Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zvířata očima ředitele Zoo Praha Bobka: Takhle je neznáte!

/
  • Zvířata a cizí kraje očima ředitele pražské zoo Miroslava Bobka.
    19. května 2019 ● 17:34

    Luskoun, slůně, divoký velbloud. Tato zvířata a mnohá další zachytil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek objektivem fotoaparátu. Výsledné snímky a rozmanité zážitky ze své profese zvěčnil v knize Zoopisník. Zde je malá ukázka.

  • 1.

    Luskoun na prodej

    Tento snímek Miroslav Bobek vyfotil v sobotu 20. února 2016, kdy probíhal Světový den luskounů. Všude po světě se upozorňovalo na nelegální obchod s jejich masem a šupinami. Přesto u kamerunského městečka Pouma narazil na stánek s ještě živým nebožákem. Každých pět minut je údajně zabit jeden.

    Luskoun na prodej
    Autor: Miroslav Bobek
     

  • 2.

    Zázračný porod

    „Gorilí samice Shinda začala rodit,“ volala zooložka 23. dubna 2016 Miroslavu Bobkovi. Ten nemohl být překvapenější. Nejen že o březosti gorily nevěděli, ale především se vzdali nadějí, že by mohla mít mládě. Ve 12:55 přišla řediteli zpráva: „Shinda porodila.“ Ukázalo se, že zázraky se dějí. Gorilí sameček dostal jméno Ajabu, což ve svahilštině znamená zázračný.

    Zvířata a cizí kraje očima ředitele pražské zoo Miroslava Bobka.
    Autor: Miroslav Bobek
     

  • 3.

    Divoký velbloud

    Vypadá jako klasický velbloud, ale jedná se o divokého velblouda, kterého ve volné přírodě můžete vidět pouze na dvou místech na světě. V Mongolsku a v Číně. Tento snímek byl pořízen v přísně chráněné mongolské oblasti Velká Gobi A. Ta je větší než Švýcarsko a můžete se tady pohybovat celé týdny, aniž byste narazili na člověka. V Gobi žije 350 až 500 těchto plachých »hrbáčů« a dalších asi 600 se jich vyskytuje v Číně.

    Zvířata a cizí kraje očima ředitele pražské zoo Miroslava Bobka.
    Autor: Miroslav Bobek

  • 4.

    První pražské slůně

    „Když jsem zšeřelým pavilonem v Údolí slonů prošel až na konec, v posledním boxu jsem již zastihl čerstvě narozené slůně,“ popisuje ředitel zoo. Jednalo se o první úspěšný sloní porod v osmdesátileté historii pražské zoo. Bylo 5. dubna 2016. Fotografie potomka slonice jménem Janita byla pořízena hodinu a čtvrt po jeho narození.

    První pražské slůně
    Autor: Miroslav Bobek

  • 5.

    Medvěd pyskatý

    Tančící medvědi. Tak využívali lidé v indické Ágře medvědy pyskaté ke svému podnikání. Záchranné centrum pro medvědy však těmto lidem vyplácelo 50 tisíc rupií za zvíře, aby si mohli zařídit jinou obživu. Během patnácti let se počet tančících medvědů podařilo snížit z 1200 na nulu.

    Medvěd pyskatý
    Autor: Miroslav Bobek
  • 6.

    Galerie

    Fotogalerie
    28 fotografií
    Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
    Autor: Blesk

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

bibijana: Ředitel Zoo Praha Bobek by měl být odvolaný kvůli týrání zvířat. Víc jak rok držel na malém prostoru, údajně kvůli karanténě lva. Kdyby na to neupozornila jedna návštěvnice, tak je tam lev dodnes. Když se média začla o případ zajímat, vůbec jim neumožnil klec si natočit. Odvolat dacana !!!!!

(19. 05. 2019 20:39)

jetuslunicko: Člověk by se měl učit od zvířat, přírody........... bohužel je nepoučitelný !!

(19. 05. 2019 18:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy