Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komu vděčíme za dabing Přátel a proč jsme milovali Dallas? Televizní tajemství po 30 letech odhaleno!

Video se připravuje ...
Komu vděčíme za dabing Přátel a proč Češi milovali Dallas? Televizní tajemství po 30 letech odhaleno!
VIDEO: Prostě fenomén!
26. února 2024 | 05:00

Kdo by neznal seriály Přátelé, Beverly Hills 90210, Dallas, Alf nebo třeba Sex ve městě? Tyhle televizní hity jsme milovali, a to i díky povedenému českému dabingu. Kdo ale za výběrem zmíněných seriálů stál? Komu zkrátka vděčíme za to, že se právě tyto fenomény na českých obrazovkách v 90. letech objevily? A jak tehdy probíhal dabing seriálů? To zjistíte v rozhovoru s Alenou Poledňákovou!

“Vyrobila tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského”

V 90. letech jsme toužili vidět všechny televizní hity, které frčely v zahraničí a které u nás do té doby nebyly vysílány – třeba legendární seriál Dallas. Vždyť kdo by si na něj nepamatoval? “Po revoluci jsme byli jako malé děti v hračkářství,” vypráví v rozhovoru Alena Poledňáková o době, kdy se nám otevřel celý televizní svět.

A právě Alena Poledňáková a Vladimír Tišnovský z České televize nám naše přání plnili – vybírali pro nás seriály jako Beverly Hills 90210, Dallas, Alf, Krok za krokem, Sex ve městě nebo třeba Ally McBealová. “Začali jsme jezdit do Los Angeles na promítání,” popisuje Poledňáková, jak výběr seriálů probíhal. “Chtěli jsme českým divákům ukázat co možná nejvíce.” 

Autor: ČSFD; Prostě fenomén

Jak probíhal dabing seriálů?

Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského měla kromě výběru seriálů na starost i jejich dabing, který se v mnoha případech opravdu povedl – jen vzpomeňte třeba na seriál Přátelé nebo na Simpsonovy, v nichž Marge úžasně dabuje Jiří Lábus. “Byli jsme zvyklí na dabingu jednoho seriálu pracovat opravdu dlouho,” vypráví v rozhovoru Poledňáková, která dnes v České televizi zastává pozici vedoucí centra převzatých pořadů. 

Které seriály měly v Česku největší úspěch a proč? Jaký vliv měl vznik televize Nova? Který seriál byl pro české diváky zjevení? Celý rozhovor, kterým provází spisovatelka Johana Fundová, si pusťte v úvodu článku! 

Autor: ČSFD; Prostě fenomén

Autor: Johana Fundová, PSF, Prostě fenomén