Vzbuzuje ve vás Bulharsko představu dovolené z dob socialismu? Nemusí, dnes jde totiž o módní hit, kterému podléhají turisté z celé Evropy. Lákají je především nízké ceny. Letecký zájezd v hlavní sezoně, tedy v červenci a srpnu, koupíte v cestovních kancelářích už od osmi tisíc korun na týden. A nízké jsou i ceny na místě.

Nekonečné zlaté pláže

Proto patří Bulharsko hned po Chorvatsku k zemi s nejvyšším nárůstem počtu českých turistů. Dalším důvodem, proč Češi berou Bulharsko útokem, jsou nekonečně dlouhé a přitom úžasně široké pláže se zlatým pískem, které lemují pobřeží Černého moře. Písečné pláže nejsou jenom ve stejně pojmenovaném letovisku Zlaté Písky, ale po celém pobřeží od severu až na jih.

V poslední době je stále populárnější jižní část, o čemž svědčí i to, že řada známých českých osobností letos znovu vyráží do Bulharska na dovolenou, nebo si tu rovnou kupuje letní byty. Z těch nejznámějších je to třeba moderátor Leoš Mareš nebo herečka Alice Bendová.

Zlaté písky se tak nejmenjí nadarmo...
Autor: profimedia

Výborné jídlo

V Bulharsku není draho, proto se nemusíte bát, že by rodinný oběd v tamní restauraci zruinoval váš rozpočet. „I když se dnes velká část zájezdů do Bulharska prodává se službami all inclusive, stojí za to občas vyrazit za brány hotelového komplexu a seznámit se s bulharskou gastronomií,“ radí Petr Šatný z CK Alexandria.

Bulharská kuchyně v sobě jedinečným způsobem slučuje evropskou a orientální tradici. Možná proto tvoří druhou nejžádanější kategorii zájezdů do Bulharska ty bez stravování. Čechům místní jídla chutnají, a není divu. Studená okurková polévka, karbanátky na roštu, šopský salát, paprikové lusky, zapečené mleté maso se zeleninou, vynikající místní sýr, ale i slaďoučké moučníky zalité hustým cukrovým sirupem ocení nejen gurmáni.

Příznivé ceny

Bulharsko je ideální dovolenkovou zemí především pro rodiny s malými dětmi. Do karet jim hrají nejen písečné pláže s pozvolným sestupem, ale i nízké místní ceny, které odpovídají cenám v běžném větším českém městě.

Není tak problém dětem každý den dopřát nějakou tu dobrotu, zmrzlinu nebo atrakci na pláži. Let do Burgasu navíc netrvá ani dvě hodiny. Kromě toho Bulharsko nabízí ubytování v kvalitních hotelech. Většina z nich byla postavená či zrenovovaná teprve nedávno, jedná se tak o jednu z

Bulharská kuchyně sotjí za ochutnání, jako tento pepřový salát
Autor: profimedia.cz
nejmodernějších hotelových sítí v Evropě.

Moře zábavy

Při polehávání na pláži je někdy dlouhá chvíle, a tak se vyplatí podívat se při výběru hotelu na to, jakou nabízí zábavu – dětské kluby a nejrůznější programy v češtině jistě ocení celá rodina. Kromě tradičních klubových hotelů s českými animačními programy pro děti i dospělé funguje od loňského roku v Primorsku také české Centrum animačních programů.

Pro klienty CK Alexandria tam šest dní v týdnu zajišťuje zábavu český tým. A je jedno, zda jsou klienti ubytováni v hotelu nebo penzionu. „Padl tak jeden velký mýtus, že české animační programy jsou jen pro klienty ubytované v klubových hotelích. My jsme je zpřístupnili všem,“ vysvětluje Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria. Kromě zmíněného Centra najdete v Primorsku i oblíbený Dětský klub Alexandria, který je otevřený pro všechny děti klientů. Program je zdarma a v češtině.

Tipy na dovolenou
Autor: Blesk