Vejce, uzeniny, knedlíky: Na co si dát v regálu pozor? Radí europoslanec Poc

  • Autor: Milan Kolář - 
    20. 7. 2016
    12:58

    Maso na zeleno (to není recept, ale fakt) a výrobky šedivé stářím, to vše zabalené v tricích obchodníků. Taková byla letní zkušenost Blesku v jednom z pražských supermarketů. Na testovací nákup jsme si s sebou vzali europoslance Pavla Poce (52, ČSSD), který má v Evropském parlamentu na starosti bezpečnost potravin. Hned věděl, kam sáhnout.

  • 1.Nákup

    Zahráli jsme si na otce od rodiny, který neumí moc vařit. Zaměřili jsme se tedy na potraviny s jednoduchou přípravou, takové, s jakými by si o letním víkendu poradil jen s pomocí grilu nebo pánve. Za deset minut jsme nakoupili deset výrobků.

    Čtyři z nich měly prošlou dobu trvanlivosti, přičemž pomazánka mohla být podle Pavla Poce i hostitelkou nebezpečných bakterií! Zboží s prošlou dobou spotřeby bylo nacpané v předních řadách regálů. Za ním se teprve schovávalo zboží čerstvé. To platilo i o nanucích.

    Dlužno dodat, že když pokladní spatřila v našem košíku asi největší propadák – mleté maso zřejmě pro vojáky, protože mělo barvu polní uniformy, hnulo se v ní svědomí. Upozornila nás, že mletina má to nejlepší za sebou, a nabídla výměnu. To bylo příjemné překvapení, ovšem v tomto obchodě jediné. Navíc tahle dobrá žena neměla nikdy připustit, aby zelené maso překročilo se zákazníkem práh prodejny.

    Video  Na tohle si v obchodě dejte bacha: Europoslanec Poc o jídle  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Co jsme nakoupili?

    Do košíku nám vklouzl již uvařený houskový knedlík, mleté maso, grilovací klobásky, špekáčky, šunka, šunkový salám, vajíčka a pomazánka.

    Do košíku nám vklouzl již uvařený houskový knedlík, mleté maso, grilovací klobásky, špekáčky, šunka, šunkový salám, vajíčka a pomazánka. Do košíku nám vklouzl již uvařený houskový knedlík, mleté maso, grilovací klobásky, špekáčky, šunka, šunkový salám, vajíčka a pomazánka. | Robert Klejch

  • 3.Česká vejce (cereální)

    Po otevření obalu se objevil závažný problém. Jedno vejce mělo prasklou skořápku a vytékal obsah, jenž potřísnil i okolní vajíčka.

     

    PAVEL POC: Tato vejce jsou poměrně drahá (5 Kč za kus) a zákazník tak předpokládá kvalitu. Jenže u takto znečistěných vajec je velká pravděpodobnost nákazy salmonelou. Nebrat!

    Dobrá vejce Dobrá vejce | Blesk

  • 4.Česká vejce (normální)

    Obal v pořádku. Všechna vejce uvnitř mají na skořápce kód CZ, což značí vejce z českého chovu.

     

    PAVEL POC: Tato vejce jsou úplně v pořádku a na chatu si je v pohodě můžeme vzít. Jsou dobře zabalena, označena a mají i správnou velikost a tvar. Bez závad.

    Česká vejce Česká vejce | Robert Klejch

  • 5.Houskový knedlík

    Na první pohled bez problému, ale má o den prošlou dobu spotřeby.

     

    PAVEL POC: Vina je na straně obchodu. Prošlé knedlíky byly v regálu vepředu a za nimi byly schovány čerstvé. Zkrátka opět podvod na zákazníka.

    Houskový knedlík Houskový knedlík | Robert Klejch

  • 6.Šunkový salám

    Vypadá lákavě: vepřová kýta – 80 %, nějaká ta zahušťovadla, stabilizátory. Je ve slevě 33 %, to pro někoho může být velmi zajímavé.

     

    PAVEL POC: Mohl by mít trochu míň soli než 2,5 %. Spotřebován musí být v den nákupu. Barva už začíná být velmi nevábná. A to vrchní našedlé kolečko bych ještě musel asi nějak tepelně upravit. Už je trochu oslizlé.

    Šunkový salám Šunkový salám | Robert Klejch

  • 7.Grilovací klobásky

    Vzhledově v pořádku, ale opět doba trvanlivosti končí dnem nákupu.

     

    PAVEL POC: Vypadají chutné. Ale na chatu je v žádném případě nebrat, hlavně kvůli datu spotřeby. Obecně, u tohoto druhu výrobků je potřeba vždy mít v datu spotřeby nějakou rezervu.

    Klobásy Klobásy | Robert Klejch

  • 8.Pomazánka (dříve pomazánkové máslo)

     O dva dny prošlá doba spotřeby, ale chuťově zákeřně bez závad.

     

    PAVEL POC: U tohoto druhu potravin se v případě, že jsou prošlé, mohou objevit bakterie, způsobující listeriózu, která může vést až k potratům u těhotných žen. Přitom čerstvá pomazánka byla v regálu opět pod hromadou prošlé.

    Pomazánka, dříve pomazánkové máslo Pomazánka, dříve pomazánkové máslo | Robert Klejch

  • 9.Mleté maso

    Odpudivě šedozelená barva. Maximální spotřeba uvedena jeden den po nákupu.

     

    PAVEL POC: Asi do výrobní šarže nepřišly dusičnany, tím pádem maso zoxidovalo a ztratilo červenou barvu. A jak má masný výrobek podobnou barvu, rychle pryč od něj.

    Mleté maso Mleté maso | Robert Klejch

  • 10.Šunka pečená

    95 % obsahu vepřového masa, trvanlivost je ještě týden, relativně málo tuku – 4 %, hodně slané – 37 %.

     

    PAVEL POC: Velmi kvalitní šunka, krásná barva a vysoký obsah masa. Na škodu je hodně vysoký obsah soli.

    Kontrolovali jsme i limonády, ty ale byly vesměs v pořádku.

    Pečená šunka Pečená šunka | Robert Klejch

  • 11.Špekáčky

    65 % vepřového a hovězího masa, obsahuje koření a česnek, max. 3,5 % soli.

     

    PAVEL POC: Výrobek obsahuje dost antioxidantů, ale jinak by neměl červenou barvu.

    Špekáčky Špekáčky | Robert Klejch

  • 12.Dušená šunka

    Masa jen 75 %, aromata, zvýšený obsah soli.

     

    PAVEL POC: Lidem, kteří trpí alergií na lepek, by neměla uškodit. Ale má malý obsah masa a je doplněna aromatem šunky. To znamená, že voní jako šunka pouze díky chemii.

    Dušená šunka Dušená šunka | Robert Klejch

mnpv ( 20. července 2016 19:12 )

Blbe nauč se gramatiku

mnpv ( 20. července 2016 19:08 )

Pitomci analfabeti měli jste se naučit číst. To je takový problém vzít si do obchodu optiku? Problém je jinde, každý by chtěl super kvalitu za socialistické ceny a samozřejmě má smůlu, tak kupuje sračky a prošlé potraviny a ještě má tu drzost si stěžovat.

petr.pc ( 20. července 2016 16:19 )

Mám otázku neví někdo kdy už konečně bude platit povinnost větších písmen na etiketách?? ono se to řekne číst etikety,ale někdy je to hlavolam to číst. A nebo by mohla být u každého regálu lupa..

fotrpjotr ( 20. července 2016 14:33 )

 Po roce 1989 už na všechno.

Zobrazit celou diskusi