Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Znovu vás dostane! Pohádka krále hororu láká do světa, který vám nedá spát

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. ledna 2024
08:00

Napsal přes 60 románů a více než 120 povídek. Takřka každým ze svých příběhů uspěl, dokázal jím strhnout zájem milionů čtenářů, překvapit a oslnit. Zatím poslední knihou Stephena Kinga v českém překladu se na sklonku minulého roku stala Pohádka. I v ní doložil, že ještě ani omylem nepatří do starého železa. A i v audioknižní verzi otevřel svět, do kterého se noří jeho čtenáři s potěšením.

Tvrdí, že ve své každodenní spisovatelské rutině zvolnil. Král hororu, jak se mu přezdívá tak dlouho, až to sousloví má otřepané lemy, Stephen King pořád píše denně včetně víkendů. Dřívějších dva tisíce slov prý o polovinu snížil. „Vstávám. Snídám. Ujdu asi tři a půl míle. Vrátím se, vyjdu do své malé pracovny, kde čeká můj rukopis a nahoře poslední stránka, se kterou jsem byl spokojený. Přečtu si ji a je to, jako bych roloval po ranveji. Jsem schopen si to projít a opravit a přenést se – klik – zpátky do toho světa, ať už je jakýkoli. Psaním netrávím celý den. Třeba dvě hodiny píšu nový text, pak se vrátím, něco z toho zreviduji, vytisknu, co se mi líbí, a pak to vypnu,“ prozradil King před časem, jak pracuje. Na každou jeho větu znovu a znovu čekají miliony příznivců, ke kterým určitě budete patřit, jakmile objevíte tu svou kingovskou stránku. Proč vlastně nezačít právě Pohádkou, v knižní i zvukové verzi?

Hlavní hrdinové knihy Pohádka, Charlie Reade a Radar, jak je vidí umělá inteligence. Hlavní hrdinové knihy Pohádka, Charlie Reade a Radar, jak je vidí umělá inteligence. | Blesk – Midjourney AI, idh

„...teď, když o tom všem přemýšlím, jasně vidím nit, která mě už několik let vedla k panu Bowditchovi a zamčené kůlně vzadu za jeho omšelým viktoriánským domem. Ale ne, nit se snadno přetrhne. Tohle byl spíš řetěz. Velice pevný. A já jsem ho měl omotaný kolem zápěstí.“

Sedmnáctiletý Charlie Reade sice vypadá jako bezstarostný lamač dívčích srdcí s permanentkou do posilovny, jenže život se s ním zrovna nemazlil. V dětství už oplakal milovanou mámu a potom byl nucen pečovat o tátu, kterého posedl démon alkoholu. Přesto si hoch dokázal uchovat v srdci dobrotu, a tak jednoho dne nabídl pomoc cizímu člověku, jehož zanedbaný dům strašil ve snech snad všechny děti z okolí. S panem Bowditchem – majitelem úžasné psí dámy pojmenované Radar – Charlieho záhy spojí nečekané přátelství a později i jedno velké, pečlivě střežené tajemství.

V kůlně vyhlášeného mizantropa se totiž nachází vchod do jiného světa! Obyvatelé říše zvané Empis však už dlouho trpí pod hrůzovládou Vraha křídel a jeho nočních vojáků. Dokáže odvážný, ale nezkušený mladík zachránit oba světy před rozpínající se temnotou? A zůstane sám ušetřen jejího zhoubného vlivu? Získat odpovědi musíte sami. Na stránkách dechberoucí (jak jinak) knihy nebo prostřednictvím téměř 25hodinového vyprávění ze studia OneHotBook, pravidelného dodavatele nejlepších audioknih. Zvukovou podobou titulu také začneme. Konkrétně jménem Hynka Pekárka, režiséra mnoha k dokonalosti vycizelovaných titulů. Kromě Kinga pod jeho vedením vznikly audioknižní verze knih Terryho Pratchetta, Roberta Jordana, Neila Gaimana a mnohých dalších.

Matouš Ruml (* 1985) sbíral první umělecké zkušenosti už jako dětský herec. Zářil např. jako Raymond v inscenaci Rain Man a řadě dalších divadelních, filmových či televizních projektů. Úspěchy sklízí též v dabingu. Matouš Ruml (* 1985) sbíral první umělecké zkušenosti už jako dětský herec. Zářil např. jako Raymond v inscenaci Rain Man a řadě dalších divadelních, filmových či televizních projektů. Úspěchy sklízí též v dabingu. | OneHotBook

Pod Pekárkovým bedlivým dohledem vznikl opět fantastický titul! Tradičně kvalitnímu technickému zpracování ale po interpretační stránce vládne herec Matouš Ruml. Ten bez jakýchkoli pochyb dokazuje, že je jedním z nejtalentovanějších zástupců své generace. Každou další rolí se vzdaluje o celé světy Lexovi ze seriálu Comeback. V létě válcuje jeviště divadla Kampa coby Jaroslav Ježek v představení Werich, kde hravě strká kolegy v hlavních rolích do kapsy. A nyní je prostředníkem, jehož hlasem ožívá Pohádka ve všech svých odstínech. Ruml je perfektním Charliem. Stejně tak ale Howardem Bowditchem i všemi ostatními. Díky jeho ztvárnění obrazů a střípků příběhu má posluchač pocit, že jej sleduje na plátně, kde se režisérem naší vlastní představivosti stává právě tento herec. Ač má blíž ke čtyřicítce než k teenagerovskému věku, jeho Charlie je jako psaný na míru. Ruml zvolil nejen příjemnou barvu hlasu, ale i tempo, které knize sluší. Na jeho vlnách se necháte odnášet do Kingova světa přirozeně, jako by vás obepínal a zval vás na Charlieho pouť, jíž neviděni zdoláváte spolu.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Taková vlastně celá Pohádka je. Místy v drobných detailech připomíná jiný autorův příběh, Talisman (napsaný spolu s Peterem Straubem). Opět ale servíruje nový pohled na Kinga, nový způsob, jakým si nás získává. Velký podíl na tom má překlad Adély Bartlové, která už nám přetavila do češtiny Čtyři po půlnoci (2023), Cyklus vlkodlaka (2023) nebo Billyho Summerse (2022). Pohádka má tradičně pomalý rozjezd, v němž máme čas poznat hlavního hrdinu a okolnosti, které ho přivádějí za okraj našeho světa. A pak už kráčíme povědomým, trochu hravým, ale hlavně tajemným a děsivým krajem, kde se může odehrát cokoli. Je skličující, ale i plný naděje. Je hranicí mezi dětstvím a dospíváním. Je příběhem, u nějž často ani nedýcháme, a přece jej nejsme schopni odložit. Je esencí vyprávění, jaké dokáže i v polospánku stvořit jen Stephen King. Přijetí jeho podané ruky, otevření jeho další knihy, je zkrátka za odměnu.

Hodnocení: 95 %

Stephen King

Pohádka

Překlad: Adéla Bartlová • Počet stran: 728 • Vydavatel knihy: Beta-Dobrovský, 2023 • Interpret: Matouš Ruml • Režie: Hynek Pekárek • Délka nahrávky: 24 hodin 54 minut • Vydavatel audioknihy: OneHotBook, 2023.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi