Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Americký velvyslanec pro Blesk o návštěvě Billa Clintona. A kdo další přijede z Washingtonu?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. března 2024
11:24
Autor: Pavlína Horáková - 
5. března 2024
10:30

Před 30 lety Bill Clinton v Praze oznámil svůj záměr rozšířit Severoatlantickou alianci. Nyní se bývalý americký prezident vrací do Česka, aby se zúčastnil oslav spojených s 25. výročím vstupu naší země do NATO. Co během své návštěvy plánuje? Jak se proměnily česko-americké vztahy?  A jaké další cesty z nebo do Bílého domu se chystají? Nejen na to jsme se v Epicentru Blesk Zpráv ptali velvyslance Spojených států amerických v České republice, Bijana Sabeta. 

„Česká republika vstoupila do NATO před 25 lety. Je to tedy velmi důležitý okamžik pro Českou republiku, pro NATO. A my jsme nadšeni, že prezident Bill Clinton přijede do Prahy a oslaví tuto událost na Hradě. Jsou naplánovány i další aktivity,“ uvedl velvyslanec, který ale o dalších detailech návštěvy bývalého amerického prezidenta nechtěl hovořit.

„Organizátoři tyto informace brzy zveřejní. Ale tu historku o prezidentu Clintonovi, který hrál na saxofon, od Čechů slýchám pořád. Buď příběh slyšeli od svých rodičů, nebo si tyto příběhy pamatují z dob, kdy byli mladší. Takže to byl zjevně výjimečný okamžik a já jsem nadšený, že se sem vrací,„ připomněl jeho návštěvu před 30 lety, kdy, ač byl jeho hlavním cílem summit visegrádské skupiny, tak Clinton kromě setkání s politickými zástupci navštívil pivnici U zlatého Tygra a jazzový klub Reduta, kde mu tehdejší český prezident Václav Havel daroval saxofon a Bill Clinton na něj zahrál píseň Summertime a My Funny Valentine.

Informaci serveru Lidovky.cz o tom, že se o náklady na cestu Billa Clintona postará český miliardář René Holeček, nechtěl Sabet komentovat: „Nejsem si jistý podrobnostmi o organizátorech. S některými zprávami jsem obeznámen, ale opravdu v tomto ohledu nemám moc co nabídnout.“

Hillary Clintonová svého manžela podle velvyslance Sabeta pravděpodobně doprovázet nebude: „Neslyšel jsem o tom. S Hillary Clintonovou jsem se už dříve setkal, ale neslyšel jsem, zda přijede, nebo ne. Nemyslím si, že tomu tak je."

Polský premiér Donald Tusk a polský prezident Andrzej Duda se 12. března setkají v Bílém domě s prezidentem USA Joem Bidenem. Česká diplomacie na pozvánku do Bílého domu zatím čeká a posledním, kdo za Česko navštívil amerického prezidenta, byl Andrej Babiš v roce 2019.

„V tuto chvíli není co oznámit, ale mezi našimi zeměmi došlo k velkému zapojení a interakcím na nejvyšší úrovni,“ popsal velvyslanec. „Prezident Biden se s premiérem Fialou setkal před rokem ve Varšavě. Byl jsem zrovna ve Washingtonu, když se ministr Blinken setkal s ministrem zahraničí Lipavským, to bylo vynikající setkání. Ministr obrany Austin se několikrát setkal s ministryní obrany Černochovou, ministr Síkela se setkal se svými protějšky z ministerstva obchodu. Proběhla tedy opravdu velká aktivita a my v ní budeme pokračovat i nadále,“ doplnil.

Návštěva Kongresu

Aktivity a pozornost americké ambasády se v tomto momentě upínají zejména k oslavám 25. výročí vstupu do NATO: „Jedná se tedy o velmi důležité téma, a proto je pro nás v letošním roce velkou prioritou. (…) Letos pojedou delegace do USA, do České republiky přijedou delegace Kongresu, které teprve oznámí, kdy se chystají, letos nás tedy čeká spousta aktivit,“ popsal velvyslanec s tím, že další oblastí spolupráce bude i nadále posilování východního křídla NATO a také součinnost v oblastech kybernetické bezpečnosti, práva, zdraví nebo vědy.

Nepřijatelný Trump?

Ve studiu Blesku také okomentoval slova bývalého prezidenta a jednoho z kandidátů letošního prezidentského klání, Donalda Trumpa o tom, že by Rusko vybídl, „ať si dělá, co se mu zlíbí,“ se spojenci NATO, kteří nepřispívají dostatečně:  „Víte, toto je nepřijatelné. Také je ale dobré si uvědomit, že to byla předvolební rétorika. Prezident Biden dal jasně najevo, že stojíme na straně našich spojenců v NATO. Budeme bránit každý centimetr území NATO a také víme, že ostatní spojenci v NATO to cítí úplně stejně. K tomuto spojenectví jsme se zavázali, a myslím, že je důležité nenechat se rozptylovat tím, co potenciální kandidát říká v kampani.“

 

RASPUTIN ( 5. března 2024 15:15 )

Přijede i Levinská ? 🙂

2358abc ( 5. března 2024 12:49 )

To sedi vedle tebe oswl a radi ti co mas psat? Takovou pitchivinu uz jsem dlouho necetla. Nikki Haley, podporuji hlane demokrati, protozd ta Indka je RINO.A Clintona by nemeli vubec do Ceska pustit, za pedofilii.

Uživatel_5813258 ( 5. března 2024 12:05 )

dofám že zvítězí Tramp a bude klid jak na ukrajině,tak v politice falešných demo­kratu,­demo­kraci­e.

F.Prohazka ( 5. března 2024 11:50 )

Joe už neudrží ani moč, ne tak moc. Je to vidět na chůzi a mluvě. Donald je všehoschopný tajtrlík. Haleyová Nikky je dle mě ideální řešení- je to bývalá Trapistka a má zkušenosti, a při práci u OSN rozumí světu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa