Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Shannen Doherty: Nezapomenutelné role, problémy s alkoholem i zákeřná nemoc

19. března 2024 | 06:00

Úspěšná herečka Shannen Doherty ztvárnila v 90. letech nezapomenutelné role ve dvou kultovních seriálech – v Beverly Hills 90210 a v Čarodějkách. Nadšení diváci si ji tak nejprve zafixovali jako lehce naivní, ale průbojnou a správňáckou Brendu, a později jako dominantní a mocnou Prue. Jaká ovšem byla Shannen Doherty ve skutečnosti? Jak probíhaly její herecké začátky, ze kterých dalších filmů si ji pamatujete a jak žije tato hollywoodská herečka dnes?

Dělala problémy na place a dvakrát ji vyhodili

Shannen Doherty svou průbojností, hvězdnými manýry, konflikty a emocemi i střídajícími se náladami leckdy rozvracela herecké kolektivy. Častokrát se stalo, že předčasně odcházela ze svých seriálových rolí a nedotahovala projekty do konce. Přesto se svou velmi vášnivou povahou a úžasným talentem dokázala zaujmout diváky, kteří ji obdivovali jako Brendu z Beverly Hills, nebo jako Prue z Čarodějek. Z obou seriálů ji však nakonec vyhodili.

Autor: Profimedia

Shannen zkrátka byla výrazným typem osobnosti, krásnou ženou, která má své kouzlo, ale i své manýry. U nás nebyla příliš známá a diváci si ji převážně pamatují ze zmíněných seriálů z 90. let anebo v souvislosti s různými skandály.

Začínala jako dětská herečka

Shannen hrála od dětství a byla oblíbenou dětskou herečkou, především v seriálech jako Father Murphy, kde si zahrála roli Drusilly Shannonové, nebo Little House on the Prairie, kde ztvárnila roli Jenny Wilderové. Objevila se také ve filmech Girls Just Want To Have Fun s Helen Hunt a Sarah Jessicou Parker nebo Heathers s Winonou Ryder. Více na sebe upozornila až rolí v seriálu Our House. To bylo v 80. letech, kdy Shannon byla stále ještě dítětem.

Autor: Profimedia

Svou velkou příležitost však získala v seriálu Beverly Hills 90210, který ji mediálně proslavil. Shannen v té době bylo sladkých devatenáct let a natáčení si náležitě užívala. Po čtyřech letech ale začala pořádně a zlobit a tehdy se naplno projevily její manýry a rošťáctví. V seriálu zřejmě chtěla skončit a dělala všechno pro to, aby všem natáčení pořádně znepříjemnila. Její skutečné důvody však známy nebyly a zlobivá holka Shannen brzy za své chování dostala padáka. Pravděpodobně hrály roli osobní problémy. V Beverly Hills tak hrála pouhé čtyři roky, i když seriál běžel dál ještě celých šest let.

Pohádala se s každým, s kým mohla

Další velkou hereckou příležitostí byl seriál Čarodějky. Nutno zmínit, že jak Beverly Hills, tak i čarodějky produkoval známý Aaron Spelling, který Shannon nabídl hlavní roli. Bohužel však u Shannen následoval zcela stejný scénář chování. Po pár letech začala být nesnesitelná a možná i toužila ze seriálu odejít. Její herecká kolegyně Alyssa Milano o ní tehdy řekla: „Pohádala se s každým, s kým mohla.“ Bylo ale známo, že ty dvě se rozhodně nemusely a byly spolu na kordy.

A tak i z tohoto seriálu Shannen předčasně odešla, přesněji řečeno byla vyhozena, tentokrát po třech letech. Uvádělo se, že údajně chtěla dát výpověď kvůli osobním problémům a nemoci tatínka, nebylo jí však vyhověno. Když byla později pro svou nespolehlivost, pozdní příchody a nepřijatelné chování vyhozena, nesla to prý špatně. Po jejím odchodu Čarodějky pokračovaly ještě dalších pět let a Shannon, která seriál jednu dobu i skvěle režírovala, dělala problémy a kladla si požadavky, aby v dalších dílech nebyla v seriálu ukazována její tvář.

Autor: Profimedia

Představitelka akčních rolí, žádná hodná holka

Následující roky si problematická herečka zahrála v několika filmech s tím, že nebyla zrovna typem pro sladké romantické komedie a nehrála hodné holky, spíše se objevovala ve vážnějších, akčnějších, temnějších nebo krimi filmech. Do seriálů se vrátila, objevila se v seriálu Headers na motivy někdejšího kultovního filmu z 80. let a samozřejmě obsadila roli Brendy v novém pokračování seriálu Beverly Hills 90210 z roku 2019. Kromě hraní dříve občas moderovala, objevovala se různě v médiích a pořadech či soutěžích.

Zřídila si ale i vlastní televizní stanici Oxygen se show Breaking-up with Shannen Doherty, kde pomáhá párům s rozchody, snad proto, že ani její vztahy zrovna nevyšly. A co se týká hereckých příležitostí naposledy se objevila v akčním thrilleru Darkness of Man z loňského roku. 

Vztahy ji zklamaly, loni odešla od manžela

A jak je to se Shannen v osobním životě? Ještě v době, kdy točila BH90210, se provdala za syna herce George Hamiltona – Ashleyho. Bohužel právě v roce, kdy odešla ze seriálu BH90210, požádala o rozvod. Je tedy možné, že k jejímu nesnesitelnému chování přispěly osobní problémy. Manželství tak vydrželo zhruba rok. Další životní lásku, Ricka Salomona, bývalého manžela Pamely Anderson a muže, který později na sebe upozornil erotickým videem s Paris Hilton, si vzala v roce 2002, opět v době, kdy sekla s čarodějkami.

Autor: Profimedia

Toto manželství ale taky dlouho nevydrželo a po devíti měsících bylo kvůli častým a nesnesitelným sporům anulováno. V roce 2011 se pak v Malibu Shannen Doherty provdala za fotografa Kurta Iswarienka, s nímž vydržela nejdéle. Loni po jedenácti letech společného života ale podala žádost o rozvod.

Bojuje s nemocí a už se několikrát pohřbila

To, co v současné době někdejší oblíbená herečka řeší, je bohužel její vážná nemoc v posledním stádiu. V roce 2015 jí byla diagnostikovaná rakovina prsu, která se jpo pěti letech vrátila. Ačkoli už Shannen několikrát avizovala svůj pohřeb a loučila se s fanoušky, zůstává nadále v rámci svých možností aktivní.

Autor: Profimedia

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén