Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Královna po letech opět na balkoně: Kdo jí dělal společnost a které černé ovce dostaly stopku?

/
  • Kdo se na balkon dostal a kdo ostrouhal?
    2. června 2022 ● 18:33

    Londýn má za sebou první den speciálního prodlouženého víkendu, během kterého celé Spojené království oslavuje 70. výročí královnina nástupu na trůn. Z balkonu ale letos občany zdravilo o poznání méně členů královské rodiny, než při posledním veřejném výstupu! Kdo se na něj dostal a kdo ostrouhal?

     

    V roce 2019 u příležitosti královniných narozenin vystoupilo na balkoně hned 40 členů královské rodiny. Přítomni tehdy byli i vzdálenější příbuzní, jako potomci královniných bratranců a sestřenic. Pandemie covidu následně vytvořila nedobrovolnou pauzu, a opět se tak rodina na balkoně sešla až letos. Tentokrát to ale navzdory neopakovatelné příležitosti proběhlo v o poznání osekanějším režimu.

     

    Královnu letos sice doprovodili zástupci hned tří generací (konkrétně její sestřenice a bratranec, tři její potomci s partnery a partnerkami, královnina vnoučata i pravnoučata), ve výsledku se ale příbuzných na balkoně sešlo pouze 18, včetně královny.  

  • 1.

    Princ Richard

    Zcela nalevo stál královnin bratranec, princ Richard, vévoda z Gloucesteru (77). Richard je synem prince Henryho, vévody z Gloucesteru, tedy královnina strýce z otcovy strany. Richardův bratr, princ William z Gloucesteru, zemřel při leteckém neštěstí v roce 1972 ve věku pouhých 30 let.

  • 2.

    Vévodkyně z Gloucesteru

    Druhá zleva stála Richardova manželka Birgitte, vévodkyně z Gloucesteru (75). Manželé mají tři děti: Lady Davinu Lewisovou (44), Lady Rose Gilmanovou (42) a hraběte z Ulsteru, majora Alexandera Patricka Gregerse Richarda Wndsora (47). Žádný z potomků manželů je ale na balkon nedoprovodil. 

  • 3.

    Princezna Alexandra

    Vedle Brigitte stála princezna Alexandra, Lady Ogilvy (85). Alexandra je královnina sestřenice. Je dcerou Alžbětina strýce, prince George (†40), vévody z Kentu a princezny Mariny Řecké a Dánské (†61). 

  • 4.

    Vévoda z Kentu

    Vedle Alexandry stál královnin bratranec, Princ Edward, vévoda z Kentu (86). Edward je rovněž synem královnina strýce prince George, vévody z Kentu a princezny Mariny Řecké a Dánské.

  • 5.

    Viceadmirál Sir Timothy Laurence

    Další v zástupu byl viceadmirál Sir Timothy Laurence (67), druhý manžel princezny Anne (71). S dcerou královny se oženil v roce 1992 a žádné děti spolu nemají. Anne má ale z předchozího manželství s jezdcem Markem Phillipsem (73) dcery Zaru a syna Petera. 

  • 6.

    Princezna Anne

    Napravo od Timothyho stála princezna Anne jako druhý nejstarší potomek královny Alžběty. Žádné z jejích dětí ji na balkon nedoprovodilo. 

  • 7.

    Vévodkyně z Cornwallu

    Vedle Anne stála manželka prince Charlese (73), Camilla (74), vévodkyně z Cornwallu. Ta si Charlese vzala v roce 2005 jako svého druhého manžela a žádné děti spolu nemají. Sama má dceru Lauru (44) a syna Toma (47) z předchozího manželství. 

  • 8.

    Princ Charles

    Vedle Camilly se postavil královnin nejstarší syn a následník britského trůnu, princ Charles. Charles má se svou první manželkou, princeznou Dianou (†36), syny Williama a Harryho.

  • 9.

    Královna

    Uprostřed stála šestadevadesátiletá britská královna Alžběta II. 

  • 10.

    Princ Louis

    Napravo od královny pozoroval davy lidí malý princ Louis z Cambridge (4), královnin pravnuk a nejmladší syn prince Williama.

  • 11.

    Vévodkyně z Cambridge

    Hned za Louisem stála jako vždy Catherine, vévodkyně z Cambridge (40), manželka prince Williama. 

  • 12.

    Princezna Charlotte

    Napravo od své mámy stála princezna Charlotte z Cambridge, která 2. května oslavila 7. narozeniny. Charlotte je prostředním dítětem prince WIlliama. 

  • 13.

    Princ George

    Vedle Charlotte postával princ George Alexander Louis z Cambridge, nejstarší syn prince Williama. George v červenci oslaví 9. narozeniny. Chlapec je aktuálně třetí osobou v pořadí na britský trůn. Před ním je pouze jeho otec a jeho dědeček.

  • 14.

    Princ William

    Vedle George stál jeho otec, princ William, vévoda z Cambridge (39). WIlliam je starší ze synů prince Charlese a princezny Diany (†36). Aktuálně je druhý v pořadí na britský trůn. 

  • 15.

    Hraběnka z Wessexu

    Další v řadě stála Sophie, hraběnka z Wessexu (57), manželka prince Edwarda (58). Prince si vzala v roce 1999 jako svého prvního manžela a má s ním dceru a syna.

  • 16.

    James, vikomt Severn

    Napravo od své matky stál James, vikomt Severn (14). James je jako syn prince Edwarda nejmladším vnoučetem královny Alžběty II. 

  • 17.

    Lady Louise Windsorová

    Vedle bratra stála Lady Louise Mountbattenová-Windsorová (18), starší dcera hraběnky Sophie a prince Edwarda. 

  • 18.

    Princ Edward

    Zcela vpravo stál princ Edward, hrabě z Wessexu. Edward je nejmladším dítětem královny Alžběty II. a prince Philipa, vévody z Edinburgu (†99). 

  • 19.

    Kdo chyběl?

    Řada dalších příbuzných se sice „nevystavila“ davům na balkoně, přítomná ale byla taktéž. Přehlídku společně sledovali z kanceláře generálmajora, odkud měli na místo krásný výhled.

     

    V kanceláři byl například mladší Charlesův syn, princ Harry (37) s manželkou Meghan Mareklovou (40), synem Archiem (3) a dcerou Lilibet (1). Vedle nich tam byly také princezny Beatrice (33) a Eugenie (32) z Yorku s rodinami. 

  • 20.

    Černá ovce

    Kdo ale chyběl úplně, byl princ Andrew, vévoda z Yorku (62). Otec princezen Beatrice a Eugenie se zapletl do sexuálního megaskandálu kolem kuplířství a zneužívání nezletilých. Přišel kvůli tomu prakticky o všechny své tituly a z veřejných akcí se stáhl. Tentokrát se ale raději neobjevil ani v zákulisí... 

  • 21.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie.

     

    VIDEO: Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil!

    Video
    Video se připravuje ...

    Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

    Fotogalerie
    103 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

Milla: Blbá nálada?

(12. 06. 2022 18:46)

Milla: Rodiče mu nedopřáli,nikoli královna.Akce budí reakci a mohou být rádi že při svých lžích a podrazech jsou vůbec pozváni.Jinak na běžné narozeniny je nabalkoně celá rodfina,při panovnických výročích jen ti repre­zentu­jící­.Tak­že pokud Blesk a jemu podobní tvrdí že jich je letos málo nemají pravdu,před deseti lety při zlatém jubileu bylo na balkoně jen pět lidí-královna,Charles s Camillou,William a Kate a Harry.Byl by i Philip ale ten byl tehdy v nemocnici.William a Kate se tváří n ormálně ovšem vy je nemůžete vystát tak proto.Kde jste přišel(přišla) na to že to má být rozloučení s královnou to už se ovšem nesympatií ma neobjektivností vysvětlit nedá.

(12. 06. 2022 18:46)

Colombova: Jana Drbohlavová. Marie Drahokoupilová v Dívce na koštěti nehrala.

(03. 06. 2022 00:18)

1pravda1: kdo jste viděl přímý přenos, tak jste viděli s jak nepříjemnými výrazy šli Kate a William na balkon, než se stylizovali do úsměvu... toto mělo být rozloučení s královnou 70 let na trůně... a lidí ubylo a to hodně - rodina se má rozrůstat a ne tak málo lidí, smutné, že vedle za dveřmi jistě stál Archie s rodiči a královna mu nedopřála vidět letadla jako u vnoučat na balkoně... vnoučata za nic nemohou, královská rodina by měla být ukázkou královského chování.. i odsouzeným se často dává milost... a nechat další dvě vnoučata za dveřmi se mi nelíbí - jen předvedli divadlo

(02. 06. 2022 23:18)

y1xcvbnm: malý princ je celý tatínek, už z něj roste ten úsměvný hryzec, stále zuby venku jako Drahokoupilová když se proměnila v králíka ve filmu Dívka na koštěti

(02. 06. 2022 19:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy