Odteď už nic nevyhodíte! Díky těmto pravidlům prodloužíte potravinám životnost
-
Každá pochutina si žádá speciální zacházení. Jedné svědčí chlad a vlhko, druhá stejné podmínky bez ztráty chuti nezvládá.
Každopádně by v současné době bylo hříchem cokoli, co si za tučný obnos koupíte na zub nebo hlad, vyhodit či nechat zkazit. Pravidla skladování jsou celkem jednoduchá.
- 1.
Brambory
Dobře jim bude ve sklepě, v suchu, ve tmě a chladu – teplota by neměla překročit 6 °C (při vyšších hodnotách začínají klíčit). Když jim dopřejete světlo, zezelenají, a v tom případě jsou už nepoživatelné, obsahují totiž jedovatý solanin. Bohužel se ho nezbavíte, ani když nazelenalé plody uvaříte.
- 2.
Maso
Vždycky dbejte na to, aby bylo dobře oddělené od ostatních položek, které skladujete v ledničce, milují ho totiž různé mikroorganismy. Čerstvý kus masa potřebuje teplotu maximálně do 4 °C, ryby si libují při hodnotách 1 °C. Maso vždy vložte do uzavřené nádoby. To zatavené ponechte v obalu.
- 3.
Banány
Nejspíš už víte, že do ledničky nepatří. O dost lépe se jim daří v pokojové teplotě. Zrají rychle, takže pokud nechcete, aby vám brzy zhnědly, rozdělte trs na části a jejich stopky omotejte potravinovou fólií.
- 4.
Mrkev
Touží po chladu a vlhčím vzduchu. Klidně svazek vložte do šuplíku v ledničce – raději do spodní části. Zužitkovat se dá celý kus této zeleniny. Natě nasekejte nadrobno a použijte do polévky, salátu nebo si vyrobte pesto.
- 5.
Rajčata a papriky
Dlouho poživatelné zůstanou, když jim dopřejete teploty od 7 do 14 až 15 °C. Nepohrdnou ani pokojovou teplotou. Ledničku nesnášejí dobře, ztrácejí chuť, přicházejí o vitaminy a jiné cenné látky.
- 6.
Jablka
Zbožňují chlad, tudíž je můžete uskladnit v ledničce, klidně ve spodní části ve společnosti mrkve. Jestli máte sklep, pak je v přepravce dejte tam. Nechte jim rozestupy, abyste zmírnili jejich dozrávání.
- 7.
Salámy/klobásy
Z obalů je nevytahujte, nechte je dobře utěsněné v ledničce. Jestli jste šunku nebo měkký salám nakoupili u čerstvého pultu, pak vám v dokonalém stavu a s dobrou chutí vydrží 2–3 dny.
- 8.
Chléb
Po nákupu ho vyjměte z mikrotenového sáčku a zabalte do utěrky – čisté, vyprané (ta pohlcuje vlhkost a díky ní chléb rychle nezplesniví). Poté ho vložte do prodyšné nádoby – ideální je chlebník. Nejdéle ze všech vydrží chleby kváskové.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.