Vařit není nezbytné, ale u některých potravin více než vhodné. Příznivci takzvané živé stravy (raw stravy) tvrdí, že nevařené potraviny si uchovají potřebné vitaminy a minerály. Některé ano. Především ovoce je nejlepší konzumovat v syrovém stravu. Stejně tak některá zelenina. Třeba syrová brokolice obsahuje 3krát více sulforafanu (působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu) než brokolice vařená. Naopak chřest je vhodné povařit. Stejně tak špenát, čímž zlepšíte využitelnost železa a hořčíku. Škrob v bramborách je bez vaření v podstatě nestravitelný. A vařit se doporučují také rajčata, mrkev, houby, luštěniny a maso kvůli případným bateriím.

Tepelná úprava potravy, kam spadá i vaření, patří mezi jedinečné dovednosti člověka. Žádný jiný živočišný druh si neupravuje jídlo pomocí ohně. Základy vaření včetně ochucování koření sahá pak do starověkého Říma, odkud pochází výraz: „hospes hospity sacer“ (= právo pohostinnosti nemůže být odmítnuto). A způsob vaření se vyvíjí dál v čase dle moderních trendů.