Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Srnečka se otrávila a oslepla po požití řepky! Je to neléčitelné, varoval odborník

Autor: pma - 
22. února 2024
15:55

Předseda záchranné stanice živočichů v Makově Libor Šejna popsal na sociální síti smutný připad srnečky, která se dostala k nim do péče. Zvíře snědlo řepku, která je ale pro něj jedovatá. Srnka se tak nejen otrávila, ale bohužel i oslepla. 

„Před pár dny ji přivezli z pole kamarádi a podle zdravotního stavu jsem vůbec nevěřil, že přežije noc,“ uvedl na sociální síti předseda záchranné stanice živočichů Makov Libor Šejna.

První hodiny po otravě sice srnka přežila, záchranář je k jejímu stavu bohužel velmi skeptický. „Zatím se drží. Je to každoroční zimní problém u srnčí zvěře a téměř nikdy nevede k dobrému konci,“ připustil.

Video  Srnka se otrávila a oslepla po požití řepky.  - Facebook.com/Libor Šejna
Video se připravuje ...

Podle veterinářů se jedná o neléčitelný stav. „I když se povede takto postižené zvíře metabolicky stabilizovat a přežije, slepota zůstává - je nevratná a nevyléčitelná,“ vysvětlil zvěrolékař z veterinární stanice v Kralupech. 

Srnčí zvěř nemá podle odborníků v zimě a v předjaří dostatek vhodného krmiva a tak vyhledává v podstatě cokoliv poživatelného. Hojně rozšířená řepka je pro tato zvířata velmi lákavá, protože je šťavnatá a sladká. Avšak kvůli toxické aminokyselině SMCO je velmi nebezpečná. „V dnešní době existují odrůdy řepky, které tuto sloučeninu neobsahují, záleží ale na svědomitosti zemědělců, jestli je použijí,“ dodali veterináři. 

 

MADONNA ( 24. února 2024 15:16 )

Chudáček 😵‍💫

Karel Voříšek ( 22. února 2024 17:00 )

Chudák srnečka

Zobrazit celou diskusi