Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Izrael vypálil rakety na Palestinu. Od Trumpova mírového plánu konflikty sílí

Autor: čtk - 
2. února 2020
10:35

Izraelská armáda bombardovala v noci na neděli několik cílů islamistického hnutí Hamás v pásmu Gazy. Nálety byly odvetou za předchozí odpálení několika raket z Gazy na jih Izraele, uvedla podle agentury AFP izraelská armáda. Při útocích armády nebyl podle Hamásu nikdo zraněn. Vztahy mezi Izraelem a Palestinou jsou napjatější od úterý, kdy americký prezident Donald Trump oznámil svůj mírový plán pro řešení vleklého izraelsko-palestinského sporu.

Nálety izraelské armády provedené letadly a bojovými helikoptérami mířily na „teroristické cíle Hamásu na severu pásma Gazy“, uvedla ve vyjádření armáda. Cílem útoků byla mimo jiné „podzemní stavba (...), v níž byla i budova využívaná jako vojenský velín,“ píše se dále v dokumentu.

Po úterním blízkovýchodním mírovém plánu, který nabízí Trump, se vztah mezi Izraelem a Palestinou zhoršil. Po úterním blízkovýchodním mírovém plánu, který nabízí Trump, se vztah mezi Izraelem a Palestinou zhoršil. | ČTK

Od oznámení Trumpova blízkovýchodního mírového plánu, který Palestinci odmítli, bylo z Gazy vypáleno několik raket a dalších střel na jih Izraele. Armáda židovského státu už dříve odpověděla protiútoky. Stávající boje jsou ale zatím relativně omezené ve srovnání s násilnostmi, které mezi oběma stranami vypukly loni. Mezi Hamásem a Izraelem i nadále platí příměří.

Trumpův dlouho očekávaný plán sice počítá s vytvořením samostatného palestinského státu, zároveň však označuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město Izraele. Židovský stát by podle amerického návrhu rovněž anektoval „valnou většinu“ izraelských osad na Západním břehu Jordánu, které většina zemí považuje podle mezinárodního práva za nelegální.

Palestinci kritizují mírový plán Donalda Trumpa. Palestinci kritizují mírový plán Donalda Trumpa. | Reuters

Ačkoliv Izrael americký plán podporuje, palestinské vedení jej rezolutně odmítlo a nechce o něm s USA ani jednat. V sobotu k plánu obdobný postoj zaujala na mimořádné schůzce i Liga arabských států.

MAMKA2316 ( 2. února 2020 12:12 )

PALESTINA SI ZASLOUŽÍ VELKOU HUMANITÁRNÍ AKCI !!!!!!MĚLI BY JIM POSLAT NĚKOLIK LODÍ LOPAT,KROMPÁČŮ A DALŠÍHO NÁŘADÍ !!!UŽ BY MĚLI KONEČNĚ ZAČÍT MAKAT A NE SE ŽIVIT PRACUJÍCÍMI S CELÉHO SVĚTA !!!!§ ARABI JSOU PODLE JEJICH MUSLIMSKÉHO NÁČELNÍKA NEJLINĚJŠÍ NÁROD SVĚTA

onanym01 ( 2. února 2020 11:25 )

VZPOMENME SI NA PADESATA LETA JAK V ČESKOSLOVENSKU S NASIMI LIDMI ZACHAZELI. A NEJVICE TO ODNESLI PRACUJICI OD KTERYCH MELI PODPORU. VZPOMENME SI NA HITLERA. KOLIK MEL OBETI. VZPOMENME SI NA PANI VALKOVOU A URVALKA SE KTERYM SPOLUPRACOVALA. ONA JE NA TO HRDA CO NA TEN PAPIREK UMATLALA. SOUČASNY KOMUNISTICKY REZIM Z NI UDELAL OCHRANKYNI LIDSKYCH PRAV. Z TAKOVE COVZKAZALA VEREJNOSTI, ZE ZA PROTEKTORATU ČEŠI NETRPELI. SFINA V LIDSKY PODOBE. TO NAM VLADNE OPET KOMUNISTA!

Zobrazit celou diskusi