Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Díky těmto trikům vám vydrží tulipány ve váze dlouho krásné

/
  • (iStock.cz)
    15. dubna 2023 ● 06:00

    Také milujete tulipány a mrzí vás, že vám doma dělají radost jen krátkou dobu? Nemusíte zoufat. Poradíme vám, jak řezaným květinám prodloužit život správnou péčí a jak se z jejich svěžích barev radovat co nejdéle.

    Dostali jste krásný pugét pestrobarevných tulipánů a jediné, co pro ně uděláte, je, že je doma dáte do vázy s vodou? Pak vám opravdu dlouho nevydrží. I když životnost řezaných tulipánů není obecně moc dlouhá, existuje několik důležitých kroků, které můžete udělat.

  • 1.

    Vyberte ty správné

    Autor: iStock.cz

    První chybu můžete udělat hned při jejich výběru. Proto buďte pozorní a v květinářství sáhněte po tulipánech, které mají sytě zelené nevadnoucí listy, po těch s pevnými stonky a s plně zavřenými květy.

  • 2.

    Ořízněte stonky a vyberte vhodnou vázu

    Autor: iStock.cz

    Když přijdete domů, květiny ještě před vložením do vázy správně seřízněte ostrým a čistým nožem. Ideálně pod vodou a v úhlu 45°, a to o 3–5 cm. Jedině tak se do pletiv nedostane vzduch, který brání jejich správné výživě. A květiny získají větší plochu, kterou můžou vodu nasávat. A dalším pravidelným seřezáváním stonků zabráníte hnilobným procesům, které životnost květiny výrazně zkracují. Pamatujte také, že tulipánové listy by neměly být dlouho ponořeny ve vodě. Rychle se totiž rozkládají a můžou pak hostit velké množství nežádoucích mikroorganismů. Pozor dejte také na výběr vhodné vázy. Jelikož tulipány ještě porostou, je určitě lepší nádoba vyšší. Budou i tak hezky vzpřímené.  

  • 3.

    Voda je základ

    Autor: iStock.cz

    Dostatek čisté vody je nezbytný pro jakékoliv řezané květiny. Proto měňte i tulipánům vodu každý den. Ujistěte se, že váza je vždy naplněná vodou tak, aby voda zakryla spodní část stonků. Jelikož si tulipány libují v chladu, milují také studenou vodu. Odborníci dokonce doporučují přihodit k tulipánům do vázy i pár kostek ledu. Můžete je také na noc umístit do chladničky a ráno je opět vyndat.

  • 4.

    Výživa je důležitá

    tulipány
    Autor: iStock.cz

    Kromě čisté vody a seřezávání stonků myslete také na výživu. Ideální je speciální směs pro řezané rostliny. Pokud ji doma zrovna nemáte, přidejte do vody alespoň lžičku cukru.

  • 5.

    Vyberte správné místo

    Autor: iStock.cz

    I když by se vám váza s tulipány líbila třeba na komodě u okna, není to vhodné místo. I umístění totiž hraje důležitou roli v tom, jak dlouho květiny vydrží v plné kráse. Rozhodně by neměly stát na místech, kde je hodně světlo a teplo. Pozor tedy na přímé sluneční paprsky, blízkost krbu či radiátoru.

  • 6.

    Pozor na ovoce a ostatní květiny

    Autor: iStock.cz

    Líbila by se vám kytice s jinými jarními květinami? Věřte, že to není vhodné. Zejména kombinace s hyacinty a narciskami, které vylučují sliz, tulipány nesnesou. Váza s tulipány by také neměla být v blízkosti mísy s ovocem. Ovoce totiž uvolňuje etylen, který květiny špatně snáší, brzy kvůli tomu vadnou.

  • 7.

    Trik s desetikorunou a aspirinem

    Autor: iStock.cz

    Do vázy s vodou můžete hodit také jakoukoliv měděnou minci. Měď způsobí, že se ve vodě budou tvořit okyselující látky, které brání růstu bakterií. Právě díky tomu vydrží řezané květiny ve váze déle. Společně s poměděnou mincí můžete do vázy přidat i rozdrcený aspirin. Ten zas snižuje hladinu pH vody, což umožňuje rychlejší průchod vody květinou, a tím zabraňuje uvadání.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy