Proteiny jsou bílkoviny. Tvoří základy všech tělesných tkání živočichů, včetně lidí, jsou proto potřebné pro jejich růst a obnovu. Z toho důvodu jsou nezbytnou složkou potravy. Jejich nedostatek vede k podvýživě, narušení imunity, svalové slabosti, otokům a chudokrevnosti. Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout 0,8 až 1,0 g bílkovin na kilogram své tělesné váhy. Pokud takový příjem nelze zajistit v rámci kvalitní pestré stravy, není od věci sáhnout po potravinových doplňcích, oblíbených zejména u kulturistů.
Nejznámějším, ačkoli ne nejbohatším, zdrojem bílkovin je maso, především krůtí prsa, hovězí přední nebo i tuňák. Vyšší hodnoty bílkovin nalezneme v luštěninách, nejvíce v červené čočce nebo bílých fazolích. Ještě lepším zdrojem proteinu jsou semínka, zejména dýňová, konopná a slunečnicová. Jen o trochu hůře jsou na tom ořechy, z nichž lze doporučit zejména mandle a pistácie. Velmi vysoké množství bílkovin je v sýrech a především v syrovátkovém proteinu, často používaném v doplňcích stravy.