Falafel je v podstatě fritovaná kulička, jejíž základní ingrediencí je cizrna, tedy římský hrách. Kromě pasty z cizrny je chutný falafel především díky koření. Kromě cibule a česneku se do něj často přidává římský kmín, petržel nebo čerstvý koriandr. Falafel můžete jíst samotný, ale hodí se skvěle k čerstvé zelenině, nebo podávaný v pita chlebu (chléb podávaný hlavně v arabské kuchyni). Lehkost mu pak dodává jogurtový dresink.
Původ falafelu není zcela známý. Historické materiály tvrdí, že falafel se požíval již ve Starověkem Egyptě, kde ho považují za svůj pokrm. Za národní pokrm ho ale považují i v Izraeli. Falafel jako rychlou pochoutku do ruky, ale běžně koupíte i v Palestině, Libanonu a dalších státech Středního východu. Díky cizrně patří falafel mezi nutričně bohaté pokrmy. Tato luštěnina oproti jiným luštěninám obsahuje mnohem více esenciálních aminokyselin, jako jsou lysin, isoleucin nebo tryptofan. Nesmíme zapomenout ani na vitamíny skupiny B, beta-karoten a minerály v podobě hořčíku, zinku, draslíku nebo fosforu a vápníku.