Pohádku Jakubisko se svým týmem dostříhal loni v prosinci, letos v únoru ale zemřel. „Jsem ráda, že jsme mu splnili jeho sen. Perinbaba musí být v kinech na Vánoce – říkal. Tak je...“ řekla Blesku Deana Jakubisková na středeční premiéře v pražském Slovanském domě.

Přiznala přitom, že manželův odchod byl pro ni šok. „Dlouho jsem se z toho nemohla vzpamatovat. A v létě jsem od něho slyšela jasný vzkaz: Musíš!“ rozplakala se Deana přímo před kamerou Blesku.

„Celý tento film je takové krásné poetické rozloučení s Jurajem Jakubiskem a jeho tvorbou,“ doplnil maminku dojatý syn Jorik, který se stal kreativním producentem snímku Perinbaba a dva světy.

Na Slovensku je pohádka o vánočních svátcích stejně kultovní jako u nás Tři oříšky pro Popelku. Pro rodinu Jakubiskových má první díl Perinbaby, který vznikl v roce 1985, velký význam. V tom roce se Juraj a Deana vzali a narodil se jim syn. „Měl jsem pár měsíců a táta dodělával první Perinbabu. Mladší čeští diváci neznají jedničku, tak jsme zařídili, že celý prosinec je k dispozici online,“ řekl Blesku Jorik Jakubisko.

Kněžna a Zubatá

V roli kněžny diváci uvidí Andreu Verešovou (43), která patřila mezi blízké přítelkyně Juraje Jakubiska. Na premiéře nemohla chybět a ve Slovanském domě doslova zářila. „Oblékla mne kamarádka, která má nádherný obchod Fashion Church,“ svěřila Blesku.

Na premiéře se objevila nenalíčená a v tanečních botech ze StarDance i herečka Darija Pavlovičová (22). V pohádce totiž představuje Zubatou, kterou v původní pohádce hrála »bába Tutovka« Valerie Kaplanová (†81).

„Běžím rovnou ze zkušebny, kde trénujeme na sobotní semifinále. Mám na sobě i taneční boty, protože jsem jiné na podpatku neměla. A šaty mám od kamarádky Kateřiny, která nám šije i na StarDance,“ upřesnila herečka.

 

Fotogalerie
76 fotografií