Pokud jste příznivci diet, ale nechcete jíst jídla bez chuti, můžete zajásat. Cuketa neobsahuje téměř žádné kalorie a je dobrá na srdce, ledviny nebo trávení. Má v sobě také velký obsah minerálů a pomáhá při různých nemocech jako je například dna, cukrovka nebo revmatismus.

Dokonce by měla mít i protirakovinotvorné účinky. Slupky po oloupání rozhodně neodhazujte. Jsou plné karotenu a hořčíku, kteří napomáhají správné činnosti buněk. Cuketa je tedy výborná, když držíte dietu. Pokud navíc řešíte problémy se střevy, našli jste v ní toho správného parťáka.

Je lepší si v obchodě nebo na trhu koupit mladší cuketu, která bude tenčí a bude mít světlezelenou barvu. Pokud nemá jadérka, upravuje se i se slupkou. Nezapomeňte ji však před vařením dobře umýt.

Nejlepším způsobem, jak zachovat živiny a udělat organismu dobře, je cuketu podusit na oleji. V tucích se mezitím rozpustí provitamin A. Pak už stačí přidat čerstvé bylinky jako estragon, oregano nebo meduňku citronovou. To vše pomůže k podpoře vaší střevní mikroflóry a budete se po jídle cítit skvěle.

Cuketová čalamáda

Budete potřebovat:

  • 2 – 3 cibule,
  • cuketu podle velikosti asi tak 0,5 – 0,7 kg,
  • 1 hlavičku česneku,
  • rajský protlak, kečup (asi tak 0,2 dl),
  • lžičku pálivé papriky,
  • mletý zázvor (čerstvý je lepší) – asi 5 lžiček,
  • lžičku soli,
  • lžičku pepře,
  • lžičku kari,
  • 5 lžic octa,
  • 5 lžic sójové omáčky,
  • 2 lžičky deka.


Postup: Cuketu nakrájejte nebo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky nebo proužky. Cuketu a cibuli osmahněte na oleji. Postupně přidávejte všechny ostatní suroviny a duste asi tři čtvrtě hodiny, poté naplňte do skleniček, horké hned otočte. Sterilizace není nutná. Cuketa je zdravá a má i protirakovinné účinky.

Cuketová čalamáda
Cuketová čalamáda
Autor: ara

Cuketová polévka

Budete potřebovat:

  • olej,
  • 2 cibule,
  • 1 cuketu (asi 500g),
  • 1 kus sýru tofu,
  • sůl,
  • vegetu,
  • ocet,
  • muškátový oříšek,
  • petrželku.


Postup: Na oleji osmahněte dvě nadrobno nakrájené cibule, přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijte vodou. Vařte asi 20 minut. Pak rozmixujte sýr tofu, přimíchejte čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijte do polévky a ještě pět minut povařte. Polévku můžete ozdobit petrželkou, jíst ji můžete teplou i studenou.

Cuketová polévka
Cuketová polévka
Autor: ara

Cuketový moučník

Budete potřebovat:

  • 500 g nastrouhané cukety,
  • 300 g cukru,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 3 vejce,
  • 420 g polohrubé mouky,
  • 100 ořechů nebo strouhaného kokosu,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 lžíci skořice.

 

Postup: cukr, vanilkový cukr, vejce a olej utřete a postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva, ořechy, skořici a nastrouhanou cuketu. Vše v míse důkladně promíchejte a pečte na tukem vymazaném a moukou vysypaném plechu.

Cuketový moučník
Cuketový moučník
Autor: ara

Fotogalerie
8 fotografií