Bramborám se daří v široké škále nadmořských výšek. S výsadbou je proto důležité trefit se do vhodného měsíce, aby teplota půdy v hloubce alespoň jednoho centimetru neklesla pod osm stupňů Celsia. V oblastech, kam jaro přichází nejdříve a kde se už v březnu nedají předpokládat teploty klesající pod nulu, mohou být proto brambory vysázené už na konci března. Jinde – zejména ve vyšších polohách – je rozumné počkat alespoň do poloviny května nebo zem pokrývat fóliemi. Důležité je dbát na vlhkost půdy, která by se neměla lepit na nářadí, velkou roli hraje také její prohnojenost a nakypřenost. Sadbové brambory by měly mít narašené klíčky, neměly by být poškozené a pokryté bělavým povlakem. Na trhu je mnoho různých odrůd s rozličnými vlastnostmi. Rané odrůdy brambor je možné sklízet už přibližně za 3,5 měsíce, na ty pozdní je třeba si počkat o jeden až dva měsíce déle.

Podle dostupných pramenů se lilek brambor neboli brambor hlíznatý v českých zemích pěstoval minimálně od začátku 17. století. Do Evropy se ale dostal už ve století předchozím, kdy je z říše podrobených Inků přivezli Španělští dobyvatelé svému králi Filipovi II. Od té doby zde jejich konzumace patrně zabránila celé řadě hladomorů.