Na úvod akce pozdravil shromážděné Usatyj. Ocenil českou podporu, která podle něj vychází i z historické zkušenosti z invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Historik Pavel Kosatík následně řekl, že Ukrajina bojuje za hodnoty celé Evropy, do jejíhož civilizačního okruhu patří. Vyzval k efektivnější podpoře Kyjeva. „Rusko se snaží srazit svobodný a demokratický svět na svou barbarskou úroveň,“ řekl.

Shromáždění si následně připomnělo české dobrovolníky, kteří bojují na ukrajinské straně konfliktu. Akci před ukrajinskou ambasádou uzavřela modlitba za Ukrajinu, její obyvatele i podporovatele.

Po skončení modlitby se lidé přesunuli k ruskému velvyslanectví, kde na zábranu před ambasádou vyvěsili obrázky ukrajinských dětí, které do Česka uprchly před válkou. Následně se uskutečnila další modlitba za všechny oběti válek a diktatur, ale i za ruské odpůrce války a za ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, jehož smrt v pátek oznámily ruské úřady. K improvizovanému památníku Navalného před velvyslanectvím položili účastníci akce květiny.

Na akci dohlíželi policisté, i členové antikonfliktního týmu. Zhruba hodinu a půl po zahájení shromáždění se lidé rozešli, žádný konflikt nenastal.

Fotogalerie
3 fotografie