V Novém Mexiku, po méně než tříhodinovém zasedání, porota uznala zbrojmistryni filmu Rust, Hannah Gutierrez-Reedovou (26), vinnou z neúmyslného zabití kameramanky Halyny Hutchinsové (†42). Ve chvílích, které následovaly po oznámení verdiktu, byla atmosféra v soudní síni napjatá.

Celé drama se točilo okolo tragické události z roku 2021, kdy Alec Baldwin (65) nevědomky vypálil z rekvizitní zbraně ostrou munici, což vedlo k smrti kameramanky Halyny Hutchinsové a zranění režiséra Joela Souzy (50). Speciální státní zástupkyně Kari T. Morrisseyová obvinila Gutierrez-Reedovou z „nedbalosti, neopatrnosti a nesmyslnosti“, kdežto obrana, vedená Jasonem Bowlesem, odmítla tato obvinění s tím, že za smrt Hutchinsové může Baldwinovo jednání, které bylo „mimo scénář“.

Případ vyvolává podstatné otázky o bezpečnosti na place během natáčení a o tom, kdo nese odpovědnost za tragické nehody. Morrisseyová poukázala na to, že po střelbě byla Gutierrez-Reedová „více znepokojena svou kariérou než osudem obětí“, což ji při soudním přelíčení příliš nepomohlo.

Video
Video se připravuje ...

Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody! Reuters

Rozsudek, ačkoliv představuje symbolický konec pro rodinu Hutchinsové, zároveň otevírá dveře k další diskuzi o tom, jak zlepšit bezpečnostní protokoly a zajistit, aby se podobná tragédie již nikdy neopakovala. 

Pikantní bylo, že obžaloba také podle NY Times označila Baldwina za „primadonu“. „Za chování Aleca Baldwina a jeho nedostatečné zabezpečení zbraní v kostele toho dne se bude muset zodpovídat. (...) Ne u vás, ne dnes. To je pro jinou porotu na jiný den.“

Fotogalerie
34 fotografií