Ochotnickému divadlu se Bohumil Gondík věnoval hned po vojně, jeho sokolská kariéra však začala až kolem roku 2003, kdy se s rodinou přestěhoval do Pyšel u Prahy. Jak ale sám říká, sokolskou krev zdědil po svém tatínkovi: „Byl to velký Sokol, cvičil na třech sletech. Poslední v řadě byl ten slavný v roce 1938. Ale to jsem se od tatínka dozvěděl až po mnoho let později, to už byl Sokol oficiálně zrušen.

V Pyšelích se na něj místní sokolové obrátili s prosbou, zda by jejich ochotnickému divadlu nedělal režiséra. „Automaticky jsme se tak také stali sokolským souborem. Tam se po několika letech zrodila naše Prodaná nevěsta a to bylo obrovské sokolské představení,“ vysvětluje Bohumil Gondík.

Sokoly si jako herce pochvaluje, stejně tak jeho syn Dalibor, který se angažuje v roli dramaturga. Ten má jako režisér bohaté zkušenosti i s profíky a oboje podle něj má něco do sebe. „Je jasné, že ochotníci mají své hranice, nemůžete na chlapa, co přišel z práce křičet: ‘Hamlete, snaž se!‘, ale zase mají velký zápal. Víc legrace je asi s ochotníky,“ říká Dalibor Gondík.

Sokolové Gondíkovi pohromadě: V rozhovoru pro Blesk prozradili, jak se chystají na nadstávající slet
Autor: ČOS Markéta Navrátilová

První ochotníci v Národním divadle

I s ochotnickým souborem se však Bohumil Gondík dostal na jeviště Národního divadla. Byl přitom vůbec prvním, kdo si tento úspěch připsal! „To je něco nepopsatelného. Jedna věc je vidět to nádherné divadlo z hlediště jako divák. Když ale přijdete z druhé strany, to si člověk nedovede představit, co to je za pocit. Další věc je samotné jeviště, to je jak náměstí. Když jsem se tam postavil, nedokázal jsem si představit, jak tam budeme hrát,“ vzpomíná Bohumil Gondík.

Já jsem při té premiéře slzel, tam bylo plné Národní divadlo Sokolů, kteří se sjeli i z celého světa a ty sokolští ochotníci tam předvedli plně profesionální výkon,“ doplňuje syn Dalibor.

„Ono v nich to divadlo probudilo obrovskou energii, vydali tam ze sebe všechno, co mohli. Dokonce i technici Národního divadla koukali, když bylo celé divadlo na nohou,“ dodává Bohumil Gondík.

Chodí si táta k Daliborovi pro rady?

V roce 2018 zde v podání sokolských ochotníků proběhla premiéra hry Naši furianti. Pro letošní slet Bohumil se synem Daliborem chystají hru Lucerna od Aloise Jiráska. Spolupráci si vyzkoušeli už několikrát.

Na dotaz, zda si chodí otec za synem pro rady, odpovídá Dalibor Gondík jednoznačně: „Však táta žádné rady nepotřebuje,“ říká s úsměvem. Před minulou premiérou mu ale přeci jen jednu radu dal: „Říkal jsem jim, že je hrozně důležité, neposadit se z těch zlatých portálů na zadek. Když tam přijdete a máte z toho strach, to raději jděte domů.“

Mezitím, co Bohumil Gondík se synem Daliborem nacvičuje divadelní hru, Adéla Gondíková se svou dcerou cvičí choreografii s názvem Leporelo. „Jde nám to bezvadně, včera jsme to zrovna došly do posledního kroku. Ale samozřejmě se musíme ještě sladit,“ říká Adéla. Oporou je jí hlavně dcera, která letos na sletu vystoupí již po třetí, pro Adélu samotnou to však bude premiéra. Trému prý zatím nepociťuje: „Očekávám ji až tak v květnu, zatím ještě zkouším v divadle a mám několik rozdělaných věcí, ale to mi v dubnu končí a pak jsme si slíbily, že každé úterý budeme poctivě trénovat.“

Zlanařila Gondíková i manžela Langmajera?

Už v minulosti Adéla Gondíková prozradila, že by jejím malým snem bylo zapojit do nácviku skladeb i manžela Jiřího Langmajera (57). „Ten nápad jsem dostala před šesti lety na minulém sletu. Říkala jsem, že to musíme někdy společně prožít. Já když jsem na to koukala, strašně mě to dojímá. Má to opravdu náboj,“ vysvětluje Adéla Gondíková.

Před šesti lety si to prý s manželem dokonce slíbili. „Celou dobu jsme s tím počítali, ale musí se to řešit už rok předem, což jsme trochu prošvihli. On má spoustu natáčení a zkrátka to neklaplo,“ dodává Gondíková.

Její tatínek Bohumil přitom vtipkuje, že si čas najdou nejdříve v důchodu: „Časem to pomine, to už nebudete cvičit jako ženy, ale jako věrná garda. To vám bude 80, Jirka nic točit nebude, ty budeš mít čas a budete cvičit na slet,“ říká s úsměvem.

Sokolové Gondíkovi pohromadě: V rozhovoru pro Blesk prozradili, jak se chystají na nadstávající slet
Autor: ČOS Markéta Navrátilová

Slet spojuje!

Sokolská myšlenka je už tak několik let nedílnou součástí celé rodiny Gondíkových. „Já si myslím, že je skvělé, že to je pro amatérské sportovce úžasná šance, předvést se někde před dvaceti tisíci lidmi. Tam potom skutečně stojí dvacet tisíc lidí a vestoje tleská, to je něco úžasného a hlavně zážitek, který vám nikdo nevezme,“ říká Adéla Gondíková.

Všichni tři Gondíkovi se přitom shodují na tom, že nejvíce se z nastávajícího sletu, těší na to své. Bohumil Gondík na další premiéru v Národním divadle, Dalibor Gondík se těší na sokolský průvod, v jehož čele se svým uskupením Original Vintage orchestra bude stát. A Adéla Gondíková je zase natěšená až se po boku své dcery v Edenu roztančí. Vyvrcholení příprav, které trvají šest let, tedy sletový týden v Praze, bude od 30. června do 5. července letošního roku.

Fotogalerie
91 fotografií