Pondělí 27. května 2024
Svátek slaví Valdemar, zítra Vilém
Oblačno, bouřka 23°C

Houby rostou, takže sušte, duste, zavařujte: Přinášíme vám 10 tipů na zpracování hub!

/
  • Hub je v lesích jako máku, víte, jak s nimi naložit?
    2. srpna 2016 ● 10:00

    Češi prostě houbaření milují! Letošní rok jim s počasím navíc přeje a tak se z lesa lovci hub vrací s plnými košíky. Víte však, jak se svými úlovky naložit? Přinášíme vám deset rad, co dělat s hříbky, klouzky i holubinkami…

  • 1.

    Co nejdříve z košíku ven!

    Hned jak se vrátíte z lesa, houby vyndejte, opláchněte a osušte, nebo pokud to není třeba, jen očistěte. Nikdy nenechávejte houby ležet ve vodě, ztratily by aroma.

    Houby můžete usušit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pod utěrkou jeden den

    Houby můžete uchovat ve své lednici přikryté utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku.

    Na sušení si vybírejte jen dokonalé plodnice.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Sušte jen zdravé

    Houby, které se chystáte sušit, řádně prohlédněte a zkontrolujte, jestli jsou zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Nakrájejte je nožem na 4 mm silné plátky, rozložte na pečící papír či síťovinu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Můžete je navléknout i na nit a sušit zavěšené. Sušit můžete téměř všechny druhy hub kromě lišek.  Ty sušením tvrdnou a hořknou.

    Letos jsou v lesích houbařské žně.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Do trouby i sušičky

    Houby několik dní sušte na vzdušeném místě. Sušit však můžete i v troubě či sušičce a to  5 hodin při teplotě 50°C. V pevně uzavřené nádobě vydrží až dva roky!

    Lesní houby nakyselo
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Usušené namáčejte

    Než houby použijete, namočte je usušené do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte. Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Můžete ji použít k přípravě chutné polévky nebo omáčky.

    Houby můžete i zmrazit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Před zmrazením povařte

    Houby můžete i zmrazit. Očistěte je, nakrájejte a 2 až 3 minuty povařte. Pak je propláchněte studenou vodou a vložte do mrazících sáčků. Vaření je důležité proto, že některé druhy zmrazené za syrova hořknou. Avšak pozor! Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou mít totiž lepší chuť i konzistenci.

    Houby na sušení je potřeba nakrájet na tenké plátky.
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Zavařování se vyplatí

    Pokud chcete houby uchovat co nejvíc čerstvé, zavařte je do sklenic! Neztratí totiž nic ze své chuti ani vůně.

    Krémová polévka s houbami.
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Pečte 3 až 5 minut

    Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3 až 5 minut! Takto upravené si uchovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.

     

    Houbová polévka potěší každého.
    Autor: Shutterstock.com
  • 9.

    Duste je

    Své úlovky vždy duste a to nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100°C. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma.

    Houby nakrájete na jemné plátky a pak je můžete sušit.
    Autor: profimedia.cz

  • 10.

    Fritování a grilování

    Pakliže se chystáte houby fritovat, obalte jejich kloboučky v těstíčku a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170°C dozlatova. Můžete je fritovat i neobalené, ale olej musí být dostatečně horký, aby jim houby nenasákly. Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. Pokud houby obalíte alobalem, grilování bude trvat o něco déle, asi 10 až 20 minut.

    Letošní rok přeje houbám!
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    11 fotografií

Dnešní horoskopy