Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Tyrani, co nás chtějí vyhladit,“ schytali to Íránci. Babiše zábly nohy a děsil holokaust

Aktualizováno -
23. ledna 2020
18:20
Autor: simao, ČTK - 
23. ledna 2020
17:30

Blesk Zprávy vyrazily s Andrejem Babišem (ANO) do Izraele, kde se připomíná při velké akci 75 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Během projevů nechyběly silné příběhy, ani výzvy. Před „tyrany z Teheránu“ varoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Babiš vedle toho oceňoval i recepci pro více než 40 světových lídrů, kde „ulovil“ na focení prezidenta Rivlina či španělského krále Filipa VI.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes na vzpomínkové akci věnované obětem holokaustu řekl, že nejvíce antisemitským režimem světa je Írán a že svět by měl proto vůči němu zaujmout rozhodný postoj. Zároveň poděkoval USA v době po atentátu na elitního íránského generála Solejmáního za to, že se postavily „tyranům z Teheránu“.

Izraelský prezident Reuven Rivlin před ním v projevu u příležitosti 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi přirovnal rasismus a antisemitismus ke zhoubné chorobě, vůči níž nejsou imunní ani demokratické státy.

„Izrael bude navěky vděčný za oběti, které přinesli spojenci během druhé světové války. Bez těchto obětí by tu dnes nebyli ani žádní přeživší,“ řekl na pietní akci v jeruzalémském památníku Jad vašem premiér Netanjahu. „Pamatujeme si však, že před 80 lety, kdy Židé čelili zkáze, se k nám svět obrátil zády,“ dodal.

„Židé se z holokaustu poučili a vědí, že nemohou brát jakékoli hrozby ohledně vyhlazení na lehkou váhu a musejí se s nimi utkat, dokud jsou zvládnutelné,“ pokračoval Netanjahu a vzápětí označil za největší hrozbu pro Izrael a za „nejvíce antisemitský režim na světě“ Írán. „Vyzývám vlády, aby učinily, co je v jejich silách, a Íránu se postavily.“

Izraelský prezident Rivlin na konferenci k holokaustu při příležitosti 75. výročí osvobození Osvětimi (23. 1. 2020) Izraelský prezident Rivlin na konferenci k holokaustu při příležitosti 75. výročí osvobození Osvětimi (23. 1. 2020) | Reuters

Trumpův náhradník: Hrozí Izraeli vymazáním z mapy. Musíme se jim postavit

„Musíme se s plnou silou postavit proti hlavnímu šiřiteli antisemitismu, proti jediné vládě na světě, pro niž je popírání holokaustu součástí státní politiky a která hrozí Izraeli vymazáním z mapy. Svět se musí postavit islámské republice Írán,“ řekl krátce po něm americký viceprezident Mike Pence.

Ruský prezident Vladimir Putin hovořil poměrně krátce a znovu připomněl podíl sovětské armády na osvobození Evropy od nacistů a zejména osvobození Osvětimi Rudou armádou před 75 lety.

Video  Babiš bez Moniky v Izraeli: Moje paní chtěla letět, ale manželky vyškrtli. I z bezpečnostních důvodů  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Připomínáme si všechny oběti nacistů včetně šesti milionů Židů, kteří zahynuli v táborech,“ řekl Putin, podle nějž 40 procent obětí holokaustu byli sovětští občané. Agentura AP nicméně upozornila, že podle historiků pocházel ze Sovětského svazu zhruba jeden milion Židů zavražděných ve vyhlazovacích táborech.

Kontroverzní údaj, který dnes ruský prezident zmínil několikrát, zřejmě zahrnuje i 1,5 milionu židovských obětí z východní Evropy okupované Sovětským svazem na základě předválečného paktu s nacistickým Německem.

„Holokaust není pouhá historie, s níž je možno si zahrávat, zkreslovat ji nebo zpochybňovat. Existuje tady pravda a historie podpořená důkazy. Nenechme se proto splést, protože to nás může zavléci do srdce temnoty,“ apeloval francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten zároveň varoval před „moderním antisemitismem“ v podobě xenofobie a intolerance, který se objevuje stále častěji.

Vladimir Putin v Izraeli na konferenci k holokaustu při příležitosti 75. výročí osvobození Osvětimi (23. 1. 2020) Vladimir Putin v Izraeli na konferenci k holokaustu při příležitosti 75. výročí osvobození Osvětimi (23. 1. 2020) | Reuters

Steinmeier přiznal odpovědnost za vyvraždění 6 milionů Židů

Frank-Walter Steinmeier dnes jako první poválečný prezident Německa promluvil v památníku holokaustu Jad vašem. A ve svém projevu přiznal zodpovědnost Němců za vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. Zároveň varoval před antisemitismem a rasismem, který podle něj dál bují a je často prezentován jako řešení současných problémů.

„Průmyslové masové vyvraždění šesti milionů Židů, nejhorší zločin v dějinách lidstva, spáchala moje země. Strašlivá válka, která stála životy 50 milionů lidí, vzešla z mojí země. Dnes, 75 let po osvobození Osvětimi, tu stojím jako německý prezident obtěžkaný vinou,“ zahájil svůj projev Steinmeier, který zpočátku hovořil hebrejsky.

Video  Babiš se ženami, které unikly vraždění nacistů. Ptaly se, odkud má kytice  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Ti, kdo vraždili, ti, kdo vraždění plánovali a pomáhali ho realizovat, ti všichni, kdo svým mlčením udržovali režim v chodu, byli Němci,“ řekl. „Přál bych si, abych mohl říci, že my Němci jsme se z historie navždy poučili, ale říci to nemohu, když se v Německu dál šíří štvaní a nenávist,“ dodal Steinmeier.

Podle něj je sice jiná doba a jiní pachatelé používají jiná slova, podstata zla ale zůstává stejná. „A na to je jediná odpověď: Už nikdy! Už nikdy víc! Proto nemůžeme za vzpomínkami nikdy udělat tlustou čáru.“

Babiš: Velkolepé, emotivní

Premiér Andrej Babiš (ANO) pověsil na pódium věnec za ČR, Zuzana Čaputová za Slovensko. Babiš si atmosféru fóra pochvaloval, s úsměvem ale zmínil, že měl 4 hodiny „nohy v mrazáku“.

„Bylo to velkolepé, velice emotivní. Vystupovali všichni lídři velmocí. Asi nejlepší projev měl rabín Low, přeživší z Buchenwaldu, který tam přišel jako malé dítě, když mu bylo 7,5 roku,“ říkal Babiš před českými novináři.

„Německý prezident znovu zopakoval tu vinu Německa, takže každý z těch lídrů vzpomenul důležité věci, které bychom si měli znovu připomínat. Ruský prezident mluvil o tom, že přišlo o život 27 milionů ruských občanů. Ty záběry a všechno… Bylo to velice emotivní. Ta reprezentace, která tady byla, byla de facto asi na nejvyšší možné úrovni,“ podotkl Babiš před odletem zpět do Česka.

Varování před antisemitismem

„Teď ve světe je skutečně nová vlna antisemitismu – nedávný útok na synagogu v Halle, ve Francii a všude,“ upozorňuje český premiér. „Světoví lídři slíbili, že udělají všechno pro to, aby bojovali proti antisemitismu a rasismu, je to velký veřejný závazek,“ doplnil.

I on si povšiml výrazné kritiky Íránu. „Nejenom Izrael, ale i někteří jiní lídři – ale hlavně Izrael je přesvědčen, že Írán chce vymazat Izrael z mapy světa, otevřeně o tom mluvili a deklarovali nejen oni, ale i viceprezident Pence, že Írán je největší hrozba celého regionu,“ podotýká Babiš.

Průběh izraelských schůzek a setkání s lídry si Babiš pochvaloval již předtím. „Je to dobrá příležitost pro to, získat nějaké informace. Seděl jsem vedle švédského premiéra, naproti seděla dánská premiérka. Jsem rád, že pan prezident mě tady vyslal za Českou republiku,“ uvedl k programu v Jeruzalému Babiš před pietou v Jad vašem. A na twitteru se pochlubil fotkami s Rivlinem, španělským králem Filipem VI. či Jehudou Bauerem, rodákem z Čech a odborníkem na holokaust.

Babiš v Jeruzalémě na večeři pořádané prezidentem Rivlinem: Se španělským králem Filipem VI. (22. 1. 2020) Babiš v Jeruzalémě na večeři pořádané prezidentem Rivlinem: Se španělským králem Filipem VI. (22. 1. 2020) | Úřad vlády ČR

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa