Řezané květiny jsou nádhernou dekorací v každém interiéru a přejeme si, aby nám zůstaly co nejdéle čestvé. Bohužel ale většina druhů řezaných rostlin nevydrží ve váze moc dlouho. Občas za to ale může i naše péče, při které pravidelně chybujeme. Poradíme vám proto, co dělat, aby vám vydržela kytice co nejdéle zářivá a svěží.

Správný řez

Až si řezanou kytici přinesete domů, nedávejte ji rovnou do vázy. Vezměte si k ruce nůž nebo ostré nůžky a seřízněte stonky asi 1,5 cm od konce šikmo, aspoň pod úhlem 45 stupňů (pro ještě lepší výdrž seřezávejte pod vodou). Odříznutí konce stonku pomáhá udržet květinu déle čerstvou. Kytka bude mít větší plochu, kterou pohltí více vody, a bude mít tak menší tendenci vadnout. Stonky poté seřezávejte každé dva dny o 1–2 centimetry.

Čistá váza bez listů

Tento krok nepodceňujte. Čistota vázy a vody v ní zásadně ovlivňuje trvanlivost kytice. Neudržovaná váza způsobuje vznik kalů a množení bakterií. Před použitím vázu proto pořádně vypláchněte a poté ji naplňte zhruba do jedné třetiny vlažnou vodou. Pozornost věnujte také stonku s listy. Pokud zapomenete listy sahající pod hladinu vody odstřihnout, začnou hnít a vaše drahá kytice brzy skončí v koši. Stonek tedy zbavte všech listů. Nemusí být ponořený celý, stačí přibližně 4 cm. Nezapomeňte také na pravidelnou výměnu vody ve váze, a to nejlépe každý druhý den, abyste zabránili tvorbě bakterií.

I na místě záleží

Líbí se vám nejvíce váza s květinami na komodě, ale ta je v průvanu? Je pravděpodobné, že květině se tam dařit moc dlouho nebude. I umístění totiž hraje důležitou roli v tom, jak dlouho vám vydrží v plné kráse. Pamatujte tedy, že květiny nepatří na přímé slunce, do mrazu ani do průvanu. Dobře jim neudělají také blízkost ústředního topení a cigaretový kouř. Nechte proto květinu raději ve stínu a na chladnějším místě v domě.

Pozor na ovoce

Rada, o které jste možná neměli tušení, a zbytečně vám kvůli tomu kytky vadly. Pamatujte na to, že váza s čerstvými květinami a mísa s ovocem by neměly být blízko sebe. Ovoce totiž uvolňuje etylen, který květiny špatně snáší, a brzy kvůli tomu vadnou.

Staré a nové květiny k sobě nepatří

Další chybou bývá, že k uvadajícím kytkám vložíte do vázy čerstvé. Pozor hlavně na narcisy, které vypouští agresivní látky, a neprospívají tak ostatním rostlinám. Pokud ale narcis necháte na pár hodin samostatně odstát ve vodě, poté ho můžete bez problémů přidat k ostatním.

Dodejte jim speciální výživu

Každé dobré květinářství by mělo ke kupované kytici přibalit speciální výživu v sáčku, která je udrží dlouho čerstvé. Obsahuje potřebné živiny a dezinfekci, která zpomaluje tvorbu bakterií. Obsah sáčku nechte rozpustit v půllitru vlažné vody a za dva až tři dny opakujte.

Vyzkoušejte babské rady

Pokud vám výživový sáček zapomněli přibalit, můžete vyzkoušet některou z babských rad. Například osvědčenou metodou, která skvěle funguje, je přidání 2 polévkových lžic jablečného octa s rozpuštěnými 2 lžícemi cukru do vody ve váze ještě před tím, než do ní naaranžujete květiny. Další způsob, jak udržet růže a jiné řezané květiny déle čerstvé, je aspirin. Vhoďte rozdrcený prášek do vody před tím, než do ní vložíte vaše květiny. Do vázy s vodou můžete hodit také jakoukoliv měděnou minci a kostku cukru. Měď způsobí, že se ve vodě budou tvořit okyselující látky, které brání růstu bakterií. Výživu kyticím dodá také použitý sáček černého nebo zeleného čaje. I ve všech těchto případech samozřejmě nezapomeňte měnit vodu každých pár dní.