Maso na zeleno (to není recept, ale fakt) a výrobky šedivé stářím, to vše zabalené v tricích obchodníků. Taková byla letní zkušenost Blesku v jednom z pražských supermarketů. Na testovací nákup jsme si s sebou vzali europoslance Pavla Poce (52, ČSSD), který má v Evropském parlamentu na starosti bezpečnost potravin. Hned věděl, kam sáhnout.
Vejce, uzeniny, knedlíky: Na co si dát v regálu pozor? Radí europoslanec Poc
1.Nákup
Zahráli jsme si na otce od rodiny, který neumí moc vařit. Zaměřili jsme se tedy na potraviny s jednoduchou přípravou, takové, s jakými by si o letním víkendu poradil jen s pomocí grilu nebo pánve. Za deset minut jsme nakoupili deset výrobků.
Čtyři z nich měly prošlou dobu trvanlivosti, přičemž pomazánka mohla být podle Pavla Poce i hostitelkou nebezpečných bakterií! Zboží s prošlou dobou spotřeby bylo nacpané v předních řadách regálů. Za ním se teprve schovávalo zboží čerstvé. To platilo i o nanucích.
Dlužno dodat, že když pokladní spatřila v našem košíku asi největší propadák – mleté maso zřejmě pro vojáky, protože mělo barvu polní uniformy, hnulo se v ní svědomí. Upozornila nás, že mletina má to nejlepší za sebou, a nabídla výměnu. To bylo příjemné překvapení, ovšem v tomto obchodě jediné. Navíc tahle dobrá žena neměla nikdy připustit, aby zelené maso překročilo se zákazníkem práh prodejny.
Video Na tohle si v obchodě dejte bacha: Europoslanec Poc o jídleVideo se připravuje ...2.Co jsme nakoupili?
3.Česká vejce (cereální)
Po otevření obalu se objevil závažný problém. Jedno vejce mělo prasklou skořápku a vytékal obsah, jenž potřísnil i okolní vajíčka.
PAVEL POC: Tato vejce jsou poměrně drahá (5 Kč za kus) a zákazník tak předpokládá kvalitu. Jenže u takto znečistěných vajec je velká pravděpodobnost nákazy salmonelou. Nebrat!
4.Česká vejce (normální)
5.Houskový knedlík
6.Šunkový salám
Vypadá lákavě: vepřová kýta – 80 %, nějaká ta zahušťovadla, stabilizátory. Je ve slevě 33 %, to pro někoho může být velmi zajímavé.
PAVEL POC: Mohl by mít trochu míň soli než 2,5 %. Spotřebován musí být v den nákupu. Barva už začíná být velmi nevábná. A to vrchní našedlé kolečko bych ještě musel asi nějak tepelně upravit. Už je trochu oslizlé.
7.Grilovací klobásky
8.Pomazánka (dříve pomazánkové máslo)
O dva dny prošlá doba spotřeby, ale chuťově zákeřně bez závad.
PAVEL POC: U tohoto druhu potravin se v případě, že jsou prošlé, mohou objevit bakterie, způsobující listeriózu, která může vést až k potratům u těhotných žen. Přitom čerstvá pomazánka byla v regálu opět pod hromadou prošlé.
9.Mleté maso
10.Šunka pečená
11.Špekáčky
12.Dušená šunka
Masa jen 75 %, aromata, zvýšený obsah soli.
PAVEL POC: Lidem, kteří trpí alergií na lepek, by neměla uškodit. Ale má malý obsah masa a je doplněna aromatem šunky. To znamená, že voní jako šunka pouze díky chemii.
Blbe nauč se gramatiku