Je dobré přimíchat si do jídelníčku i nějakou tu raritku. Naši předci běžně trhali luční kvítí a vařili z něj například čaje. Nic proto nebrání tomu, abychom to taky nezkusili. Je ale potřeba si dávat i pozor. Rozhodně nejezte květiny, které mají ovadlé listy, jsou vybledné a uzavřené.

Pampeliška

Pampelišky v sobě mají antioxidanty a minerály. Jsou bohaté hlavně na draslík. Použijte je například na okořenění salátu. Jejich hořkost mu dodá šmrnc. A co takhle okusit pampeliškový sirup! Mňam.

Levandule

Výborná k dezertům, zmrzlině, čokoládě nebo ovocným salátům. Zkuste také šampaňské s levandulovou ozdobou nebo sorbet. Levandulový olej pak dodá vašim salátům skvělou chuť.

Ibišek

Nejlepší je udělat si z květů ibišku čaj. Jak teplý, tak studený chutná dobře. A co takhle v létě s ledem.

Zimolez

Medová sladká chuť je naprosto dokonalá v letním ovocném salátku.

Fialka

Květy i listy můžete jíst. Používají se i při výrobě želé nebo se dávají do čajových směsí.

Šeřík

Ta vůně. Kdo si nevybaví, jak krásně kvetou v parcích a zahradách. Doporučujeme ho přidat do vanilkového jogurtu.

Cuketa

Květy cuket můžete jíst, ale udělejte to hned, jak je natrháte. Předvařené se používají třeba do španělských tortill.

Měsíček lékařský

Ten může být až pikantní. Hodí se výborně k rýži, do polévek nebo k těstovinám.

Růže šípková

Má v sobě velké množství vitaminu C. Můžete ji použít pro přípravu osvěžujícího nápoje.

Karafiát

Hodí se skvěle do vína nebo jako dekorace na dort.

Maceška

Obyčejně se používá jako jedlá dekorace. Barva pěkně ozdobí letní saláty.

Tyhle květiny naopak rozhodně nejezte!

VERBENA, HRACHOR, OLEANDR, NARCIS, LOBELKA, AZALKA, RODODENDRON.

A ještě recept na levandulovou bábovku:

Potřebujete:

  • 140 g cukru
  • ½ lžičky vanilky
  • 1 lžičku sušené levandule
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • cukrovou polevu
  • čerstvou levanduli

 

Postup: Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko. Těsto dobře vyšlehejte a přidejte vanilku a lžičku sušené levandule. Nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 30 minut. Upečenou bábovku polijte cukrovou polevou a posypte čerstvou levandulí.

Fotogalerie
11 fotografií