Eva Zaoralová byla uznávanou filmovou teoretičkou, publicistkou a překladatelkou. Pedagogicky působila na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kde přednášela filmovou historii. V posledních letech ale „první dámu karlovarského filmového festivalu“ trápilo zdraví, v roce 2018  například podstoupila náročnou operaci páteře, v srpnu 2020 si zase zlomila stydkou kost, když ji v luhačovických lázních skříply porouchané dveře na fotobuňku.

Vždy elegantní Eva Zaoralová byla skutečně odbornicí na slovo vzatou a uznávanou. Za svou práci byla vyznamenána Medailí za zásluhy i francouzským Řádem rytířky umění a literatury, Cenou ministerstva kultury a na MFF v Cannes získala plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost. Cenou za umělecký přínos na ni pamatoval před lety i karlovarský filmový festival, jehož byla uměleckou ředitelkou, a získala i Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

VIDEO: Legendární Eva Zaoralová: Čeká mě operace páteře! Možná jsem ve Varech naposledy!

Video
Video se připravuje ...

Legendární Eva Zaoralová: Čeká mě operace páteře! Možná jsem ve Varech naposledy! redakce Blesk

Původně studovala češtinu a francouzštinu na Univerzitě Karlově (později přidala i italštinu), díky pozdějšími manželovi Ivu Hepnerovi začala chodit na projekce na FAMU a tak začala její láska k filmu. Zprvu překládala odborné texty z italštiny a francouzštiny, později začala o filmu i sama psát. Knižně či časopisecky vyšly desítky jejích překladů, autorských článků a publikací věnovaných především francouzskému a italskému filmu. Podílela se i na překladech řady známých filmových děl.

Zaoralová zasedala v porotách přehlídek v Benátkách, Berlíně, Cannes, Mannheimu a Wiesbadenu, jako novinářka se podílela i na práci Mezinárodní federace filmového tisku. Od počátku byla součástí týmu kolem Jiřího Bartošky, který se v roce 1994 ujal pořádání karlovarské filmové přehlídky. Do roku 2010 byla umělecká ředitelka, od roku 2011 působila jako umělecká poradkyně festivalu. Jakožto Bartoškova pravá ruka nyní bude řediteli MFFKV velice chybět… a nejenom jemu!

Fotogalerie
17 fotografií