Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Všechny zásadní okamžiky pohřbu Mekyho Žbirky (†69): Čaputová s přítelem, opozdilec Janda a »zazděná« Černocká!

/
  • Pohřeb Mekyho Žbirky.
    20. listopadu 2021 ● 05:00

    V pátek 19. listopadu se v krematoriu v pražských Strašnicích blízcí i fanoušci rozloučili s legendárním skladatelem a hudebníkem Mekym Žbirkou (†69). Na místo dorazily stovky lidí a nebyla nouze ani o hvězdy české i slovenské umělecké scény. Jak to probíhalo a kdo překvapil?

  • 1.

    Překvapení v podobě Lučeniče

    Meky Žbirka byl známý svou bezkonfliktní a přátelskou povahou, konfliktům se ale v životě nevyhne asi nikdo. Nejinak tomu bylo i u slavného zpěváka. Právě kvůli neshodám se měla rozpadnout kapela Limit, kde Žbirka působil s Lacem Lučeničem (68). 

    „Byly to umělecké neshody až po mnohem praktičtější věci. Ale tak jako v případě jiných známých dvojic, i tam hodně věcí řeší čas, což v našem případě vedlo až k tomu, že jsme měli plány do budoucnosti. Na příští rok. Nebylo to o albu, ale do značné míry to mělo být o naší společné historii. Nemůžu o tom ale víc mluvit, protože nejsem autorem toho projektu. Pro nás to končí tím, že jsme měli plány. Ať všichni přemýšlejí nad tím, jaké. Ale více méně je to už jedno,“ uvedl Lučenič po smrti někdejšího kolegy a kamaráda pro slovenský server pluska.sk

    Ačkoli se nakonec usmířili, na pohřeb se hudebník nechystal. „V tomto stádiu asi ne, ani za jiných okolností. Pokud vím, nebyl jsem pozvaný, protože ten okruh je velmi úzký kvůli opatřením. A já si velmi těžko můžu dovolit odjet někam, když řeším situace, které by byly velmi vypjaté v souvislosti s covidem, kdyby k něčemu došlo. Náš syn, který je postižený, je jeden důvod, a druhý důvod jsou dva staří lidé, o které se staráme,“ vysvětlil Lučenič, proč nemá v plánu dorazit před pohřbem.

    Nakonec ale své plány změnil a do strašnického krematoria dorazil dokonce mezi prvními. 

  • 2.

    Prezidentka s přítelem

    Na pohřeb k překvapení mnohých dorazila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46). Ta se v Praze objevila již 17. listopadu, aby položila svíčku na Národní třídě. Když odjela, někteří předpokládali, že už se v pátek nevrátí. Prezidentka ale překvapila a smuteční obřad ve strašnickém krematoriu si ujít nenechala. Dokonce po boku rodiny usedla v první řadě.

    Doprovod jí dělal její přítel Juraj Rizman (44). Táta sedmiletého syna je na Slovensku známou osobností. Svého času působil jako šéf slovenské pobočky Greenpeace nebo jako poradce prezidentky pro životní prostředí. 

    Zatímco Čaputová měla slzy na krajíčku, Rizman nasadil neprostupný zachmuřený výraz a svou partnerku ochranitelsky ihned po obřadu vyprovodil zadním vchodem. 

  • 3.

    Babiš nechal rodinu doma

    Mezi přítomnými nechyběl ani premiér České republiky Andrej Babiš (67). Ten ale nechal celou rodinu doma. S sebou nevzal dokonce ani manželku Moniku (47) a na smuteční obřad na památku Žbirky dorazil úplně sám. 

  • 4.

    Dorazily stovky lidí

    Rozloučit se se Žbirkou dorazily stovky lidí. První odhady hovoří zhruba o čtyřech stovkách, přesná čísla ale nejsou známa. Na kondolenční knihu se v dlouhé frontě čekalo dlouhé minuty.

  • 5.

    Marika Gombitová nemohla

    Na poslední rozloučení bohužel nemohla dorazit Žbirkova mnohaletá kolegyně a blízká kamarádka Marika Gombitová (65). „S hlubokým žalem a nekonečným smutkem v srdci se s Tebou loučím, drahý Meky. Je mi velmi líto, že Tě v pátek s Tvými nejbližšími nedoprovodím na poslední cestě, ale Ty nejlépe víš, že mi to můj zdravotní stav v této těžké době neumožňuje,“ napsala na facebook v úterý.

    „Sbohem, drahý Meky, necháváš mě tu samotnou bloudit ve slepých uličkách,“ dodala. Na pohřeb poslala alespoň krásný věnec.

  • 6.

    Dojemné smuteční proslovy

    Proslov přednesli Slovák Juraj Čurný a Čech Jan Vedral. Expert přes populární hudbu Čurný, známý mimo jiné ze slovenské televizní Chart Show Adely Vinczeové prozradil, že ho o smuteční řeč na pohřbu poprosila vdova již v den Mekyho smrti. 

    „Ve 22:34 mi přišla SMS od Katky. ‚Ďuri, jedno z Mekyho přání bylo, abys mu promluvil na pohřbu. Ty a Honza Vedral‘,“ sdělil přítomným hostům. 

    Čurný pak vyjmenoval kvality svého zesnulého kamaráda. Neopomněl zmínit jeho lásku k manželce Katce, která vydržela krásných 33 let a ukončila ji až jeho smrt. Promluvil i o tom, jak byla Žbirkova práce nadčasová a rozmanitá, každá písnička byla podle něj trochu jiná. V neposlední řadě zmínil i Žbirkův pevný charakter a pověstnou slušnost. „Stal se neformálním vyslancem dobrých mravů,“ uvedl.

    Mírnému a nekonfliktnímu Žbirkovi ale podle Čurného nechyběl ani tah na branku. „Meky měl v sobě instinkt koncového útočníka, který úsilí dokázal proměnit v gól,“ prohlásil. 

    Druhým řečníkem byl autor Mekyho životopisné knihy Zblízka Jan Vedral. Ten v posledních letech patřil ke Žbirkovým nejbližším přátelům. 

    Vedral prozradil, že zpěvák The Kinks Ray Davis, jehož píseň Waterloo Sunset zazněla na pohřbu, pocházel ze stejné oblasti v Londýně jako Žbirkova maminka. Uvedl také, že Londýn znal Meky nejdřív jen z vyprávění své matky. Anglická hudba mu ale změnila život a později si v místě bydliště svých předků dokonce koupil byt.

    Žbirka měl podle Vedrala své démony a temné stavy, ty se mu ale dařilo otisknout do svých písní a v běžném životě pak lidem rozdával jen radost. „Meky byl slušňák,“ uvedl jeho kamarád.  

    Žbirka podle něj hudbě naprosto zasvětil svůj život. Někdy se tak zabral do tvorby, že několik dní prakticky vůbec nejedl. Ačkoli ale hudba ovlivnila jeho životní dráhu, právě v hudbě nakonec svůj život uchoval a právě v jeho díle teď bude žít dál. 

  • 7.

    Ráž i Patejdl

    Mezi přítomnými hosty nechyběli ani Jožo Ráž (67), Vašo Patejdl (67) a skupina Elán. Stálice slovenské hudební scény se se Žbirkou znaly desítky let. Interpreti spolu mnohokrát účinkovali na stejných akcích.

  • 8.

    Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger

    Do strašnického krematoria dorazil i český „rychloministr“ zdravotnictví Petr Arenberger (62), který ministroval od dubna do května 2021 ve druhé vládě Andreje Babiše (ANO). Doprovodila ho jeho manželka, dermatoveneroložka Monika Arenbergerová (50).

  • 9.

    Černocká zůstala venku

    Dostavila se také herečka a zpěvačka Petra Černocká (71) a její partner, hudebník Jiří Pracný (68). Černocká a Pracný nicméně zřejmě nebyli pozvaní, protože obřad sledovali mezi fanoušky venku. Smutná Černocká na počest bývalého kolegy nadšeně tleskala a zapsala se do kondolenční knihy. 

  • 10.

    Kdo seděl v první řadě?

    Kdo směl usednout do první řady? Kromě manželky Kateřiny se synem Davidem a dcerou Lindou v černém bomberu to byla například prezidentka Zuzana Čaputová s přítelem Rizmanem, řečník Juraj „Ďuro“ Čurný nebo Laco Lučenič, který původně na pohřbu neměl vůbec být. 

  • 11.

    Zdrcený Václav Neckář

    Mezi pozvanými byl i člen skupin Bacily nebo Golden Kids, zpěvák Václav Neckář (78). Ten po dobu celého obřadu vypadal naprosto zdrceně. Svůj smutek se nakonec rozhodl rozchodit a procházel se po místním hřbitově. Při té příležitosti si prohlížel náhrobní kameny, možná tak vzdal úctu i jiným zesnulým, které kdysi znal. 

  • 12.

    Hurikán Janda přišel pozdě

    Někteří hosté dorazili na poslední chvíli, nebo dokonce pozdě. Mezi nimi byla například herečka Jitka Čvančarová (43) a rockový zpěvák David Koller (61). Zřejmě nejpozději ale dorazil „hurikán“ Dalibor Janda (68). Ten se přiřítil v džínách a prošívané bundě, když už byl obřad dávno zahájen. 

  • 13.

    Petr Veliký

    „Tak tiše, písničkou, loučím se s dlouholetým kamarádem a kolegou Miro Žbirkou. Protože z vážných důvodů nemůžu cestovat do Prahy, alespoň tak daleko... Bez patosu, ale s velkým respektem,“ vzkázal Žbirkovi Petr Veliký.

  • 14.

    Rodina odešla zadním vchodem

    Syn Davids vdovou Kateřinou přijeli na místo černým mercedesem. Přítomná byla i dcera Linda. Rodina byla z pochopitelných důvodů spíš uzavřená a po skončení obřadu se společně vypařila zadním vchodem. 

  • 15.

    Věnec od vdovy

    Na posledním rozloučení nebyla nouze o krásné květiny. Někteří namísto kytice pořídili rovnou celý věnec. Manželka Kateřina například Mekymu věnovala věnec z bílých růží ve tvaru srdce.

    Někteří se na obřad nedostavili a věncem nahradili svou účast. Ze zdravotních důvodů tak učinila například Marika Gomitová. Nepřišly ale ani Ivana Gottová (45) nebo Lucie Bílá (55). Zatímco Gottová pořídila pugét žlutých růží, Bílá dostála svému příjmení a zvolila růže barvy sněhu. 

    VIDEO: František Janeček o Žbirkovi (†69): Jak to měl s Gottem, kterého porazil ve Slavíku?

    Video
    Video se připravuje ...

    František Janeček o Žbirkovi (†69): Jak to měl s Gottem, kterého porazil ve Slavíku? Petr Macek

    Fotogalerie
    246 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy