Jak vypadá, kdy a kde roste
Záměny
Léčivé účinky
Prostředek na cholesterol

Jak oblíbenou hlívu ústřičnou v lese najít a nezaměnit ji s jinou houbou? A co všechno z ní můžete doma připravit? Se vším nás seznámí mykolog Radomír Socha, autor knihy Houbaříme od jara do zimy (Brázda).

Kdy a kde roste a jak ji poznat?

Na hlívu ústřičnou můžete vyrazit hned po prvních podzimních mrazících, a pokud je mírnější zima, dá se sbírat až do února. Daří se jí v lese, remízcích i zahradách. Roste ve velkých, i několikakilogramových trsech, které se překrývají jako tašky na střeše. Nepřehlédnete ji, ani když zem pokryje sníh – této parazitující houbě se totiž daří na pařezech a kmenech různých listnatých stromů, zejména topolů, vrb, buků a ořešáků.

Klobouk narůstá až do šířky 20 cm a pokud jde o zbarvení, možností je víc. „Může být šedohnědý, béžově hnědý, ocelově šedý až šedomodrý, nebo šedofialový, a někdy narazíte na hlívu s hnědočerným kloboukem,“ říká mykolog Radomír Socha. Lupeny jsou nejprve bělavé až našedlé, později s nafialovělým odstínem. Noha bývá velmi krátká a často roste do boku.

Hrozí nebezpečná záměna?

Hlíva ústřičná nemá v lese žádného nebezpečného dvojníka. Podobný je jí pařezník pozdní, což je sice jedlá, ale ne moc chutná houba. Roste také až po prvních podzimních mrazících, na rozdíl od hlívy má ale žlutoolivový nebo hnědolivový klobouk a lupeny, které jsou od nohy oddělené zřetelným oranžovým proužkem. Také je o něco tužší a někdy má nahořklou chuť.

Další podobná houba je hlíva plicní, což je stejně jako hlíva ústřičná výborná jedlá houba. Na rozdíl od ní ale roste od jara do podzimu, má světlejší klobouk a její lupeny a okraj klobouku ve stáří postupně žloutnou.

Použití v kuchyni

Hlíva ústřičná se dá v kuchyni použít na všechny způsoby včetně sušení. Určitě nejznámější je falešná dršťková polévka z hlívy, neméně chutná je ale hlíva naložená do sladkokyselého nálevu nebo podušená na česneku. Nejlepší jsou mladé plodnice, protože ty starší jsou poměrně tuhé a vyžadují delší tepelnou úpravu.

Léčivé účinky hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek i stopových prvků. V tradičním čínském léčitelství se používá například na posílení sleziny a žaludku, zlepšení peristaltiky střev, na alergie a ekzémy. Najdeme v ní také celou řadu protizánětlivých látek, díky kterým je tato houba přírodním přípravkem na zvýšení imunity a pomáhá při infekcích, artritidě a dalších chronických zánětech. Zajímavý je i vysoký obsah  betaglukanů, které zmirňují negativní účinky radioterapie používané při léčbě rakoviny.

Jak vyrobit houbový prášek na cholesterol?

Lovastatin, další prospěšná látka v této houbě, snižuje hladinu cholesterolu a alkaloid eritadenin zase množství cukru v krvi.  Pokud to chcete vyzkoušet, připravte si z hlívy ústřičné účinný přírodní prostředek. Houbu jednoduše usušte a rozdrťte na prášek. „Ke snížení hladiny cholesterolu a cukru užívejte denně 30 gramů tohoto prášku,“ radí mykolog Radomír Socha s tím, že tuto medicínu si můžete rozpustit v polévce nebo čaji.

Fotografie hlívy ústřičné i hub, které se jí podobají, najdete v galerii.