Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žluťoučký kůň, morseovka i klínové písmo jako hrdinové nové výstavy!

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. února 2024
15:10

Jak také vypadalo a kam se v čase posunulo písmo? I tenhle příběh se dá vyprávět s vtipem a tak, že se do něj zapojí celá rodina! Po úspěšném dobývání Plzně jej nabízí výstava Lovci znaků také v pražské Holešovické tržnici.

K mottu „Víte, jaký je největší objev lidstva? Přece písmo!“ připravili organizátoři výstavy Lovci znaků v několika místnostech 11 interaktivních exponátů. Mezi nimi s vámi prohodí pár slov robot Blablátor, zahrajete si hádací hru s odhalováním slov šibenici – tady správně strašidelnou, vyskáčete na obřím psacím stroji vzkaz, nebo třeba zkusíte klínové písmo. Svět znaků, symbolů a šifer v prostoru Haly 17 v historickém areálu Holešovické tržnice nabízí zábavu pro všechny generace.

Na zamlžené okno, do závějí sněhu... Psát se dá ale i do písku. Na zamlžené okno, do závějí sněhu... Psát se dá ale i do písku. | Holešovická tržnice

„Ten areál je úkaz a pro nás skvělá příležitost, jak kousek nás přivézt do Prahy,“ řekl Blesku Jan Štěpán, programový ředitel z plzeňského DEPO2015, odkud projekt dorazil. „Expozice zpracovává téma na pomezí literatury, technologie, zeměpisu i dějepisu, zábavnou formou,“ dodal. To, co ve škole zní z nudných učebnic, se tady stává rodinným dobrodružstvím, na jehož konci možná odhalíte jako Indiana Jones tajnou zprávu!

Roční manželství funguje

Celkem na 200 akcí pro až 4,5 milionů návštěvníků loni připravilo Výstaviště a tržnice v Holešovicích. Letos opět ruku v ruce lákají k návštěvě, pokračují v rekonstrukcích a chystají velkolepé premiéry a program. „Návštěvnost je srovnatelná s velkými pražskými atrakcemi včetně zoo,“ řekl Blesku Tomáš Hübl, šéf obou areálů spadajících pod správu městské firmy Výstaviště Praha. „Synergie mezi nimi je velká, roční manželství dopadlo nad očekávání dobře,“ pochvaluje si a doložil tvrzení akcemi, které za návštěvníky míří i letos.

Budova Burzy byla postavena mezi lety 1893 a 1895. Do podoby z té doby má památku navrátit rekonstrukce, jíž se zachováním původních soch prochází hlavně střecha a fasáda. Budova Burzy byla postavena mezi lety 1893 a 1895. Do podoby z té doby má památku navrátit rekonstrukce, jíž se zachováním původních soch prochází hlavně střecha a fasáda. | Blesk – Ivan D. Hladík

Nechybí Prague Bike Fest, který nabobtnal o den, odehraje se 27. a 28. dubna. Vrátí se festivaly knižní, hudební i zmrzlinové. Do tržnice, kde nyní zahájili výstavu o písmu Lovci znaků, pak i Día de los Muertos, mexický svátek mrtvých, který loni bodoval. Pokračují velké rekonstrukce – v tržnici bývalá Burza, na Výstavišti Průmyslový palác. A tam také letos první diváky od povodní v roce 2002 uvítá Nová Spirála, program bude představen v dubnu.

Co prozrazuje žluťoučký kůň?

Je to věta, na kterou sem tam narazíme každý: Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy. Co vlastně prozrazuje? Jde o takzvaný pangram, tedy větu či část textu obsahující všechna písmena abecedy. V tomto případě odhaluje všechna česká písmena s diakritikou, což nám třeba pomáhá vybrat správný font (sadu písmen) s podporou znaků národní abecedy v počítačích. Pokud je zvolený typ písma nezná, nahradí je jinými jako na fotografii. Výsledek je noční můrou typografů.

Tenhle psací stroj není do kanceláře praktický, vyskákat zápis z porady by byl pořádný tělocvik. Tenhle psací stroj není do kanceláře praktický, vyskákat zápis z porady by byl pořádný tělocvik. | Holešovická tržnice

Lorem ipsum není zaklínadlo

Dalším textovým úkazem je takzvané Lorem Ipsum, které jako jedni z prvních začali v půli 80. let používat v americké společnosti Aldus. Zdánlivě latinský text většinou začíná: „Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing...“ A neznamená vůbec nic! Grafici a další lidé živící se tiskem a psanými dokumenty, knihami či časopisy, jej používají jako výplňový text na ukázku tam, kam nakonec vloží smysluplné hotové věty. Vyzkoušet si tuhle užitečnou hatmatilku můžete třeba na webu www.lorem-ipsum.cz.

Zapojte se do oslav!

Příští rok se významného jubilea, 130 let, dočká Holešovická tržnice. Provozovatelé chystají speciální akce a jejich součástí mohou být i vaše vzpomínky. „Pokud by čtenáři Blesku ve starých albech či na půdách nalezli staré fotografie tržnice, nebo vzpomínky svých předků, třeba na první rande v tomto nevídaném areálu, budeme rádi, pokud nám je zašlou na mail ahoj@holesovickatrznice.cz,“ řekla Blesku mluvčí obou areálů Linda Antony.

Nemáte náhodou ve starých albech či na půdách staré fotografie tržnice? Mohou se stát součástí oslav jejích 130. narozenin. Nemáte náhodou ve starých albech či na půdách staré fotografie tržnice? Mohou se stát součástí oslav jejích 130. narozenin. | Blesk, Holešovická tržnice

Víte, že... • ...čeština používá 42 písmen, 27 v základní latince doplněná těmi s diakritickými znaménky? • ...nejdelší abecedu na světě má Khmerština, jazyk Kambodži, obsahuje 74 písmen? • ...naopak nejkratší na světě je abeceda Rotokas z Papuy Nové Guiney s jen 12 písmeny?

Co, kde, kdy, za kolik • Lovci znaků • Hala 17, Holešovická tržnice, Praha 7 • Kdy: Do 31. 8. 2024, po-pá 9:00–18:00, víkendy a svátky 10:00-18:00 hodin. • Za kolik: Dospělí 190,- Kč, děti 6–15 let 140,- Kč, rodinný vstup (2 dospělí + 2 děti do 15 let) 590,- Kč, senioři od 65 let 140,- Kč, zdarma ZTP.

Zobrazit celou diskusi