První polovina zaměstnanců krajského ředitelství by se měla do nového sídla přesunout v příštím roce. „Objekty v Sokolské jsou hodně staré a v řadě věcí nevyhovující. Musíme jít s dobou. Už došlo k některým dílčím krokům - do konce března byla takzvanou centrální stanicí pro Prahu stanice Sokolská, od 1. dubna už je na centrální překlasifikovaná stanice v Holešovicích,“ uvedl šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Centrální stanice má vedle základní výjezdové techniky k dispozici i techniku speciální.

Stavba na pozemku města začala letos v lednu. Zastavěná plocha má činit 517 metrů čtverečních, užitná plocha pak 2060 metrů čtverečních. Vedle oddělení prevence či pracoviště kontrolní činnosti tu bude také multifunkční místnost určená k okamžitému zprovoznění záložního operačního střediska.

Administrativní prostory zaberou devět pater, v desátém budou technologie. V Argentinské ulici na křižovatce s Plynární tak naproti dvěma jiným administrativním budovám vyroste další dominanta. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) řekl, že je s výslednou podobou objektu spokojený. „My jsme vždycky spíše upozorňovali na to, že je to rohová parcela v místě, kde jsou vysoké budovy - tedy na to, aby stanice obecně nezůstávala moc při zdi a aby si uvědomila, že může do výšky,“ uvedl.

Co dalšího vyroste?

V budoucnu by k budově měla v prostoru stanice přiléhat ještě další, nízká administrativní budova a garáže. V areálu už vzniká také výjezdové stanoviště záchranné služby za 62 milionů korun, které by měla být dokončeno letos v srpnu. Podle Prudila sídlí hasiči společně se záchranáři na většině pražských stanic. „Je to vynikající pro spolupráci. Složky Integrovaného záchranného systému spolupracují dnes a denně a jestliže mají možnost kooperovat přímo ve stanici při výcviku a zároveň se i poznávat lidsky, výrazně to napomáhá k lepším výkonům při řešení mimořádných událostí,“ řekl.

Holešovická hasičská zbrojnice je aktuálně nejmodernější stanicí na území Prahy. V nové podobě funguje od ledna 2022, objekt vyšel na 367 milionů korun. Do té doby tam hasiči sídlili v unikátních, ale hygienicky nevyhovujících dřevěných domcích, které vznikly jako provizorium už za protektorátu. Zdejší hasiči zasahují v obvodě, který má 220.000 obyvatel - například v Bohnicích, Vysočanech, Letňanech, Libni nebo Březiněvsi. Rozlehlý dvůr zbrojnice pak všichni pražští hasiči využívají jako shromaždiště, když vyjíždějí zasahovat mimo hlavní město nebo mimo Českou republiku.

Fotogalerie
20 fotografií