Smrtící záměna oblíbené delikatesy: Manželé místo medvědího česneku snědli ocún!
Manželský pár z Tyrolska se v polovině března rozhodl, že si udělá polévku z oblíbeného medvědího česneku. Jak se následně ukázalo, namísto medvědího česneku si pár nasbíral jedovatou rostlinu ocún obsahující látku kolchicin, která se v těle projeví po dvou až šesti hodinách. Oba manželé po požití zaměněné rostliny zemřeli.
Se známkami otravy jídlem byl 11. března převezen manželský pár z Deutsch-Wagramu do nemocnice. Zpočátku podle německého deníku BILD byl stav manželů stabilizovaný, ale po několika dnech se prudce zhoršil a senioři nakonec zemřeli. Jak se záhy ukázalo, manželé si namísto oblíbeného medvědího česneku zřejmě do polévky natrhali jedovatou rostlinu ocún.
Ten obsahuje látku kolchicin, která se v těle projeví po dvou až šesti hodinách. Pokud je průběh otravy mírnější, mohou se objevit potíže s polykáním, hořkost v ústech a žaludeční nevolnost. V případě, že je otrava závažnější, hrozí pacientům silné průjmy, selhání krevního oběhu, poškození ledvin, ochrnutí, nebo dokonce smrt.
Zaměnit obě rostliny může být poměrně snadné. „Medvědí česnek roste v obrovských skupinách ve vlhkých lesích a ocún naopak spíše jednotlivě na polích. Pravda je, že jsou dost vizuálně podobné, ze země prostě koukají dva listy,“ vysvětlil dříve Blesku Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK.
Podle něj lze rostliny od sebe rozeznat hlavně čichem. U medvědího česneku jsou totiž výrazné česnekové silice, způsobující typický pach.
Ocůn je chráněný?
To sotva. A medvědího česneku jsou mraky.