Talentovaný Jirka, který vystudoval na pražském Žižkově Vyšší odbornou školu uměleckopr ůmyslovou, se živil restaurátorstvím, a měl dokonce už i svoji dílnu. A do té potřeboval stůj co stůj koupit jeden stroj a to mohl pouze v Německu. „A tak se rozhodl, že si tam pro ten stroj zajede. A vzal s sebou manželku, protože dobře vládla němčinou,“ svěřil Aha! Altmann.

Syn s matkou se rozhodli, že do Německa vyrazí vozem na noc a Altmann se dodnes viní ze synovy smrti, že jim noční jízdu nezakázal. „Syn ještě neměl zkušenosti s mikrospánkem. Neodhadl, že se blíží a že je lepší na dvacet minut zastavit.A tak se stalo, že u Domažlic za volantem usnul,“ popisuje s pláčem Altmann tragédii, která se následně odehrála v průběhu pár vteřin.

„Syn vjel do protisměru a narazil do obrovitého stromu v takové obrovské aleji. Byl jsem se tam na ten strom podívat,“ komentuje zdrcený otec.

Syn byl na místě mrtev a jeho matka na místě spolujezdce autohavárii jako zázrakem přežila. Altmannová skončila v domažlické nemocnici. „Je to už 30 let, ale nikdy jsme se z toho nevzpamatovali. Bylo to naše jediné dítě. Tak teď je tady budu mít doma s Janičkou oba,“ poznamenal Altmann.

Syna totiž před lety nepohřbili a jeho urnu si vzali domů do Černošic. „Stejně tak si vezmu domů Janičku. Byli jsme spolu dvaapadesát let a budeme dál spolu,“ rozhodl se Altmann.

Zdrcený Troška

Ze smrti své kamarádky je velmi zdrcený režisér Zdeněk Troška (68), který ji obsadil do své trilogie Babovřesky. „Je to asi pět dní, co jsme spolu mluvili. Svěřila se mi, že ji potkala mozková příhoda, a nemůže proto chodit. Přál jsem jí, ať odpočívá a ať se brzy postaví zase na nohy. Moc mě mrzí, že se to už nestane,“ řekl po její smrti.

„Vždycky jsem si do filmu obsazoval dobře naladěné lidi, kteří měli rádi život, jiné lidi a měli nadhled. Přesně taková ona byla. Byla to úžasná ženská. Byla velmi inteligentní a velmi vzdělaná. Uměla zahrát babku ze vsi, ale klidně taky paní kněžnu,“ dodal v rozhovoru pro Super.cz režisér.

VIDEO: Zemřela herečka Jana Altmannová (†77)

Video
Video se připravuje ...

Zemřela herečka Jana Altmannová († 77) Videohub

Fotogalerie
29 fotografií