Zákrok nechce blíže specifikovat, ale i v těžkých chvílích myslí na své blízké. „Miluju své přátele, věrné fanoušky a kamarády. Držte mi pěsti, je mi opravdu špatně,“ svěřil se Svěcený. Trpí prý velkými bolestmi. I když se domníval, že bude během pár neděl v pořádku, nyní se obává, že nebude moci dostát všem závazkům. „Mám strach, že budu muset rušit některé koncerty,“ myslí i v nemoci na posluchače. Nechce je zklamat.

Jako lunt

Houslista už předloni překvapil své publikum tím, jak rapidně zhubl. Doslova se ztrácel před očima. Na otázky o zdravotním stavu ale Svěcený nikdy nechtěl odpovídat. A měl jedno vystoupení za druhým. Prý proto, že mu to dává energii. „Hrozně mě to baví. Hraju od pěti let a ještě mě to neomrzelo. Miluju klasiku,“ přiznal loni na podzim. Teď musel pod nůž, a kdy znovu na pódiu přiloží housle ke krku, je nejasné...

Odpískal i Velikonoce

Že jsou mistrovy zdravotní problémy vážnější povahy, naznačuje krok pořadatelů letošních Smiřických svátků hudby, jejichž je Jaroslav Svěcený patronem. Festival byl už před měsícem zrušen, přitom se měl konat o Velikonocích, jež letos připadají až na druhou půlku dubna!

„Důvodem této skutečnosti je lékařský zákrok, který musí v lednu Jaroslav Svěcený podstoupit. Tento zákrok si vyžádá delší období rekonvalescence. Proto, prosím, pochopte, že nechceme realizovat ročník 2019 bez mistrovy přítomnosti. Popřejme mu, prosím, společně brzké uzdravení a těšte se s námi na ročník 2020,“ napsal v prohlášení starosta města Smiřice Luboš Tuzar.

Fotogalerie
22 fotografií