Při vysazení pečiva je třeba nahradit chybějící sacharidy a vlákninu ve stravě. Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro organismus, takže by jejich nízký příjem mohl vést ke slabosti, závrati a únavě. V jídelníčku je v podobě přílohy můžou nahradit například brambory, rýže, luštěniny, ale i (ideálně celozrnné) těstoviny. Místo obloženého chlebu je možné snídat například obložené omelety nebo kaše, vyrobené z obilovin nebo pseudoobilovin, v případě dospělých konzumentů zejména nemléčných. Kaše je dobré nepřemastit spoustou tuku a sladit ovocem, případně medem, ovocnými sirupy, březovým cukrem nebo stévií. Všechny tyto potraviny obsahují také poměrně velké množství vlákniny, kterou obsahuje zejména pečivo celozrnné. Obsahuje ji ale také zelenina a ovoce (s tím ale opatrně, obsahuje hodně jednoduchých cukrů).

Z praktického hlediska lze pečivo nahradit i třeba krekry, které oproti pečivu neobsahují tolik tuku. V případě svačinek je možné vytvořit wrapy z velkých listů salátové zeleniny nebo řasy nori. Pokud je třeba vyřadit některé obiloviny kvůli celiakii, stále je možné sáhnout po bezlepkových variantách pečiva - ty kupované jsou ovšem poměrně drahé, ty domácí zase pracné. Obecně se však většina výživových poradců shoduje na tom, že pečivo z jídelníčku není třeba vysazovat úplně, jen bychom měli vybírat celozrnné varianty a i v jejich konzumaci být střídmí.