsme připravili pro děti, ale nakonec ji budou obdivovat i jejich rodiče. Návštěvníci zde uvidí nejnovější kousky a budou moci sledovat nejnovější trendy, které se objevují v modelářství. Převažují moderní věci, ale aby návštěvníci věděli, jak dříve modeláři pracovali, zapůjčili jsme sem i starší letadla, která si sami vyráběli," řekl ČTK autor výstavy Pavel Portl.

Dvě letadla byla vytvořená před více než 30 lety. Lidé si mohou prohlédnout i plánky a nářadí, s jejichž pomocí si modeláři dříve každý kousek uřezali a slepili. Dnes si modelář může koupit stavebnici a model si složí z připravených vyřezaných dílů. Většina vystavených modelů se však prodává již kompletní, připravená k letu, plavání nebo k jízdě.

Na výstavě je i automobil Traxxas Blue Tooth, který je podle Portla ve své kategorii nejrychlejším na světě. "Z nuly na 100 kilometrů za hodinu dokáže zrychlit za neuvěřitelné 2,3 vteřiny, přičemž může jet rychlostí 160 kilometrů za hodinu. V roce 2012 se na Masarykově okruhu v Brně podařilo dosáhnout rekordu 168,2 kilometru za hodinu," uvedl Portl.

V řadě aut výrobci vycházejí z reálného předobrazu, ať už historického nebo současného, jak dokládá model Ford Mustang z roku 1967 a proti němu poslední model Ford Mustang 2015. Podobně je tomu u letadel. Muzeum vystavuje modely letounů z období druhé světové války, jako jsou například takzvaná létající pevnost B-17G, Thunderbolt nebo Mosquito.

"Ze soukromé sbírky bylo zapůjčeno největší letadlo výstavy s rozpětím křídel tři metry. Jde o kopii historického letadla, německého průzkumného dvojplošníku Rumpler," popsal Portl jedno z deseti zavěšených letadel. Zajímavostí je i kvadrokoptéra o hmotnosti pouhých osmi gramů, auto pro jízdu po skalách či vrtulníky pro extrémní akrobacii.

Děti si budou moci ve Slováckém muzeu vyzkoušet i simulátor letu, zajezdit si na autodráze, zahrát si nástěnné pexeso, zkusit si omalovánky nebo složit Lego. Výstava potrvá do 6. července.

Fotogalerie
11 fotografií