Fondán se stal již tradičním materiálem k výrobě dortů a nejrůznějších cupcaků. I když se někdy zaměňuje za marcipán, jeho složení je zcela jiné. Zatímco marcipán je složen hlavně z mandlí a cukru, fondán je v podstatě hustý cukrový rozvar, který vznikne svařením cukru a vody na takzvanou bublinu. Svařený cukr následně rychle zchladíte ve vodní lázni a vypracujete vařečkou postupně cukrářskou hmotu. Při závěrečné práci je důležitá teplota hmoty, a to 36 až 38 °C. Fondán můžete také dochutit, například citrónovou šťávou a podle toho, co tvoříte, tak dobarvovat potravinářskými barvami. 

Fondán jako takový se začal využívat v cukrařině v průběhu 16. století. Slovo fondán pochází z francouzského slova „fondre“, což znamená „rozpustit“. Ještě v 18. století se fondán využíval především k výrobě cukrovinek obsahujících růžovou vodu, cukr, bílky, citrónovou šťávu a gumovou pastu. Fondán se rychle šířil Spojenými státy Americkými a Evropou. V 50. letech 20. století se dostal výrobek do Austrálie, kde se mu oficiálně začalo říkat cukrová pasta.