Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Smrtící záměna oblíbené delikatesy: Manželé místo medvědího česneku snědli ocún!

Autor: pma - 
26. března 2024
20:51

Manželský pár z Tyrolska se v polovině března rozhodl, že si udělá polévku z oblíbeného medvědího česneku. Jak se následně ukázalo, namísto medvědího česneku si pár nasbíral jedovatou rostlinu ocún obsahující látku kolchicin, která se v těle projeví po dvou až šesti hodinách. Oba manželé po požití zaměněné rostliny zemřeli. 

Se známkami otravy jídlem byl 11. března převezen manželský pár z Deutsch-Wagramu do nemocnice. Zpočátku podle německého deníku BILD byl stav manželů stabilizovaný, ale po několika dnech se prudce zhoršil a senioři nakonec zemřeli. Jak se záhy ukázalo, manželé si namísto oblíbeného medvědího česneku zřejmě do polévky natrhali jedovatou rostlinu ocún.

Ten obsahuje látku kolchicin, která se v těle projeví po dvou až šesti hodinách. Pokud je průběh otravy mírnější, mohou se objevit potíže s polykáním, hořkost v ústech a žaludeční nevolnost. V případě, že je otrava závažnější, hrozí pacientům silné průjmy, selhání krevního oběhu, poškození ledvin, ochrnutí, nebo dokonce smrt. 

Zaměnit obě rostliny může být poměrně snadné. „Medvědí česnek roste v obrovských skupinách ve vlhkých lesích a ocún naopak spíše jednotlivě na polích. Pravda je, že jsou dost vizuálně podobné, ze země prostě koukají dva listy,“ vysvětlil dříve Blesku Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK.

Podle něj lze rostliny od sebe rozeznat hlavně čichem. U medvědího česneku jsou totiž výrazné česnekové silice, způsobující typický pach. 

Video  Medvědí česnek  - Videohub
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 27. března 2024 19:23 )

Ocůn je chráněný?
To sotva. A medvědího česneku jsou mraky.

krapotkin ( 27. března 2024 18:15 )

Zemřeli ? A kdo za ně zaplatí pokutu za trhání chráněné rostliny ?

Uživatel_5455668 ( 27. března 2024 07:06 )

Hlavně to každý vypadá jinak. List i celá rostlina.

MADONNA ( 26. března 2024 23:10 )

Můj bože a co použít čich?

Roman Val ( 26. března 2024 21:58 )

Idioti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání