Pokud jste příznivci diet, ale nechcete jíst jídla bez chuti, můžete zajásat. Cuketa neobsahuje téměř žádné kalorie a je dobrá na srdce, ledviny nebo trávení. Má v sobě také velký obsah minerálů a pomáhá při různých nemocech jako je například dna, cukrovka nebo revmatismus.
Dokonce by měla mít i protirakovinotvorné účinky. Slupky po oloupání rozhodně neodhazujte. Jsou plné karotenu a hořčíku, kteří napomáhají správné činnosti buněk. Cuketa je tedy výborná, když držíte dietu. Pokud navíc řešíte problémy se střevy, našli jste v ní toho správného parťáka.
Je lepší si v obchodě nebo na trhu koupit mladší cuketu, která bude tenčí a bude mít světlezelenou barvu. Pokud nemá jadérka, upravuje se i se slupkou. Nezapomeňte ji však před vařením dobře umýt.
Nejlepším způsobem, jak zachovat živiny a udělat organismu dobře, je cuketu podusit na oleji. V tucích se mezitím rozpustí provitamin A. Pak už stačí přidat čerstvé bylinky jako estragon, oregano nebo meduňku citronovou. To vše pomůže k podpoře vaší střevní mikroflóry a budete se po jídle cítit skvěle.
Cuketová čalamáda
Budete potřebovat:
- 2 – 3 cibule,
- cuketu podle velikosti asi tak 0,5 – 0,7 kg,
- 1 hlavičku česneku,
- rajský protlak, kečup (asi tak 0,2 dl),
- lžičku pálivé papriky,
- mletý zázvor (čerstvý je lepší) – asi 5 lžiček,
- lžičku soli,
- lžičku pepře,
- lžičku kari,
- 5 lžic octa,
- 5 lžic sójové omáčky,
- 2 lžičky deka.
Postup: Cuketu nakrájejte nebo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky nebo proužky. Cuketu a cibuli osmahněte na oleji. Postupně přidávejte všechny ostatní suroviny a duste asi tři čtvrtě hodiny, poté naplňte do skleniček, horké hned otočte. Sterilizace není nutná. Cuketa je zdravá a má i protirakovinné účinky.
Cuketová polévka
Budete potřebovat:
- olej,
- 2 cibule,
- 1 cuketu (asi 500g),
- 1 kus sýru tofu,
- sůl,
- vegetu,
- ocet,
- muškátový oříšek,
- petrželku.
Postup: Na oleji osmahněte dvě nadrobno nakrájené cibule, přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijte vodou. Vařte asi 20 minut. Pak rozmixujte sýr tofu, přimíchejte čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijte do polévky a ještě pět minut povařte. Polévku můžete ozdobit petrželkou, jíst ji můžete teplou i studenou.
Cuketový moučník
Budete potřebovat:
- 500 g nastrouhané cukety,
- 300 g cukru,
- 2 sáčky vanilkového cukru,
- 3 vejce,
- 420 g polohrubé mouky,
- 100 ořechů nebo strouhaného kokosu,
- 1 prášek do pečiva,
- 1 lžíci skořice.
Postup: cukr, vanilkový cukr, vejce a olej utřete a postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva, ořechy, skořici a nastrouhanou cuketu. Vše v míse důkladně promíchejte a pečte na tukem vymazaném a moukou vysypaném plechu.