„Rusko a Ukrajina byly vždy bratrskými zeměmi. Jsem proti této bratrovražedné válce. Říkám: 'Zastavte válčení a vyjednávejte',“ prohlásil herec.

Výzva přichází v době, kdy ruská armáda pokračuje šestým dnem v bojích ve snaze převzít kontrolu nad metropolí Kyjevem a Charkovem, druhým největším ukrajinským městem nedaleko ruských hranic. Ukrajinští představitelé uvedli, že ruské útoky na obě města pokračovaly i v noci na dnešek.

Filmová ikona, která má francouzské i ruské občanství, se pro AFP vyjádřila telefonicky. Depardieu získal ruský pas v lednu 2013, protože nesouhlasil s rozhodnutím bývalého francouzského prezidenta Françoise Hollandea uvalit 75procentní daň na osoby s nejvyššími příjmy.

„Myslím, že je normální platit, ale ne blbcům, kteří si myslí, že dělají dobro,“ řekl v roce 2014 týdeníku Le Point. Depardieu od té doby opakovaně vychvaloval svou novou vlast, ruskou „demokracii“ i Putina, kterého přirovnal k papeži Janu Pavlu II.

Depardieu je známý herec, jehož proslavily třeba komedie Zelená karta, Uprchlíci, Otec a otec, Táta nebo milenec nebo série filmů z cyklu Asterix a Obelix.

VIDEO: „Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu„ Putinovi i čemu věří běžný Rus

Video
Video se připravuje ...

„Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu" Putinovi i čemu věří běžný Rus Pavlína Horáková

Fotogalerie
31 fotografií