Baldwin byl po incidentu z 21. října 2021, při kterém zemřela hlavní kameramanka Halyna Hutchinsová (†42) během natáčení westernu Rust, minulý týden už podruhé obviněn z neúmyslného zabití. První obvinění bylo staženo v dubnu 2023.

„Po rozsáhlém vyšetřování v posledních několika měsících vyšly najevo další skutečnosti, které podle našeho názoru ukazují, že pan Baldwin nese trestní odpovědnost za smrt Halyny Hutchinsové a postřelení Joela Souzy," uvedli státní zástupci Kari Morrisseyová and Jason Lewis koncem října. Porota pak minulý týden přednesla obvinění – rok poté, co byli Baldwin a zbrojířka filmu Hannah Gutierrezová-Reedová (27) obviněni poprvé.

Video
Video se připravuje ...

Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu! reuters

Podle informací zahraničních médií nesnáší herec ani jeho manželka, instruktorka jógy Hilaria Baldwinová (40), situaci vůbec dobře. Tomu ostatně napovídá i jeho první oficiální reakce na obvinění: Proces chce co nejvíce uspíšit! 

Žádné průtahy!

Ústava Spojených států amerických zajišťuje svým občanům právo na rychlý proces, které je má chránit před zbytečnými průtahy ze strany státního zástupce. A právě na toto právo se Baldwin se svými právníky odvolal. 

Dokumenty ze spisu, které mají k dispozici weby TMZ nebo Deadline, naznačují, že chce mít Baldwin celou záležitost z krku co možná nejrychleji. „Pan Baldwin se domáhá svého práva na rychlý soudní proces, které mu zaručuje šestý dodatek ústavy Spojených států amerických, článek 2, oddíl 14 ústavy Nového Mexika,“ uvedli právníci Luke Nikas a Alex Spiro.

Video
Video se připravuje ...

Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody! Reuters

„Pan Baldwin má právo na spravedlivé a rychlé vyřízení obvinění, aby se minimalizovalo veřejné očerňování a podezírání a aby se předešlo nebezpečí při dokazování jeho neviny, které často vzniká po dlouhých průtazích v trestním stíhání,“ argumentovali. Jak se zdá, stejně, jako v prvním případě, i tentokrát hodlá Baldwin před soudem trvat na své nevině. 

Až tři roky v base

Ať tak, či tak, dozvíme se to už brzy. 1. února v 11 hodin dopoledne místního času má v Novém Mexiku opět stanout před soudem a určit, zda vinu přijímá, nebo zda se cítí nevinný. To v americkém soudnictví hraje důležitou roli – pokud obžalovaný vinu přijme, mívá zpravidla mírnější trest, než pokud ji nepřijme a u soudu se mu prokáže, že je vinný.

Baldwinovi aktuálně podle zákonů Nového Mexika hrozí 18 měsíců až 3 roky za mřížemi. Gutierrezové-Reedové hrozí maximálně 18 měsíců na tvrdo a pokuta 5 tisíc dolarů, tedy asi 114 tisíc korun. 

 

Video
Video se připravuje ...

Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra reuters

Fotogalerie
77 fotografií