Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zdravé domácí osvěžení: Připravte si báječnou domácí limonádu!

/
  • Připravte si báječnou domácí limonádu! Příprava je snadná.
    3. srpna 2016 ● 10:00

    Neholdujete čaji a nechutnají vám ani přeslazené limonády z obchodů? Tak si vyrobte svou vlastní! Ingredience si můžete vybrat sami a jejich výroba není zas taková věda! Přinášíme vám nejlepší recepty na domácí zdravé osvěžení!

  • 1.

    Jahodovo-rebarborová limonáda

    Budete potřebovat: 200 g rebarbory, 2 lžíce medu či javorového sirupu, 400 ml vody, kůru a šťávu z 1/2 citronu/limetky, 400 g jahod, pár lístků máty, led, jahody

    Postup: Rebarboru omyjte, zbavte tvrdých vláken a nakrájejte na kousky, potom dejte do rendlíku, pokapejte medem, přidejte kůru z limetky, zalijte vodou a vařte do změknutí. Po vychladnutí rozmixujte s omytými jahodami, šťávou z citrónu/limetky a pár lístky máty. Přelijte do džbánku, doplňte ledem, celými jahodami a mátou, případně dolijte vodu a nechte vychladit.

    Jahodovo-rebarborová limonáda. Osvěžující a snadná na přípravu!
    Autor: Scom, archiv Blesku

  • 2.

    Mátovo-citronová limonáda

    Budete potřebovat: svazek máty, tvořítko na led, 3 citrony, vodu, třtinový cukr na dochucení

    Postup: Připravte si mátové ledové kostky. Pár lístečků máty dejte do každé přihrádky tvořítka na led. Opatrně je zalijte vodou a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit. Potom do džbánu vymačkejte dva citrony, zalijte vodou, a kdo bude chtít, přisype trochu třtinového cukru na oslazení. Pak už stačí jen přidat mátové kostky.

    Mátovo-citronová limonáda.
    Autor: Scom, archiv Blesku

  • 3.

    Levandulová limonáda

    Budete potřebovat: 100 g cukru krupice, 2 lžíce květu levandule, 0,5 l vody, citrony, vodu, led

    Postup: Smícháme vodu, cukr a levanduli a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme plamínek a vaříme ještě 5 minut. Pak přikryjeme sirup pokličkou a necháme vychladnout. Zcedíme levanduli, nalijeme do džbánu, přidáme vymačkanou citronovou šťávu, led a perlivou nebo kohoutkovou vodu.

    Levandulová limonáda.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Melounová limonáda

    Budete potřebovat: Vodní meloun, sklenici čerstvé citronové šťávy, třtinový cukr, je možné nahradit ho lístky stévie, vodu

    Postup: Vymačkejte šťávu z citronů, potom rozmixujte meloun. Do džbánu přelijeme šťávu z citronů a přidáme asi půl skleničky cukru, který v citronové šťávě rozpustíme mícháním. Přilijeme šťávu z melounu, dolijeme vodou, a kdo chce, může přidat pár kostiček ledu. Na ozdobu můžeme do džbánu přihodit i kousky melounu a plátky citronu. Rozlijeme do skleniček a můžeme podávat.

    Osvěžující melounová limonáda je perfektní do letních veder.
    Autor: Scom, archiv Blesku

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy