Novináři měli ve středu možnost téměř po roce na staveniště znovu nahlédnout. Práce probíhají ve všech částech Průmyslového paláce, vyhořelé levé křídlo postupně znovu vstává z popela, ve střední části se rozpíná mohutná podpůrná konstrukce a v pravém křídle se zase dokončují instalační kanály.

„Letošní rok se ponese především ve znamení střech. Budeme osazovat střechy na levém křídle, budeme pokračovat v konstrukci střech střední haly a připravujeme střechy i na pravém křídle. Dále dokončíme ocelovou konstrukci, dokončíme severní přístavky, což jsou suterénní místnosti, které budou zakopány v zemi a začneme budovat fasádu na levém křídle,“ řekl novinářům vedoucí projektu David Čech ze společnosti Metrostav DIZ.

V průběhu stavby narazili dělníci na komplikace, které nečekali. To se týká například stavu podlah nebo takzvané Smetanovy vestavby ve středním traktu. „Myslím, že realistický termín je dva roky, tedy dokončení v roce 2026, nyní to řeší odbor investic se zhotovitelem. Co se týče peněz, tak tam se budou dělat nějaké vícepráce, které souvisí s těmi komplikacemi, ale finální částku ještě nevíme, to se ukáže,“ vysvětlil Adam Zábranský (Piráti), radní hlavního města pro majetek. Podle něj se ale již další komplikace neočekávají.

Po dvou letech za sebou mají stavitelé už kus odvedené práce. „Dokončená je většina nosných konstrukcí na levém křídle a je kompletně vybetonovaný suterén. Pracuje se na přístavku pravého křídla, kde bude velká strojovna vzduchotechniky,“ řekl stavbyvedoucí David Čech. Dodal, že už je v hrubé podobě zhotoven také průchod ke Křižíkovým pavilonům.

Novináři měli po dvou letech rekonstrukce Průmyslového paláce možnost znovu nahlédnout na staveniště.
Autor: Blesk

Průmyslový palác prochází rekonstrukcí poté, co jej v roce 2008 zachvátily plameny. U požáru tehdy zasahovalo 200 hasičů, kterým se podařilo uchránit střední trakt a pravé křídlo paláce. Novináře proto zajímalo, jak to bude s protipožární ochranou paláce po rekonstrukci. Podle vedoucího projektu Davida Čecha se počítá s nejmodernější výbavou: „Budou to různé senzory, ať už laserové paprsky, nebo tzv. nasávačky, které velice citlivě detekují uniklý kouř. Vše bude vzájemně propojeno a objekt bude velmi pečlivě střežen,“ řekl novinářům.

První akce se už plánuje!

Podle předsedy představenstva pražského Výstaviště Tomáše Hübla se už nyní zájemci o pronájem Průmyslového paláce staví do fronty. „Těšíme se, až bude palác dokončený, protože poptávka po něm je velká. V tuto chvíli naši obchodníci začínají palác nabízet. Je s otazníkem, která akce bude nakonec tou zahajovací. Máme několik žhavých kandidátů, doufám, že všichni budou příjemně překvapeni,“ řekl Tomáš Hübl na tiskové konferenci.

Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy v roce 1891 podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická vláda rozhodla o změně funkce a hlavní halu paláce nechala přestavět na společenský a taneční sál. Změnilo se i jeho jméno na Sjezdový palác, který byl součástí tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka.

Úsilí o obnovu vyhořelého paláce provázely v minulosti problémy. Město se mimo jiné soudilo o peníze z pojistky po požáru. Pražští zastupitelé rozhodli v roce 2018 o vypsání zakázky, aby ji dnes již bývalé vedení v říjnu 2019 zrušilo, neboť byla vypsána chybně. Oprava se tak opět zpozdila.

Video
Video se připravuje ...

Novináři měli po dvou letech rekonstrukce Průmyslového paláce možnost znovu nahlédnout na staveniště. Blesk

Fotogalerie
20 fotografií