Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Írán odmítá podíl na smrti amerických vojáků. Biden slibuje odplatu

Autor: ČTK - 
29. ledna 2024
07:20

Írán tvrdí, že se nepodílel na útoku, při němž v neděli na severovýchodě Jordánska nedaleko hranic se Sýrií zemřeli tři američtí vojáci a přes 30 dalších utrpělo zranění. Uvedly to agentury AFP a Reuters. Americký prezident Joe Biden slíbil, že na útok, z něhož USA viní skupiny podporované právě Íránem, odpoví.

„Írán neměl... s útokem na americkou základnu nic společného,“ uvedla podle státní agentury IRNA íránská diplomacie. Obvinění jsou podle Teheránu vznášena s cílem zvrátit realitu v regionu.

Jednotky Spojených států jsou v posledních měsících na Blízkém východě terčem útoků opakovaně. Nedělní úder dronem byl ale prvním od říjnového začátku války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, při němž američtí vojáci přišli o život.

Reuters útok považuje za výraznou eskalaci již tak velmi napjaté situace v regionu, k níž přispívají mimo jiné útoky s Íránem spřízněných jemenských rebelů na lodě v Rudém moři.

Biden slíbil, že USA zúčtují s těmi, kdo útok naplánovali a uskutečnili. Někteří pozorovatelé proto spekulují o možném útoku na íránské cíle, což hlasitě požadují někteří republikáni.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi