Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Den Bidena: Cvičení proti pádům, pozdní příchody i spousta asistentů. Zvládne znovu kandidovat?

Autor: DVL - 
2. března 2024
18:43

Jak vypadá obvyklý prezidentův den? Amerického prezidenta Joea Bidena probouzí jeho kočka Willow, poté se odebírá na cvičení s fyzioterapeutem a na snídani. Pracovat začíná v 10 hodin dopoledne. Jeho tým při sestavování prezidentova denního plánu musí často myslet na to, aby se nestala nějaká katastrofa, ať už v podobě pádu či zkomolení jména nějakého státníka... A tomu také odpovídá náročná příprava. To však vyvolává otázku - má Joe Biden ještě dost fyzických a psychických sil, aby zastal úlohu amerického lídra i v dalším funkčním období? Informoval o tom deník Daily Mail.

Americký prezident Joe Biden se většinou ráno probouzí s unavenýma očima a přístrojem na spánkové apnoe. Budíček mu dělá jeho kočka Willow.

Poté, co vstane z postele, míří na 45 minut dlouhé cvičení s fyzioterapeutem, se kterým se zaměřuje na balanční cvičení, které mu má pomoci zabránit dalším pádům a také pomoci se stále strnulejším držením těla. V Oválné pracovně začíná v 10 hodin dopoledne a obvykle odchází v 7 hodin večer. Například prezident Barrack Obama začínal o hodinu dříve.

Jeho asistenti plánují většinu jeho veřejných vystoupení na 10. až 16. hodinu, protože jak říkají zasvěcenci, je to doba, kdy je prezident „nejbystřejší“.

Jeho tiskové konference jsou značně omezené, v porovnání s Obamou jich Biden stíhá o polovinu méně. Často na ně navíc přichází o hodinu později, této nedochvilnosti jeho asistenti říkají „Biden Time“ (v překladu „Bidenův čas“). Počet otázek, které může zodpovědět, je omezen také, aby nenastala nějaká katastrofa, jako se to stalo nedávno, když americký prezident popletl jméno egyptského premiéra.

Jeho asistenti mají strach i z dalšího případného pádu a Tajná služba Spojených států amerických nasadila speciálního agenta do prezidentského letadla Air Force One, který hlídá u schodů. 

Aby se riziko pádu zmírnilo, Biden začal nosit tenisky s protiskluzovým povrchem místo společenských bot, které by ladily s jeho elegantním italským oblekem za 2 000 dolarů (v přepočtu přibližně 46 743 Kč, pozn. redakce) pořízeným na zakázku.

Tyto zákulisní informace z jeho pracovního života vybízejí k otázce, zda má 81letý prezident dost mentálních a fyzických sil zastávat prezidentský úřad i v nadcházejícím období. Nicméně průzkumy ukazují, že velká část Američanů si myslí, že je na prezidentskou funkci starý, natož aby mohl zastávat roli lídra do té doby, než mu bude 86 let.

Deník Daily Mail vyzpovídal spolupracovníky a experty Oválné pracovny, aby zjistil, jaké kroky podnikají zaměstnanci Bidena pro to, aby nebyly odhaleny jeho slabiny, které by mohly poškodit prezidentskou kampaň.

V 7 hodin ráno přichází Bidenova kočka

Joe Biden se většinou probouzí v 7 hodin ráno v apartmá ve druhém patře Bílého domu, kdy je obvykle v jeho přítomnosti pouze jeho krátkosrstá mourovatá kočka Willow, které jsou čtyři roky a funguje jako prezidentův budíček, řekl novinářům zasvěcený zdroj z Bílého domu.

Během této doby je první dáma Jill Bidenová již vzhůru a cvičí jógu nebo chodí na spinning. 

Biden přes noc nosí ventilátor, který mu pomáhá se spánkovým apnoe a na obličejí mívá po přístroji často stopy. Na rozdíl od svých předchůdců má prezident solidních 8 hodin trvající spánek. Jeho předchůdce Donald Trump často vstával v 5 hodin ráno a prezident Barrack Obama byl známý jako „noční sova“ a obvykle spal dle svých slov pět až sedm hodin. George Bush vstával v 5:15 hodin ráno, aby posnídal se svou manželkou Laurou a přečetl si noviny. 

Stejně jako Obama se po hodině od probuzení odebírá Biden do tělocvičny, nicméně druh cvičení je velmi odlišný. 

V 8 hodin ráno začíná trénink mobility

Svůj trénink začíná Biden obvykle v 8 hodin ráno, obvykle s pomocí fyzioterapeuta. Podle zdrojů chodí na balanční cvičení, které má prezidentovi pomoci se ztuhlou chůzí, na což poprvé upozornil lékař Bílého domu v roce 2021. „Prezidentova chůze je znatelně horší a méně stabilní, než byla před rokem,“ řekl tehdy prezidentův lékař Kevin O'Connor.

Biden si v roce 2020 zlomil kosti v chodidle během prezidentské kampaně, a bylo mu doporučeno, aby začal nosit ortopedickou obuv, což odmítl a to pravděpodobně vedlo k dalšímu zhoršení jeho stavu. 

Jeho šourající se chůze a časté pády, například při jízdě na kole v červnu roku 2022, při slavnostní promoci v roce 2023 nebo mnohokrát na schodech svého letadla, nejsou jen zdravotními problémy, ale také překážkou v politice. Jeho podporovatelé vyjádřili obavy, že by mohl nadcházející americké prezidentské volby prohrát. 

Prezident začal nosit tenisky s protiskluzovým povrchem místo společenských bot. Začal také používat jiné kratší schody vedoucí do břicha jeho letadla, místo aby používal delší schody vedoucí přímo do hlavní kabiny. Nedávno málem znovu upadl, když odlétal do Kalifornie, kdy dvakrát klopýtl. Tajná služba Spojených států amerických navíc nasadila speciálního agenta, který má Bidena hlídat na schodech, aby neupadl.

Každopádně po cvičení se jde americký prezident nasnídat a poté odchází pracovat.

V 10 hodin odchod do Oválné pracovny

Podle jeho veřejného plánu začíná Biden pracovat v 10 hodin dopoledne. Naproti tomu prezident Obama začínal pracovat mezi půl devátou a devátou. Trump údajně přicházel až na jedenáctou hodinu, přestože vstával z postele mnohem dříve. Exprezident totiž čas trávil čtením zpráv, sledováním kabelové televize, voláním právníkům, přátelům a poradcům a samozřejmě také tweetoval. 

O Bidenovi je známo, že hodně času tráví telefonováním. Často volá svým poradcům nebo zákonodárcům, ale mnoho z telefonátů je i osobních a rodinných. Pravidelně mluví s jedním ze svých sedmi vnoučat a první dámou.

Většina veřejných vystoupení prezidenta začíná mezi 10. a 16. hodinou. Rozvrh dělají pracovníci Bidena. Podle zasvěcených zdrojů je to čas, kdy je prezident „nejbystřejší“. „Biden se musí ujistit, že je odpočatý, než půjde ven. Péče a strava prezidenta je opravdu důležitá. Úkolem jeho pracovníků je, aby byl v nejlepší formě,“ vysvětlil Chris Whipple, autor knihy The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House (v překladu Boj jeho života: Uvnitř Bílého domu Joe Bidena).

K obědu si obvykle dává polévku, sekaný salát a grilované kuře. Jako dobrotu má nejraději čokoládovou zmrzlinu, kterou obvykle jí každý den. Prezidentův všestranný asistent Jacob Spreyer zásobuje prezidenta jeho oblíbeným pitím a jídlem - pomerančovým nápojem, Colou Zero a sušenkami s kousky čokolády. 

Kromě toho Biden je také méně přístupný médiím či americké veřejnosti než byli předchůdci Donald Trump anebo Barrack Obama. Zaměstnanci Bílého domu a zejména první dáma se snaží prezidenta ochraňovat, aby nevypadal špatně v očích veřejnosti. Měl například jenom 33 tiskových konferencí na rozdíl od Obamy, který jich měl 66 a Trumpa, který jich uspořádal 52. 

Biden často na veřejných akcích odpovídá na krátké otázky a málokdy svolí k dlouhým rozhovorům s otázkami, které by šly do hloubky. 

Pokud má během dne přednést projev, pomáhá mu s ním americký autor projevů Vinay Reddy a jeho tým. Přes den bývá informován o novinkách v případě, že by se rozhodl odpovídat na naléhavé otázky tisku. Nosí s sebou poznámky od svých pracovníků, kde mu v bodech píší, o čem má mluvit a další poznámky, které by mohl potřebovat. 

Konec v 17 hodin

Prezidentův den oficiálně končí v 17 hodin. Z Oválné pracovny obvykle odchází v 19 hodin a poté jde na večeři s první dámou. 

Obama obvykle odcházel už o hodinu dříve, aby povečeřel se svými dcerami a Trump odcházel okolo 18. hodiny. 

K večeři si pak Biden často dává těstoviny, zatímco první dáma preferuje grilovanou rybu se zeleninou. Biden je abstinent, ale první dáma si někdy dá sklenku vína. Ve 23 hodin se pak americký prezident odebírá ke spánku.

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

dynaty ( 2. března 2024 22:47 )

😃 Biden mluvi, souvisle a smysluplně? dobrej vtip 😃

Ales Ponec ( 2. března 2024 20:42 )

Skoncit s aktivnim zivotem ktery stoji za prd? A neativni stari je podle vas pro nekoho dobre? Poslouchejte jak Biden mluvi, souvisle a smysluplne. Rejpave poznamky Zemana ho delaji mladym ?

Uživatel_5634767 ( 2. března 2024 19:30 )

Bože že ho veřejnost nechá dělat tak nemocného člověka který se sotva drží na nohou v takové důležité funkci?! To i náš Zeman byl na tom mnohem lépe, sice na vozíku ale jinak psychicky na tom byl jako mladík, to Biden ani omylem!!! Že si ty starci nedají pokoj , něco jako Krampol a neskončí s aktivním životem který stejně stojí za prd!! 👎

Zobrazit celou diskusi